Kísérleti tengeri drónnal robbantották fel az ukránok a kercsi hidat júliusban

2023. augusztus 16. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Július közepén robbanás rázta meg a Vlagyimir Putyin orosz elnök büszkeségének tartott kercsi hidat, amely az oroszok által megszállt Krím félszigetet köti össze Oroszországgal. A robbanás következtében egy autó súlyosan megrongálódott, a benne utazó két felnőtt meghalt, 14 éves lányukat pedig súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Oroszország már akkor ukrán dróntámadásról beszélt, és az AFP forrásai szerint is az Ukrán Biztonsági Szolgálat hajtott végre „különleges hadműveletet” a krími hídnál. Az ukrán Déli Parancsnokság orosz provokációt emlegetett, Kijev közvetlenül nem vállalta a támadásért a felelősséget, ugyanakkor Zelenszkij elnök azt mondta, hogy katonai célpont a Krímet Oroszországgal összekötő híd.

A CNN-nek az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője, Vaszil Maljuk beszélt a július 17-i kercsi támadásról. Azt mondta, azt a Sea Baby nevű kísérleti tengeri drónnal hajtották végre, ami saját, több hónapos fejlesztésük eredménye, melyhez már az orosz támadás után hozzáfogtak. A “A tengerfelszíni drónok az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyedülálló találmányai. Egy magáncég sem érintett. Ezekkel a drónokkal a közelmúltban sikeres találatot hajtottunk végre a krími hídon, az Olengorszkij Gornyak deszanthajón és a SIG tankeren" – mondta Maljuk.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat egy videót is elküldött a CNN-nek a támadásról. A felvételen a drón által rögzített képanyag látható. A Sea Baby akár 850 kilogramm robbanóanyagot is eljuttathatott a híd egyik beton tartóoszlopához. A szolgálat forrásai két biztonsági kamera felvételt is átadtak emellett a CNN-nek.

„Számos új érdekes műveleten dolgozunk, többek között a Fekete-tenger vizein. Ígérem, izgalmas lesz, különösen az ellenségeink számára – mondta Maljuk a lapnak.

Maljuk a híd elleni első, 2022. októberi ukrán támadásért is vállalta a felelősséget, de részleteket nem közölt. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője a júliusi támadásról elmondta még, hogy az egy több hónapos előkészület eredménye volt, amit az ukrán haditengerészettel közösen hajtottak végre, és amelyet Olekszij Nyizspapával, az ukrán fegyveres erők haditengerészetének parancsnokával együtt vezetett.

“Teljesen a műveletre koncentráltunk. Az utolsó napok meglehetősen feszültek voltak. Amikor megtörtént a robbanás, nagyon boldogok voltunk, és elkezdtünk gratulálni egymásnak. Ez egy nagyon érzelmes pillanat volt mindannyiunk számára, és a győzelmünk záloga, amely minden bizonnyal hamarosan bekövetkezik” – mondta a biztonsági vezető.

Maljuk elmondása szerint ezeket a drónokat egy földalatti gyártóüzemben gyártják Ukrajna területén.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!