Börtönbe zárhatják Navalnij három ügyvédjét

2023. október 14. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij szövetségesei azt mondják, a férfi három ügyvédjét börtönbe zárták, ezzel is csökkentve az esélyét a hatásos jogi védelemre, írja a Reuters.

A források szerint Vadim Kobzev, Igor Szergunin és Alekszej Liptser ügyvédek ellen egy „szélsőséges csoporthoz való tartozás gyanúja miatt” folyik a nyomozás.

Később Telegramon is megjelent egy közlemény a moszkvai bíróságtól, amely szerint mindhármukat nyomozati letartóztatásba helyezték december 13-ig. A bíróság által közzétett videón Kobzev és Szergunin a tárgyalótermi ketrecekben látható, ahogy az ítéletet hallgatják.

Az őrizetbe vételre akkor került sor, amikor a 47 éves Navalnij éppen áthelyezésre vár a büntetés-végrehajtási intézetből egy szigorúbb, „különleges rezsim” intézménybe, miután elítélték egy sor új, „szélsőséges” tevékenységgel kapcsolatos vád miatt.

Az egyik ügyvédnek, Kobzevnek pénteken kellett volna megjelennie Navalnijjal az IK-6 büntetés-végrehajtási intézetben, ahol jelenleg tartózkodik.

„Ezek az információk természetesen nemcsak az én eljárásom, hanem az oroszországi jogállamiság állapotát is tökéletesen jellemzik” – mondta Navalnij a bírónak, amikor tudomást szerzett az ügyvédei ellen indított nyomozásról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!