Putyin: Az ukrán ellentámadás teljesen elbukott, de egyes helyeken újabb támadó hadműveletekre készülnek

2023. október 15. – 08:48

frissítve

Putyin: Az ukrán ellentámadás teljesen elbukott, de egyes helyeken újabb támadó hadműveletekre készülnek
Ukrán katona Donyeck régióban – Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő tudósításunk az orosz-ukrán háború 599. napjáról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az ukrán hadsereg ellentámadása teljesen kudarcot vallott, de Kijev újabb aktív támadó hadműveletekre készül bizonyos területeken. „Ami az ellentámadást illeti – amely állítólag elakadt –, az teljesen elbukott. Tudjuk azonban, hogy a harcok bizonyos területein az ukrán fél új aktív támadó hadműveleteket készít elő. Látjuk, tudjuk, és mi is ennek megfelelően reagálunk rá” – mondta Putyin a Rosszija-1 tévécsatornának adott interjújában.

Putyin azt is állította, hogy az orosz csapatok az ukrajnai hadszíntér szinte teljes területén javították a pozícióikat. „Ami most a frontvonal teljes hosszán történik, azt aktív védelemnek nevezzük. És a csapataink szinte az egész területen javítják a helyzetüket. Egy elég nagy területen” – mondta az orosz elnök. Hozzátette, hogy ez vonatkozik „a kupjanszki, a zaporizzsjai és az avgyijivkai irányra is”.

(Interfax)

Lassan egy hete dúlnak a harcok Avgyijivka körül, most Putyin arról nyilatkozott, hogy Moszkva erői javítják a pozíciójukat a térségben. Azonban azt nem említette, hogy az orosz erőket hatalmas ember- és katonai veszteség éri ebben az időszakban.

Az orosz hadsereg az Avgyijivka körüli harcokban valószínűleg a legsúlyosabb harci veszteségeit szenvedte el február közepe óta, és bizonyos intézkedésekkel Moszkva a háború eddigi egyik legsúlyosabb harctéri vereségét szenvedte. A hivatalos források, a független információs platformok és az egyéni harci beszámolók is erre jutottak.

Erre a területre nagy erőket összpontosítottak az oroszok, hiszen ha Avgyijivkát sikerülne elfoglalniuk, azzal visszavehetnék a kezdeményezést a harcban, megnyílna az út az olyan, fontosabb városok felé, mint Konsztantyinovka vagy Pokrovszk.

(Kyivpost)

Pavlo Klimkin egykori ukrán külügyminiszter nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy új szakaszába lépett az orosz-ukrán háború, részben annak köszönhetően, hogy az izraeli konfliktus miatt háttérbe került az Ukrajnában zajló háború.

„Az egész geopolitikai környezet sokkal diverzebbé, kuszábbá vált.”

Ukrajnának fel kell lépnie Oroszország azon szándékával szemben, hogy megakadályozzák, hogy az európai és amerikai szövetségeseik továbbra is fegyverrekkel lássák el őket, mondta. Ukrajnában fel kell pörgetnie a hazai fegyvergyártását, hogy fel tudjon készülni a háború elhúzódására és az Ukrajnára irányuló nemzetközi figyelem lankadására, tette hozzá.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy látja: talán nem befolyásolja az Ukrajnának szánt katonai támogatásokat, ha gyorsan befejeződnek a harcok Gázában. De egy elhúzódó konfliktus esetében biztosan probléma lesz abból, hogy nem csak Ukrajnát kell fegyverekkel és lőszerrel ellátni, mondta. Ugyanakkor Klimkin szerint a gázai események még Ukrajna előnyére is válhatnak, mivel az újabb konfliktus ráirányíthatja a nyugati országok figyelmét a hadiipari fejlesztésekre, amiből Ukrajna is profitálthat.

(New York Times)

Sea Baby-nek nevezik az ukránok kísérleti tengeri drónját, ami már több támadást hajtott végre Oroszország fekete-tengeri flottája ellen. Legutóbb két orosz hadihajót, egy rakétahordozót és egy járőrhajót támadtak meg a drónnal, mindkét hajó megsérült az akcióban, közölték pénteken ukrán hírszerzési tisztviselők.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt állította, hogy a szeptember közepén végrehajtott támadás során megsemmisítették a drónt, ukrán források viszont azt közölték, hogy a megtámadott hajtó súlyos sérüléseket szenvedett.

Összesen három akcióban vetették be a drónt: először júliusban, a kercsi híd ellen végrehajtott támadás során, amiben két civil vesztette életét.

A támadásról videó is készült:

A drónt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) fejlesztette ki, és akár 850 kiló robbanóanyagot is képet eljuttatni a célponthoz. Összehasonlításképpen: egy másik ukrán tengeri drón csupán 300 kilónyi robbanóanyagot képes magával vinni, a kisebb repülő drónok pedig csak 2-3 kilónyit. A Sea Baby másik nagy erőssége, hogy viharos időben is bevethető, képes megbújni a nagyobb hullámok mögött.

(Insider)

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy 27 ukrán drónt észleltek az orosz légtérben, ezek közül 20-at a levegőben meg is semmisítettek. A maradék hét eszköz sorsáról viszont nem adtak ki információt.

Az ehhez hasonló közléseket érdemes ugyanakkor fenntartásokkal kezelni, legyen szól az ukrán vagy az orosz hadivezetésről.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!