Vészhelyzet miatt leállították a forgalmat a krími hídon

2023. július 17. – 06:17

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő hajnalban „vészhelyzet” miatt leállították a forgalmat a Krím félszigetet és Oroszországot összekötő, 18 kilométeres kercsi hídon.

Krím orosz kormányzója megerősítette, hogy átmenetileg elterelik a forgalmat a hídról, de az okokra nem adott bővebb magyarázatot. A TASZSZ beszámolója szerint a kormányzó a Telegram-csatornáján azt írta, a helyszínen dolgoznak a rendfenntartó és katasztrófaelhárító szervek is.

„A jelenlegi helyzetre való tekintettel arra kérem a félsziget lakóit és látogatóit, hogy tartózkodjanak a krími hídon való átutazástól, és biztonsági okokból válasszanak alternatív szárazföldi útvonalat az új régiókon keresztül” – írta Akszjonov a Telegramon.

Nem sokkal később az Oroszország által támogatott krími hatóságok azt is közölték, hogy a „vészhelyzetben” egy gyerek megsérült, akit légi mentővel szállítottak az oroszországi Krasznodar régióba.

A széles körben követett orosz Szürke Zóna Telegram-csatorna azt írta, két csapás is érte a hidat éjjel három és fél négy között, de ezt egyelőre semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg.

Az orosz közlekedési minisztérium annyit közölt, hogy a híd krími oldalán sérült az út.

Azokat a híreket viszont nem erősítette meg, amelyek szerint a híd tartóoszlopai megsérültek. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a híd állapotának vizsgálata folyamatban van – írta a TASZSZ a Telegram-csatornáján.

Az építmény nemcsak stratégiai, de szimbolikus jelentőségű is: a 2018-ban átadott, a Kercsi-szoroson átívelő híd köti össze a 2014-ben annektált Krímet a megszálló Oroszországgal.

2022. október 8-án egy teherautót robbantottak fel rajta, az incidensben négy ember meghalt, és egy közelben lévő tehervonat dízelolajat szállító tartálykocsijai is kigyulladtak. A robbanás miatt a híd közúti szakaszának két pillére összeomlott. Ukrajna csak nemrég, július 9-én ismerte el, hogy Kijev a felelős a híd tavaly októberi felrobbantásáért.

(Guardian, TASZSZ)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!