Aggasztja az ukránokat, hogy mi lesz a fegyverszállítmányokkal, ha elhúzódnak az izraeli harcok

2023. október 15. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Pavlo Klimkin egykori ukrán külügyminiszter nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy új szakaszába lépett az orosz-ukrán háború, részben annak köszönhetően, hogy az izraeli konfliktus miatt háttérbe került az Ukrajnában zajló háború.

„Az egész geopolitikai környezet sokkal diverzebbé, kuszábbá vált.”

Ukrajnának fel kell lépnie Oroszország azon szándékával szemben, hogy megakadályozzák, hogy az európai és amerikai szövetségeseik továbbra is fegyverrekkel lássák el őket, mondta. Ukrajnában fel kell pörgetnie a hazai fegyvergyártását, hogy fel tudjon készülni a háború elhúzódására és az Ukrajnára irányuló nemzetközi figyelem lankadására, tette hozzá.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy látja: talán nem befolyásolja az Ukrajnának szánt katonai támogatásokat, ha gyorsan befejeződnek a harcok Gázában. De egy elhúzódó konfliktus esetében biztosan probléma lesz abból, hogy nem csak Ukrajnát kell fegyverekkel és lőszerrel ellátni, mondta. Ugyanakkor Klimkin szerint a gázai események még Ukrajna előnyére is válhatnak, mivel az újabb konfliktus ráirányíthatja a nyugati országok figyelmét a hadiipari fejlesztésekre, amiből Ukrajna is profitálthat.

(New York Times)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!