A lengyel határnál mozgolódik a Wagner-csoport

2023. július 29. – 07:34

frissítve

A lengyel határnál mozgolódik a Wagner-csoport
A 24. Különleges gépesített dandár ukrán katonái egy donbaszi lövészárokban a frontvonal közelében július 28-án – Fotó: Wojciech Grzedzinski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Öten megsérültek a dnyiprói rakétatámadásban
  • Blinken kétli, hogy az orosz védelmi miniszter nyaralni ment volna Észak-Koreába
  • Intenzívebbé váltak a harcok Dél-Ukrajnában
  • Ha kell, Washington még több pénzt ad Ukrajnának
  • Befejeződött az orosz–afrikai csúcs
  • Prigozsin egy állítólagos interjúban arról beszél, hogy a Wagner-csoport újra Afrikára fókuszálna
  • Rendszeresen kínozzák a zaporizzsjai atomerőmű egyik mérnökét, állítják az ukránok
  • Ukrán rakétát lőttek le egy dél-oroszországi város fölött
  • A lengyel határnál mozgolódik a Wagner-csoport
  • Az ukránok azt állítják, hogy észak-koreai rakétákat zsákmányoltak az oroszoktól

Az ukránok észak-koreai rakétákhoz jutottak hozzá, amelyeket állításuk szerint egy „baráti” ország foglalt le, mielőtt Ukrajnába szállították volna – jelentette a Financial Times. Az ukrán védelmi minisztérium szerint a fegyvereket az oroszoktól zsákmányolták. Az észak-koreai fegyvereket a jelentés szerint az ukránok a szinte teljesen megsemmisült Bahmut közelében mutatták be.

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak, de erre eddig nem sok bizonyítékot tudott felmutatni, az ukrán hadszíntéren sem nagyon figyeltek meg észak-koreai fegyvereket.

Észak-Korea és Oroszország tagadják, hogy fegyverekkel üzletelnének. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a héten látogatást tett Phenjanban a koreai háború befejezésének 70. évfordulója alkalmából. Washington szerint azért utazott Észak-Koreába, hogy fegyvereket vásároljon az elakadt ukrajnai invázió folyatásához. Erről Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszélt ausztrál újságíróknak.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint előfordulhat, hogy magukat migránsnak kiadó Wagner-zsoldosok bejutnak az Európai Unió területére a belarusz–lengyel határon keresztül. Szerinte a „hibrid hadviselés” egyik eleme, hogy Prigozsin emberei elősegítik a Lengyelországba irányuló illegális migrációt. Morawiecki szerint a lengyel–litván határnál fekvő Grodno városánál egy százfős Wagner-alakulat vonult fel. A júniusi Wagner-lázadást Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közreműködésével rendezték, aki hátországot adott Prigozsinnak és harcosainak. Lukasenko korábban tagadta, hogy bármilyen köze lenne a belarusz–lengyel határnál kialakult migránsválság előidézésben. (BBC)

Minden tömegrendezvényt lemondtak a dél-oroszországi rosztovi területen, az Azovi-tenger partján fekvő Taganrogban, miután pénteken egy lelőtt ukrán rakéta lehulló darabjai több embert megsebesítettek, és károkat okoztak, közölték orosz források.

Fotó: Vaszilij Golubjev / Rosztovi kormányzóság / Reuters
Fotó: Vaszilij Golubjev / Rosztovi kormányzóság / Reuters

Az incidensnek nincs halálos áldozata. Vaszilij Golubjev, a rosztovi terület kormányzója elmondta, a rakéta darabjai a város központjában, a helyi szépművészeti múzeum területén értek földet. Megrongálódott az épület fala és teteje, a szomszédos többlakásos társasház, továbbá garázsok és gazdasági épületek.

Tizenhat ember kért orvosi segítséget, közülük tízet kórházba szállítottak. Utóbbiak közül kilencen közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek, egy sérült súlyos állapotban van. Gyerekek nincsenek a sérültek között. (MTI)

Oroszország illegális őrizetben tartja a zaporizzsjai atomerőmű egyik mérnökét, akit még a múlt hónapban raboltak el, állítja Energoatom, az ukrán atomenergetikai vállalat. Azt írták a Telegramon, hogy Szerhij Potingát június 23-án rabolták el a megszállók, amikor átmenetileg elfoglalták a zaporizzsjai létesítményt. A férfit utoljára egy rendőrőrsön látták, ahol az oroszok fogva tartották az atomerőmű dolgozóit és más civileket. „Szerhijt rendszeresen megverik és kínozzák, majd kórházba viszik, nehogy meghaljon. Nem emelnek vádat ellene, de a brutális zaklatások továbbra sem szűnnek meg.” A zaporizzsjai atomerőmű körüli feszült helyzetet ebben a cikkünkben elemeztük>>> (Guardian)

A Wagner-csoport készen áll arra, hogy növelje a befolyását Afrikában. Erről a zsoldosok vezetője, Jevgenyij Prigozsin beszélt egy interjúban a kameruni központú Afrique News hírügynökségnek. „Készek vagyunk növelni kontingenseink létszámát”, tette hozzá Prigozsin. A telefonos interjú valódiságát egyelőre független forrásból nem tudták ellenőrizni. A francia fordítás alatt hallható hang valóban emlékeztet Prigozsinéra, de száz százalékos bizonyossággal nem lehet kijelenteni, hogy valóban ő beszél a felvételen.

A Wagner-csoport vezére egyre bátrabban jelenik meg a nyilvánosság előtt június végi, sikertelen lázadása óta. (Elemzésünk a témában>>>) A múlt héten még Belaruszban tartott eligazítást a csapatainak, a napokban pedig a szentpétervári Afrika-csúcson pózolt állami vezetők társaságában.

A múlt hónapban történt sikertelen Wagner-lázadás óta több dolog is kiderült Putyin szakácsáról, Jevgenyij Prigozsinról. Például az, hogy egy szentpétervári szállodában fiatal nőkből tartott fenn fizetett háremet. (Sky News)

Befejeződött a második Oroszország–Afrika-csúcstalálkozó Szentpéterváron. Több nyilatkozatot fogadtak el, köztük a világűrben zajló fegyverkezési verseny megakadályozásáról, az információbiztonság területén folytatott együttműködésről és a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködés kiszélesítéséről. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a fekete-tengeri ukrán gabonaexport feloldását kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. (MTI / Guardian)

A tíz hónapnyi harc során boltok, házak, iskolák dőltek romba.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok kormánya szükség esetén pótlólagos költségvetési forrásokat fog kérni a kongresszustól Ukrajna további támogatására, ha elfogy az idei évre szánt 38 milliárd dolláros (mintegy 13 260 milliárd forintos) keret, közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora. Hozzátette, hogy a jelenlegi számítások szerint a tavaly elfogadott összeg elegendő lesz a szeptemberben záruló pénzügyi év végéig.

Megismételte Joe Biden amerikai elnök korábbi kijelentését, miszerint az Egyesült Államok katonái nem fognak harcolni Ukrajnában, ahogy ez a múltban sem történt meg. (MTI)

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 48 órában felerősödtek a harcok Dél-Ukrajnában, amelyek az ukrán erők részsikereit hozták. A szokásos napi hírszerzési összefoglaló szerint két szektorban voltak hevesebb összecsapások: Orikhivtől délre és Sztaromajorszke közelében.

Július 11-i elemzésünkben azt írtuk, hogy nem úgy alakult az ukrán ellentámadás, ahogy tervezték, de nem szaladtak bele a késbe a megszálló orosz erők ellen a június elején indított akcióval. Áttörés nincs, és most egyik részről sem várható, de Ukrajna megőrizte azokat az erőket, amelyekkel képes lehet egy fokozott ellentámadásra – csak nem tudni, mikor. (Guardian)

Washington szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azért utazott Észak-Koreába, hogy fegyvereket vásároljon az elakadt ukrajnai invázió folyatásához. Erről Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszélt ausztrál újságíróknak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter – Fotó: Pavel Golovkin / AP / MTI
Antony Blinken amerikai külügyminiszter – Fotó: Pavel Golovkin / AP / MTI

„Erősen kétlem, hogy nyaralni ment volna oda – tette hozzá Blinken. – Azt látjuk, hogy Oroszország kétségbeesetten keresi az utánpótlást, támogatást, fegyvereket akar beszerezni az offenzíva folytatásához.” Washington úgy látja, hogy az észak-koreai és korábban az iráni drónokat a polgári infrastruktúra lerombolásához és civilek meggyilkolásához használták fel az oroszok. A hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint Sojgu baráti megbeszéléseket folytatott Kim Dzsongunnal. (Guardian)

Legalább öten megsérültek a kelet-ukrajnai Dnyipro városában, amikor két lakóépületet rakétatalálat ért pénteken este. A BBC helyszíni tudósítói szerint a toronyház legfelső emelete szinte teljesen megsemmisült a csapásban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) egyik épületét is találat érte. „Az oroszok rakétaterrorját” tette felelőssé a károkért. A Telegramon közzétett üzenetében elmondta, hogy azonnali tanácskozásra hívta az SBU, a belügyminisztérium, a katasztrófavédelem képviselőit és a helyi tisztviselőket.

Fotó: Vjacseszlav Ratyinszkij / Reuters
Fotó: Vjacseszlav Ratyinszkij / Reuters

Szerhij Liszak regionális kormányzó szerint egy 17 és egy 14 éves gyermek is van a sérültek között. (BBC)

  • Az oroszok állítása szerint lelőttek egy ukrán drónt Moszkvánál.
  • Amerikai hírszerzési jelentés szerint Kína segít Oroszországnak kijátszani a szankciókat, és kulcsfontosságú technológiával látják el Moszkvát.
  • A brit védelmi minisztérium véletlenül titkosított iratokat küldött Oroszország szövetségesének.
  • Kamerák előtt váratta meg Putyint az egyiptomi elnök.
  • Hét év börtönt kaphat egy orosz baloldali szociológus egy blogposztért.
  • Kitünteti Iványi Gábort az ukrán hadsereg.
  • Légvédelmi eszközöket, drónokat és mentőautókat is küld Ukrajnának Németország.

A háború előző napi híreit itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!