Putyin szerint az oroszoknak semmi közük a finn-észt gázvezeték szivárgásához

2023. október 14. – 07:59

frissítve

Putyin szerint az oroszoknak semmi közük a finn-észt gázvezeték szivárgásához
Egy ukrán katona gyakorlaton vesz részt az ukrajnai Csernyihiv régióban 2023. október 13-án – Fotó: Gleb Garanics / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Heves harcokról számol be Kijev, az orosz haderő megállás nélkül támadja a kelet-ukrajnai Avgyijivka városát, írja a Guardian. Vitalij Barabas, a város katonai közigazgatásának vezetője egy ukrán tévécsatornának azt mondta, hogy „nagyon súlyos a helyzet”. Az AFP szerint Barabas arról is beszélt, hogy Moszkva még több csapatot küld a térségbe, mert próbálják bekeríteni a várost. „Sosincs csend, állandóak a lövöldözések a város északi és déli oldalán is” – tette hozzá a katonai vezető.

Körülbelül 1600 civil maradt a városban, ahol a háború kezdete előtt 31 ezer ember lakott. Ha az orosz haderőnek Avgyijivkát sikerülne elfoglalnia, azzal visszavehetné a kezdeményezést a harcban, megnyílna az út az olyan, fontosabb városok felé, mint Konsztantyinovka vagy Pokrovszk.

Az ukrán rendőrség szerint egy orosz támadás következtében meghalt egy 11 éves fiú, aki az Avgyijivkától mintegy 50 mérföldre találtható Bagatir nevű faluban élt. A támadásban megrongálódott húsz ház, egy templom és egy iskola is. A fiú öccse és édesanyja megsérültek, őket kórházba szállították.

11 ukrán állampolgár halt meg, amikor a Hamász terrorszervezet megtámadta Izraelt, közölte az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nikolenko. Azt is elmondta, hogy 9 ukránt még mindig eltűntként tartanak nyilván.

(CNN)

Vlagyimir Putyin elutasította, hogy Oroszország rongálta volna meg a Finnország és Észtország közötti tengeri gázvezetéket, és azt mondta, hogy az ilyen állításokkal azért hozakodnak elő, hogy eltereljék a figyelmet az Északi Áramlat elleni nyugati támadásról.

Feltehetőleg külső behatás által keletkezett kár a napokban szivárgás miatt leállított, Finnországot Észtországgal összekötő Balti-tengeri gázvezetéken – közölte Sauli Niinistö finn elnök.

A finn kormány tájékoztatása szerint károk keletkeztek nemcsak magán a gázvezetéken, de a párhuzamosan futó telekommunikációs kábelen is, amelyek összekötik a két NATO-tagországot.

A Gasgrid finn gázszolgáltató szerint hónapokat vagy akár még több időt is igénybe vehetnek a helyreállítási munkálatok.

Putyin azt mondta, hogy mostanáig nem is tudott a vezeték létezéséről, mivel olyan kicsi. Azt is felvetette, hogy horgony, horog vagy földrengés okozhatta a kárt, és azt javasolta, hogy Finnország vizsgálja meg jobban a problémát – írja a Reuters.

(The Guardian)

Az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij szövetségesei azt mondják, a férfi három ügyvédjét börtönbe zárták, ezzel is csökkentve az esélyét a hatásos jogi védelemre, írja a Reuters.

A források szerint Vadim Kobzev, Igor Szergunin és Alekszej Liptser ügyvédek ellen egy „szélsőséges csoporthoz való tartozás gyanúja miatt” folyik a nyomozás.

Később Telegramon is megjelent egy közlemény a moszkvai bíróságtól, amely szerint mindhármukat nyomozati letartóztatásba helyezték december 13-ig. A bíróság által közzétett videón Kobzev és Szergunin a tárgyalótermi ketrecekben látható, ahogy az ítéletet hallgatják.

Az őrizetbe vételre akkor került sor, amikor a 47 éves Navalnij éppen áthelyezésre vár a büntetés-végrehajtási intézetből egy szigorúbb, „különleges rezsim” intézménybe, miután elítélték egy sor új, „szélsőséges” tevékenységgel kapcsolatos vád miatt.

Az egyik ügyvédnek, Kobzevnek pénteken kellett volna megjelennie Navalnijjal az IK-6 büntetés-végrehajtási intézetben, ahol jelenleg tartózkodik.

„Ezek az információk természetesen nemcsak az én eljárásom, hanem az oroszországi jogállamiság állapotát is tökéletesen jellemzik” – mondta Navalnij a bírónak, amikor tudomást szerzett az ügyvédei ellen indított nyomozásról.

A Hamász szombat reggel közölte, üdvözli „Oroszország fáradhatatlan erőfeszítéseit”, amelyek célja a terület elleni izraeli agresszió megállítása.

„Nagyra értékeljük Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontját a népünk elleni folyamatos cionista agresszióval kapcsolatban, és azt, hogy elutasítja a gázai ostromot, a segélyszállítmányok elvágását és a civilek elleni támadásokat” – áll a közleményben.

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök az Izrael és a Hamász közötti harcokban mindkét felet arra szólította fel, hogy „minimalizálják vagy nullára csökkentsék” a polgári áldozatok számát.

Az orosz elnök szerint a régóta fennálló izraeli-palesztin konfliktus a kétállami megoldás hiánya miatt vezetett az erőszak jelenlegi kirobbanásához. Azt mondta: „Izrael, mint tudjuk, úgy jött létre, de Palesztina, mint független szuverén állam, soha nem jöhetett létre."

„Megértjük, hogy a keserűség mindkét oldalon nagyon nagy, de függetlenül ettől továbbra is arra kell törekednünk, hogy minimalizáljuk vagy nullára csökkentsük a veszteséget a polgári lakosság, a nők, a gyerekek és az idősek körében – mondta Putyin. „Ha az emberek úgy döntenek, hogy egymás között harcolnak, tegyék. De hagyják békén a gyerekeket és a nőket” – tette hozzá.

Az orosz elnök részéről mindez akkor hangzott el, amikor Oroszország folytatja az általa kezdett kíméletlen háborút Ukrajna ellen. Putyin ellen jelenleg a Nemzetközi Büntetőbíróság folytat vizsgálatot, emberiesség elleni bűncselekmények vádja miatt. Ez az ügy egyebek mellett ukrajnai civilek elleni támadásokat is vizsgál.

(CNN)

  • Erősödött az orosz bombatámadások intenzitása, péntek hajnalra 21 bombát szórtak az orosz erők Ukrajnára
  • Az orosz állami tévé volt műsorvezetője azt állítja, hogy megmérgezték Párizsban, nyomozás indult
  • Az ukrán hadsereg főparancsoksága szerint az utóbbi egy napban már a huszadik orosz támadást verik vissza a kelet-ukrajnai Avgyiivka közelében
  • Négy holland céget büntettek meg, amiért segítettek az oroszoknak megépíteni a Krími hidat
  • Észak-Korea több mint ezer konténernyi katonai felszerelést szállított Oroszországba

Pénteki hírfolyamunkat itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!