Moszkva szerint Ukrajna terrorakciót hajtott végre a hajnali dróntámadással

2023. május 30. – 08:01

frissítve

Moszkva szerint Ukrajna terrorakciót hajtott végre a hajnali dróntámadással
Helyi lakos Kijevben, lakóépületek romjai között 2023. május 30-án, az éjszakai dróntámadást követően – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán katonai hírszerzés mindig ismeri Putyin és Jevgenyij Prigozsin hollétét, mondta Andrij Juszov ukrán szóvivő a Kyiv Postnak.

Juszov szerint hiába próbálják eltitkolni az oroszok ezeket a holléti információkat, vagy alkalmaznak dublőröket, nem tudják elrejteni előlük a vezetőiket, valós időben tudnak róluk..

„Putyint őrzik, ő egy jól őrzött ember. Prigozsint ehhez képest kevésbé, és talán a legszabadabban viselkedik az orosz vezetők közül” – állítja Juszov, aki arról is beszélt, hogy sem Putyint, sem Prigozsint nem akarják megölni, inkább azt szeretnék elérni, hogy az orosz elnök a hágai nemzetközi bíróságon feleljen tetteiért.

„Minden háborús bűnöst meg kell büntetni. Ukrajna civilizált államként abban érdekelt, hogy ezt a büntetést a nemzetközi jog keretein belül hajtsák végre egy nemzetközi bíróságon” – mondta Juszov.

(via Sky News)

Az orosz Wagner zsoldoscsoport a Twittert és a Facebookot használja toborzásra, hogy orvosokat, drónkezelőket és pszichológusokat találjon – állítja egy jelentés, írja a SkyNews.

A brit Logically technológiai vállalat és a Politico kutatása szerint a közösségi oldalakra feltöltött álláshirdetéseket 10 hónap alatt közel 120 ezren nézték meg a két platformon.

A több nyelven, többek között franciául, vietnámiul és spanyolul közzétett mintegy 60 poszt részleteket is tartalmazott az állásokról. E szerint havi 240 ezer rubel, azaz valamivel több mint egymillió forintos fizetést ajánlottak a jelentkezőknek, illetve juttatásokat, köztük egészségügyi ellátást.

A lap szerint a kutatók nem tudták biztosan a Wagner-csoporthoz kötni a hirdetéseket, és az sem világos, hogy a kampányok sikerrel jártak-e.

De Kyle Walter, a Locally kutatási vezetője a Politico lapnak elmondta, hogy a posztok „pontosan ugyanazt a nyelvezetet használják, mint a korábban ellenőrzött Wagner-fiókok”. Egy nyugati tisztviselő elemzése megerősítette, hogy legalább két, a közösségi médiában közzétett posztokban szereplő telefonszám a Wagner-csoporthoz vagy az orosz hírszerzéshez köthető.

Az orosz állami televízióban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy a Moszkva elleni támadás „válasz” volt az ukrán katonai hírszerzés elleni légicsapásra, írja a BBC.

Putyin szerint korábban egy ukrán katonai hírszerző központot ért támadás. „Válaszul a kijevi rezsim más utat választott, hogy megijessze az oroszokat” – tette hozzá, utalva a Moszkva elleni korábbi támadásra. Az orosz elnök szerint a Moszkva elleni dróntámadás „polgári célpontok” ellen irányult.

Kedden több lakópületet is találat ért, amikor a moszkvai régióban lelőttek legalább nyolc, az oroszok által ukránoknak tulajdonított drónt. Ukrajna nem vállalta a felelősséget a drónokért, Zelenszkij tanácsadója szerint közvetlenül nincs közük hozzá. Moszkva terrortámadásnak minősítette a történteket. Az ukrán légierő szerint az oroszok hajnalban drónokkal, majd napközben ballisztikus rakétákkal is támadták hétfőn Kijevet. Kedd hajnalban ismét légitámadás érte az ukrán fővárost, ami három órán keresztül tartott.


Az ukrán parlament megszavazta a sorkötelezettség korhatárának csökkentését, írja a Sky News. Ezzel az ukrán parlament megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely 27-ről 25 évre csökkenti a sorkötelesek nyilvántartásba vételének felső korhatárát – jelentette Jaroszlav Zhelezniak ukrán politikus a Telegramon.

A fiatal felnőttek besorozása Ukrajnában eltér a háborús katonai mozgósítástól, a fiatal felnőtteket katonai bázisokon képzik ki, de ritkán küldik őket a frontra.

Ukrajnában a háború alatti katonai mozgósításba 60 éves kor alatti férfiakat lehet bevonni.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak arról beszélt kedden, hogy a dróntámadás a kijevi rezsim válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egyik döntéshozatali központjára, írja az MTI.

Peszkov közölte, hogy Putyin a kezdetektől fogva operatív tájékoztatást kapott a dróntámadásról, és hogy az incidenssel összefüggésben nem tervez beszédet mondani. A szóvivő a történtek okán méltatta az orosz katonai tárca, a légvédelem és a helyi hatóságok tevékenységét. Peszkov szerint

a támadás ismételten alátámasztotta, hogy indokolt a „különleges hadművelet” (háború) folytatása, és kitűzött céljainak elérése.

Kedden több lakópületet is találat ért, amikor a moszkvai régióban lelőttek legalább nyolc, az oroszok által ukránoknak tulajdonított drónt. Ukrajna nem vállalta a felelősséget a drónokért, Zelenszkij tanácsadója szerint közvetlenül nincs közük hozzá. Moszkva terrortámadásnak minősítette a történteket.

Hétfőn napközben és kedd hajnalban is dróntámadások érték az ukrán fővárost. Kijevben hétfőn szinte egész nap szólt a légiriadó, a városlakók a metróba húzódva vészelték át a drón- és rakétatámadásokat.

Ahogy arról beszámoltunk, Az ukrán légierő szerint az oroszok hajnalban drónokkal, majd napközben ballisztikus rakétákkal is támadták hétfőn Kijevet. Kedd hajnalban ismét légitámadás érte az ukrán fővárost, ami három órán keresztül tartott. A légvédelmi sziréna órákon keresztül figyelmeztetett a veszélyre, a város polgármestere, Vitalij Klicsko pedig felszólította a lakosságot, hogy menjenek óvóhelyekre.

Kijeviek húzódnak a metróállomásokra május 29-én, a légiriadók ideje alatt – Fotó: Alina Smutko / Reuters Kijeviek húzódnak a metróállomásokra május 29-én, a légiriadók ideje alatt – Fotó: Alina Smutko / Reuters
Kijeviek húzódnak a metróállomásokra május 29-én, a légiriadók ideje alatt – Fotó: Alina Smutko / Reuters Kijeviek húzódnak a metróállomásokra május 29-én, a légiriadók ideje alatt – Fotó: Alina Smutko / Reuters
Kijeviek húzódnak a metróállomásokra május 29-én, a légiriadók ideje alatt – Fotó: Alina Smutko / Reuters

Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mikhajlo Podoljak kedden tagadta, hogy Kijev közvetlenül részt vett volna a Moszkva elleni dróntámadásban, de kijelentette, hogy Ukrajna élvezettel figyeli az eseményeket, ráadásul az ilyen támadások számának növekedését jósolta.

Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azután nyilatkozott az ügyben, hogy Moszkva azzal vádolta meg Ukrajnát: terrortámadást hajtottak végre ellenük kedden, amikor legkevesebb nyolc drónt küldtek az orosz fővárosba.

„…ami a támadásokat illeti: természetesen örömmel nézzük a támadásokat, és a támadások számának növekedésére számítunk. De ehhez természetesen nincs közvetlen közünk” – mondta Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a „Breakfast Show” YouTube-csatornának. (Reuters)

Oroszország védelmi minisztériuma azt állítja, hogy Kijev állt a főváros ellen kedd reggel elkövetett dróntámadás mögött. A minisztérium Ukrajna részéről terrortámadásnak nevezte a kedd eseményeket, melyben szerint nyolc drón vett részt. Ezek mindegyikét megsemmisítették a légvédelmi rendszerek. Azt is közölték, hogy több drón épületekre zuhant, kisebb károkat okozva. Moszkva polgármestere azt állította, hogy a támadás után két ember kért orvosi segítséget. Az orosz vizsgálóbizottság közölte, hogy vizsgálatot folytat a történtek miatt. (CNN)

Dróntámadás során megsérült lakóház Moszkvában, Oroszországban, 2023. május 30-án – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters
Dróntámadás során megsérült lakóház Moszkvában, Oroszországban, 2023. május 30-án – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Ukrajna újabb, 50 évig hatályos szankciókat vezetett be Iránnal szemben, válaszul arra, hogy Kijev szerint Teherán közreműködik Moszkva fegyverszállításában. A szankciókról szóló döntést az ukrán parlament egy keddi Telegram-posztban jelentette be. Érintettek benne az Iránba irányuló „katonai és kettős felhasználású termékek”, Ukrajna ugyanis tiltja ezek exportját, valamint a döntés értelmében fel kel függeszteni „az iráni lakosok javát szolgáló gazdasági és pénzügyi kötelezettségeket.”

A szankciók emellett megtiltják az iráni áruk Ukrajnán keresztüli tranzitforgalmát, és azt is, hogy iráni repülőgépek átrepüljenek Ukrajna légterén.

Múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte az irániakat, hogy ne legyenek „cinkosai az orosz terrornak”. Múlt szerdán azt mondta, hogy erői az Ukrajna ellen használt több mint 1160 drónból mintegy 900-at lőttek le. (CNN)

A RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint dróntámadással két lakóépületet találtak el Moszkvában: az egyik egy épület felső szintjébe csapódott be, a másik pedig egy 24 emeletes lakóházat talált el a TNAO városrészben. Sebesültekről, áldozatokról egyelőre nincs hír.

Kedd reggel Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a mentőszolgálatok a helyszínen vannak, komolyabb sérülés nem történt. Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója közölte, hogy a légvédelem több drónt lelőtt a régióban.

Az orosz vezetés május elején arról számolt be, hogy az ukránok drónokkal akartak csapást mérni a Kremlre, ám az orosz védelmi egység megelőzte a dróntámadást. (Sky News / MTI)

Három órán keresztül tartott kedden hajnalban a Kijevre küldött légitámadás. A dróntámadásban egy ember meghalt, másik három pedig megsérült, egy toronyházban pedig tűz ütött ki. A Sky News beszámolója szerint a légvédelmi sziréna órákon keresztül figyelmeztetett a veszélyre, a város polgármestere, Vitalij Klicsko pedig felszólította a lakosságot, hogy menjenek óvóhelyekre.

A légitámadás azóta már véget ért, az ukrán légvédelem húsznál is több drónt tudott leszedni. A támadás tömegesen, különböző irányokból, több hullámban történt.

Lángoló épület Kijevben egy orosz dróntámadást követően 2023 május 30-án – Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Reuters
Lángoló épület Kijevben egy orosz dróntámadást követően 2023 május 30-án – Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Reuters

Klitschko arról is beszámolt, hogy „minden mentőszolgálat” a Podilskyi kerületbe tart, további részletek közlése nélkül. A lehulló törmelék miatt Pecserszkij kerületben három autó, Darnyickij kerületben pedig egy ház gyulladt ki. Ez már a 17. Kijev elleni légitámadás ebben a hónapban.

  • Az ukrán légierő szerint az oroszok hajnalban drónokkal, majd napközben ballisztikus rakétákkal is támadták hétfőn Kijevet.
  • Egy nyugat-ukrajnai katonai célpontra is csapást mértek, ami után öt légi járművet üzemen kívül helyeztek az ukránok, egy futópálya is megrongálódott.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés felmondásáról szóló törvényt.
  • Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója a háború után demilitarizált övezetet hozna létre Oroszország területén belül.
  • Csak néhány, talán három ember tudja, pontosan mikor fog megindulni a régóta tervezett ukrán ellentámadás, mondta az ukrán védelmi minisztérium államtitkára.
  • Az orosz befolyást vizsgáló bizottság áll fel Lengyelországban, de az ellenzék szerint a szabályok célzottan Donald Tusk ellen irányulnak az őszi parlamenti választások előtt.
  • A cseh vezérkari főnök szerint nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közötti háborút.

A hétfői eseményeket itt olvashatják vissza részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!