Szerdán Pekingben tárgyal Putyin Hszi Csin-ping kínai elnökkel

2023. október 16. – 10:15

frissítve

Szerdán Pekingben tárgyal Putyin Hszi Csin-ping kínai elnökkel
Az orosz invázió kezdetén súlyosan megrongált lakóház Harkiv északi részén, a Szaltovka városrészben 2023. október 13-án – Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő tudósításunk az orosz-ukrán háború 600. napjáról.

  • Önkénteseknek álcázott zsoldosokat toborozhat az orosz hadsereg
  • Oroszország a héten várhatóan szabadon enged három ukrán gyereket, katari közreműködéssel
  • Nemzetközi fórumot tartanak Kínában, ott van Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki Észak-Koreába is ellátogat a héten
  • Ukrán tisztviselők szerint gyengül Avdijivka orosz ostroma

Szerdán tárgyal egymással Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben – erősítette meg a Kreml. A két vezető „nemzetközi ügyekről” fog beszélgetni.

Putyin az Ukrajna elleni offenzíva után egyre inkább Kína felé fordult, mivel a nyugati országok többsége szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. A mostani találkozó apropója a Kínában tartott, az Egy övezet, egy út együttműködésről szóló konferencia, amelyen Orbán Viktor is részt vett.

A háború kitörése óta ez lesz Putyin első útja a volt Szovjetunió határain kívül.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint „jelentősen eszkalálódott” a helyzet az északkeleti frontvonalon. Olekszandr Sziszkij vezérezredes azt mondta: az oroszok Kupianszk és Liman irányába szeretnék áttörni a frontot. Ha ez sikerülne, egy olyan régiót foglalnának el, amit a háború első napjaiban egyszer már megszálltak, de később egy ukrán ellentámadás során elvesztettek.

Az orosz hadsereg augusztus elején indított támadást Kupjanszk környékén, azóta körülbelül három kilométert tudtak előre nyomulni. A város rakétázása miatt az ukránok evakuálták a lakosságot.

(Sky)

Kijevi tisztviselők szerint gyengülni látszik az orosz erők napok óta tartó kísérlete a stratégiailag fontos kelet-ukrajnai város, Avgyijivka ostromára. Az ukrán erők az elmúlt 24 órában négy irányból 15 orosz támadást vertek vissza Avgyijivka ellen – közölte az ukrán vezérkar. Vitalij Barabas, a városi közigazgatás vezetője az APNewsnak azt mondta, hogy a múlt hét közepén még akár napi 60 támadással is lehetett számolni, szerinte ehhez képest a támadások „leeresztettek”.

Ukrán katonák Avgyijivka irányába tüzelnek egy páncéltörővel – Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / AFP
Ukrán katonák Avgyijivka irányába tüzelnek egy páncéltörővel – Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / AFP

A Donyeck város északi külvárosában fekvő Avgyijivka elhelyezkedése tüzérségi előnyöket biztosít az ukrán erőknek a város felett, és ugródeszka lehet Donyeck felszabadításához.

(APNews)

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn külön-külön tárgyal Izrael, Irán, Szíria és Egyiptom vezetőivel, valamint a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal is – közölte Jurij Uzsakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója.

(Guardian)

Oroszország öt rakétát és 12 drónt lőtt ki Ukrajnára egy éjszakai támadás során – közölte az ukrán légierő hétfőn, tisztviselők pedig további tüzérségi és légicsapásokról számoltak be. Az ukrán légierő szerint a rakéták, amelyek közül kettőt lelőttek, északi és keleti régiókat céloztak, míg a drónok, amelyek közül 11-et lőttek le, több irányból indultak, elsősorban Nyugat-Ukrajna felé.

(Guardian)

A Redut orosz katonai magáncég „önkénteseknek” álcázott zsoldosokat toboroz, köztük volt Wagner-alkalmazottakat is, olvasható a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében, amit az X-re posztoltak. Eszerint az orosz védelmi minisztérium a Redutot használja fel az orosz haderő erősítésére.

Oroszország a héten várhatóan szabadon enged három ukrán gyereket, akiket korábban Oroszországba vittek. Egy katari tisztviselő a Reutersnek hétfőn azt mondta, hogy a gyerekeket moszkvai katari diplomatáknak adják majd át egy olyan mechanizmus keretében, amelyet Katar hozott létre azért, hogy még több gyereket juttasson vissza Oroszországból Ukrajnába.

A Guardian azt írja, hogy egy 2 éves és egy 9 éves fiú, valamint egy 17 éves lány térhet majd így haza. A brit lap szerint Katar pénteken egy másik, 7 éves ukrán gyereknek segítettek takálkozni a nagymamájával, ő Észtországon keresztül úton van Ukrajnába.

Kijev jelenleg 20 ezer gyereket tart számon, akiket a család vagy a gyámok beleegyezése nélkül vittek Oroszországba vagy az oroszok által ellenőrzött területre.

(Guardian)

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az észak-koreai külügyminisztérium meghívására október 18-19-én hivatalos látogatást tesz a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban – közölte az orosz külügyminisztérium. Lavrov a Reuters szerint beszélt arról, hogy a nukleáris kísérleteket tiltó globális szerződés ratifikációjának tervezett visszavonása nem jelenti azt, hogy Oroszország ilyen kísérletet kíván végrehajtani. Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma kedden szavaz a szerződés ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényjavaslatról.

Lavrov legutóbbi, 2018. május 31-i észak-koreai látogatásn – Fotó: Russian Foreign Press And Inform / Anadolu Agency /AFP
Lavrov legutóbbi, 2018. május 31-i észak-koreai látogatásn – Fotó: Russian Foreign Press And Inform / Anadolu Agency /AFP

(Reuters)

A vasárnapi híreket itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!