A Wagner-csoport a Twittert és a Facebookot használhatta toborzásra

2023. május 30. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Wagner zsoldoscsoport a Twittert és a Facebookot használja toborzásra, hogy orvosokat, drónkezelőket és pszichológusokat találjon – állítja egy jelentés, írja a SkyNews.

A brit Logically technológiai vállalat és a Politico kutatása szerint a közösségi oldalakra feltöltött álláshirdetéseket 10 hónap alatt közel 120 ezren nézték meg a két platformon.

A több nyelven, többek között franciául, vietnámiul és spanyolul közzétett mintegy 60 poszt részleteket is tartalmazott az állásokról. E szerint havi 240 ezer rubel, azaz valamivel több mint egymillió forintos fizetést ajánlottak a jelentkezőknek, illetve juttatásokat, köztük egészségügyi ellátást.

A lap szerint a kutatók nem tudták biztosan a Wagner-csoporthoz kötni a hirdetéseket, és az sem világos, hogy a kampányok sikerrel jártak-e.

De Kyle Walter, a Locally kutatási vezetője a Politico lapnak elmondta, hogy a posztok „pontosan ugyanazt a nyelvezetet használják, mint a korábban ellenőrzött Wagner-fiókok”. Egy nyugati tisztviselő elemzése megerősítette, hogy legalább két, a közösségi médiában közzétett posztokban szereplő telefonszám a Wagner-csoporthoz vagy az orosz hírszerzéshez köthető.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!