Előkerült egy friss videó, amin állítólag Prigozsin üdvözli a katonáit

2023. július 19. – 09:31

frissítve

Előkerült egy friss videó, amin állítólag Prigozsin üdvözli a katonáit
Helyi lakosok eltávolítják a törmeléket egy lakóház helyén, amely az orosz rakéta- és dróncsapások során megsérült az ukrajnai Odessza közelében, 2023. július 19-én – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Két egymást követő éjszakán is orosz légitámadás érte Odesszát. Zelenszkij szerint az oroszok célja az ukrán gabonaexport infrastruktúrájának megsemmisítése. Az eddigi információk szerint a támadásoknak tíz civil sebesültje van.
  • Több mint 2000 embert kellett evakuálni, mikor tűz ütött ki egy krími katonabázison, a kimenekített embereket két ideiglenes szállásközpont fogadja be.
  • Richard Moore arra biztatja a háborúellenes oroszokat, hogy csatlakozzanak a brit hírszerzéshez és kémkedjenek az Egyesült Királyságnak. Az MI6 vezetője szerdán azt is megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin életben van, sőt mi több, a napokban Putyinnal teázott.
  • „Közös megegyezés” született arról, hogy az orosz elnök nem vesz részt a BRICS-országok augusztusi találkozóján, ahol Putyin helyett Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli majd Oroszországot.
  • Előkerülhetett Prigozsin: a Wagner-vezérről megjelent egy videó, amin Belaruszban a katonáihoz beszél.

Az ukrán fegyveres erők újabb erődítményekkel és aknacsapdákkal erősítik meg az ukrán-belarusz határ védelmét, miután a Wagner orosz zsoldossereg csapatai Belaruszba érkeztek – közölte Szerhij Najev altábornagy, az ukrán Egyesített Erők parancsnoka szerdán a Telegramon.

„Tudjuk, hogy az utóbbi időben Wagner-zsoldosok érkeznek Belarusz területére. Most (...) olyan feltételeket teremtünk, hogy Ukrajna államhatára teljesen átjárhatatlan legyen az ellenséges erők számára” – közölte a parancsnok.

A csernyihivi régióban az ukrán hadsereg kiásott már több mint negyven kilométer hosszú árkot harckocsik behatolásának megakadályozására. Emellett több mint harmincezer, különböző típusú aknacsapdát alakítottak ki a határ mentén.

Egy belarusz megfigyelőcsoport szerint a napokban a Wagner-zsoldosoknak már a hatodik, 100-120 katonai járműből álló hadoszlopa érkezett meg Belaruszba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 30-án rendelte el Ukrajna északi határának megerősítését, miután a Wagner tagjai – kudarcba fulladt oroszországi lázadásuk után – a Moszkvával szövetséges Belaruszban kezdtek tömegesen megjelenni – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. (MTI)

Mintegy 1,3 milliárd dollár értékben szállít újabb fegyvercsomagot az Egyesült Államok Ukrajnának, jelentette be szerdai közleményében a Pentagon. A csomagban a légvédelemé és a tüzérségi eszközöké a főszerep, hiszen drónokat, négy darab NASAMS föld-levegő rakétarendszert, lőszert, 152 milliméteres tüzérségi lövedékeket, illetve aknamentesítő eszközöket tartalmat, a Sky News cikke szerint.

A mostani adományok az Ukrajnai Biztonsági Támogatás Kezdeményezés keretében jutnak el a több mint egy éve megtámadott ország harcoló és védelmi alakulataihoz, a gyártásuktól és rendelkezésre állási időpontjuktól függően.

Oroszország azonnal visszatérne a fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz, ha minden feltétele teljesülne – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Moszkva azt állítja, hogy azért lépett ki az egyezségből, mert nem teljesítették a gabona- és műtrágyaexportja javítására vonatkozó követeléseiket.

Putyin a megállapodáshoz való visszatérésről már azután beszélt, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentette: Oroszország minden Ukrajnába tartó hajót hadieszköz potenciális szállítójának tekint.

Az orosz elnök a nyugati országokat hibáztatta, mivel szerint azok „eltorzították” a hétfőn lejárt megállapodást. A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja. A megállapodást legutóbb május 17-én hosszabbították meg 60 nappal.

(Reuters)

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt állítja, hogy precíziós csapást mértek ukrán hadiipari létesítményekre és az üzemanyag-infrastruktúrára Odessza térségében, valamint az ukrán légierő Kirovohrad megyében található légitámaszpontjára is.

Igor Konasenkov orosz altábornagy szerint egy kilométert tudtak előretörni egy nagyjából két kilométer széles frontszakaszon Kupjanszk irányába, és elfoglalták a Harkiv megyében található Molcsanovo vasútállomást. Konasenkov arról is beszélt, hogy Donyeck térségében 25 támadást hárítottak el az utóbbi egy nap során.
Közölte azt is, hogy az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös típusú csatarepülőgépet a donyecki Razdolnoje település határában.

Az ukrán fegyveres erők katonái lőnek az orosz csapatok felé a Harkiv megyében található Kupjanszk közelében, július 19-én – Fotó: Sofiia Gatilova / Reuters
Az ukrán fegyveres erők katonái lőnek az orosz csapatok felé a Harkiv megyében található Kupjanszk közelében, július 19-én – Fotó: Sofiia Gatilova / Reuters

A tábornok szerint a megsemmisített járművek közt van egy német gyártmányú Panzerhaubitze 2000 önjáró löveg is.

(Sky News, MTI, TASZSZ)

Moszkva csütörtöktől minden Ukrajnába tartó hajót hadieszköz potenciális szállítójának tekint – jelentette be az orosz védelmi minisztérium Telegramon.

A döntés azután született, hogy a hét elején Oroszország bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a fekete-tengeri gabonamegállapodást, ami védelemet nyújtott a kikötőkből árút exportáló hajóknak. A minisztérium a Telegramon közzétett közleményében azt is írta, hogy a Fekete-tenger nemzetközi vizeinek délkeleti és északnyugati részét a hajózás szempontjából nem biztonságosnak nyilvánítja.

A közleményben végül megállapították, hogy a tengerészek biztonsági garanciáinak visszavonásáról szóló figyelmeztetéseket az eljárásnak megfelelően adták ki.

(Guardian)

Az interneten megjelent egy videó, amin állítólag az látható, amint Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér üdvözli katonáit Belaruszban. Prigozsin a júniusi végi Wagner-lázadás óta egyszer sem jelent meg nyilvánosan.

A felvételt Prigozsin egyik hivatalos Telegram-csatornáján osztották meg. A sötét és homályos videón az hallható, ahogy egy Prigozsinéhoz hasonló hang üdvözli a katonákat. Azt is hallani, ahogy azt mondja, hogy az emberei egy ideig még Belaruszban maradnak, majd szégyennek nevezte azt, ami Ukrajnában a frontvonalon történik, szerinte ebben a Wagnernek nem szabad részt vennie.

Prigozsin tartózkodási helye azóta bizonytalan, miután zsoldoshadseregével előző hónapban egy rövid, egynapos lázadást hajtott végre az orosz katonai vezetés ellen. Az Oroszországban ütemesen előrehaladó Wagner-csapatokat végül azután fordította vissza Prigozsin, miután Lukasenko belarusszal elnökkel egyeztetett, aki többek közt azt ígérte neki, hogy harcosai Belaruszban menedéket és szállást kaphatnak. Az egynapos lázadás leverése után maga a Wagner-vezér is Belaruszba ment.

A Wagner vezetőjét korábban Putyin „árulónak” nevezte, azonban az MI6 vezetője nemrég arról beszélt, hogy Prigozsin még életben van, hozzátette, hogy a napokban az orosz elnökkel még együtt is teáztak.

(Sky News)


Volodimir Zelenszkij a Telegramon közölte, hogy az éjszakai orosz támadások egyetlen célja az ukrán gabonapiac infrastruktúrájának megsemmisítése volt. Az orosz haderő már két napja rakétákat lő ki Odessza irányába, az ukrán főügyészség szerint a támadásnak tíz civil sebesültje van, egy kilencéves kisfiú is megsérült – írja a Reuters.

Mindemellett több gabonatároló és ipari létesítmény is megrongálódott, de kár keletkezett bevásárlóközpontokban, autókban, lakóházakban és közigazgatási épületekben is. Az Odesszától délnyugatra fekvő Csornomorszk kikötőjében a gabonaexport infrastruktúrájának egy jelentős része, valamint 60 ezer tonna gabona semmisült meg – közölte Mykola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter.

A támadásokra azután került sor, hogy Oroszország megvádolta Ukrajnát a kercsi híd felrobbantásáért, illetve hétfőn felmondta azt a megállapodást, ami lehetővé tette az ukrán gabonaszállítók biztonságos áthaladását a Fekete-tengeren.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utazik el a Dél-afrikai Köztársaságba a BRICS-országok augusztusban tartandó találkozójára – közölte szerdán a dél-afrikai elnöki hivatal. A bejelentés szerint „közös megegyezés” született arról, hogy Putyin nem vesz részt személyesen a csúcstalálkozón, helyette Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli az augusztus 22-24-i rendezvényen.

Korábban a Dél-afrikai Köztársaság elnöke közölte, hogy engedélyt kért a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC), hogy a BRICS-országok találkozóján ne kelljen őrizetbe venni Putyint. Szavai szerint azért fordult a bírósághoz, mert Oroszország nyilvánvalóvá tette, hogy országuk hivatalban lévő elnökének letartóztatása hadüzenetnek számítana.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő tagadta, hogy Oroszország értésére adta volna Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnöknek, hogy ha letartóztatnák Putyint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) végzésével a BRICS-csúcstalálkozón, az hadüzenettel lenne egyenértékű. „Nem, ez nem hangzott el. A világon mindenki számára teljesen világos, mit jelent az orosz államfő elleni támadási kísérlet, ezért ez esetben nincs mit magyarázni senkinek” – mondta Peszkov újságírók kérdésére válaszolva.

A hágai székhelyű ICC márciusban adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök és Marija Lvova-Belova elnöki gyerekjogi biztos ellen az ukrajnai gyerekek Oroszországba hurcolása miatt. Amennyiben Putyin megjelent volna a BRICS-találkozón, a Dél-afrikai Köztársaság ICC-tagsága miatt az ország hatóságai kötelesek lettek volna letartóztatni az orosz elnököt. A Putyin ellen kiadott elfogatóparancsról korábban itt írtunk részletesen.

A BRICS-országcsoportot Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotja. Az orosz elnökön kívül az országcsoport többi vezetője jelen lesz a találkozón.

(MTI)

A nemrég még Moszkva ellen induló Wagner-vezér a napokban Putyinnal teázott, írja a SkyNews Richard Moore az MI6 vezetőjének információi alapján.

Jevgenyij Prigozsin holléte és hogyléte körül sok a kérdés, miután a Wagner-zsoldosaival Moszkva felé vették az irányt. Az egynapos lázadás leverése után a Wagner-vezető Belaruszba ment.

Az MI6 vezetője szerint Prigozsin még életben van, majd azt is hozzátette, hogy a napokban érdekes fordulatot vett a történet, mivel korábban az orosz elnök árulónak kiáltotta ki a Wagner-vezért, az elmúlt napokban mégis együtt teáztak.


Az európai parlamenti képviselők szerint a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) meg kellene fontolnia, hogy elfogatóparancsot adjon ki Alekszandr Lukasenko belarusz elnök ellen, aki az Európai Parlament legfrissebb jelentése szerint segített Oroszországnak abban, hogy ukrán gyerekeket deportáljanak, írja a SkyNews.

Az ICC ugyanezzel a váddal illette Putyint és az orosz gyermekjogi ombusmant, Marija Lvova-Belovát még márciusban, mikor elfogatóparancsot adtak ki ellenük – erről itt írtunk bővebben.

Szintén márciusban az ENSZ úgy határozott, hogy a gyerekek erőszakos deportálása Oroszországba háborús bűncselekménynek minősül. Ukrajna szerint a háború kezdete óta legalább 19 ezer gyermeket deportáltak jogtalanul Oroszországba, vagy választották el őket szüleiktől.

Az MI6 vezetője arra buzdítja a háborúellenes oroszokat, hogy kémkedjenek az Egyesült Királyságnak, írja a SkyNews.

A brit hírszerzés vezetője, Richard Moore a prágai brit nagykövetségen beszélt arról, hogy már sok kiábrándult orosz állampolgár csatlakozott a szervezethez, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. „Sokan vannak, akik elborzadva nézik azt, hogy az orosz katonák ukrán városokat semmisítenek meg, ártatlan embereket űznek el az otthonaikból és gyerekek ezreit rabolják el. Szívük mélyén tudják, hogy Putyin érvei, amellyel indokolni próbálja egy rokon nemzet elpusztítását, hamisak.

Őket arra kérem, hogy tegyék azt, amit mások már megtettek az elmúlt 18 hónapban. Titkaik mindig biztonságba lesznek nálunk, és együtt fogunk dolgozni azon, hogy vége legyen a vérrontásnak”

– mondta Moore.


Több mint kétezer embert kellett evakuálni a kelet-krími Kirovszki katonai bázissal szomszédos területről, miután tűz ütött ki a támaszpont gyakorlóterén – közölte szerdán Szergej Akszjonov, a Krím félsziget közigazgatásának vezetője a Telegramon. Akszjonov hozzátette, hogy a tűz miatt le kellett zárni a közeli Tavrida autópályát is.

Tűzoltók dolgoznak az orosz rakéta- és dróncsapások során eltalált raktárépületek helyén Odesszában 2023. július 19-én – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters
Tűzoltók dolgoznak az orosz rakéta- és dróncsapások során eltalált raktárépületek helyén Odesszában 2023. július 19-én – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

A krími rendkívül helyzetek minisztériuma szerint a kimenekített embereket két ideiglenes szállásközpont fogadja be.

Egyelőre nincs hivatalos magyarázat arra, hogy pontosan mi okozta a tüzet.

(MTI)

Két egymást követő éjszakán is orosz légitámadás érte Odesszát, írja a SkyNews. Az ukrán kikötővárosnak az infrastruktúrája több ponton is megrongálódott, a támadások fő célpontjai a katonai létesítmények voltak.

Szerhij Bratcsuk, a város egyik katonai szóvivője egy hangüzenetben megerősítette, hogy „pokoli volt az éjszaka”, egyelőre nem tudni vannak-e áldozatai a támadásnak, és pontosan mekkora kárt okozott az 63 orosz drón és rakéta, amelyek célpontja Odessza volt.

A támadásokra azután került sor, hogy Oroszország megtorlást ígért a kercsi híd felrobbantásáért. Az oroszok azt állították, ukrán dróntámadás érte a hidat, de Ukrajna nem ismerte el a felelősséget a hétfői támadásért, amelyben két felnőtt meghalt, egy 14 éves lányt pedig súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Az ukrán légierő közelése szerint az éjszaka sikerült kilőniük 37 orosz fegyvert, 23 öngyilkos drónt és 14 cirkálórakétát, írja a Guardian.

Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő Twitteren megosztott egy a krími Szevasztopolban készült felvételt, amin állítólag azt látni, hogy az orosz rakétákat lőnek ki Odessza irányába.

De mielőtt belevágnánk, ajánljuk a keddi előzményeket, amelyeket itt tud részleteiben elolvasni.

  • Újraindult az Oroszországot a Krím félszigettel összekötö kercsi hídon az autóforgalom.
  • Ukrajna várhatóan engedélyezni a fogja a kettős állampolgárságot.
  • Oroszország Ukrajna-szerte légicsapásokat indított, a célpontok között több fekete-tengeri kikötőváros is volt.
  • Szijjártó Péter külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában arról beszélt, hogy közelebb van a harmadik világháború kitörésének veszélye, mint valaha.
  • A Dél-afrikai Köztársaság elnöke továbbra sem szeretné letartóztatni az orosz elnököt a BRICS-országok vezetőinek augusztusban esedékes, johannesburgi találkozóján, mert szerinte az hadüzenettel érne fel.
  • Az orosz parlament legalább öt évvel – a legmagasabb rangú tisztek esetében 70 éves korig meghosszabbította a katonai rendfokozattal rendelkező tartalékosok szolgálati idejének felső korhatárát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!