Az eddigi legnagyobb ukrajnai fegyverszállítmányára készül Németország

2023. május 13. – 08:14

frissítve

Az eddigi legnagyobb ukrajnai fegyverszállítmányára készül Németország
Katona igazítja a fegyverét a Donyeck régióban – Fotó: Vincenzo Circosta/Anadolu Agency/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két halálos áldozata és tíz sérültje van annak az orosz légicsapásnak, ami a kelet-ukrajnai Kosztantyinivkát érte szombat délután. A támadás egyik áldozata egy 15 éves lány – számolt be a Donyecki Regionális Ügyészség egy Telegram-posztban.

„Oroszország megszálló erői ismét Kosztantyinivkát támadták” – áll a közleményben. Tíz ember különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett, ketten közülük szintén tizenévesek. A támadásban többemeletes épületek, házak, egy benzinkút, egy gyógyszertár és üzletek megrongálódtak, illetve megsemmisültek – számoltak be a helyi hatóságok.

Fotó: Pavlo Kirilenko / Telegram
Fotó: Pavlo Kirilenko / Telegram

(CNN)

Szombaton lezuhant egy Mi-8-as helikopter és egy Szu-34-es vadászgép az Ukrajnával határos, oroszországi Brjanszk megyében. A helikopter balesetben ketten vesztették életük – írja a TASZSZ, az orosz hírügynökség a vadászgép lezuhanását is megerősítette, okokról azonban nem írtak.

Hivatalosan meg nem erősített információk szerint később egy másik Mi-8-as zuhant le, illetve egy Szu-35-ös vadászgépet is lelőhettek. A Guardian azt írja, hogy az újabb lezuhant gépekkel kapcsolatos információk orosz Telegram-csatornákon kezdtek el terjedni. A Kommerszant információi szerint a vadászgépeknek rakéta, illetve bombatámadásokat kellett volna végrehajtaniuk egy ukrajnai régióban, a helikopterek pedig a támogatásukat szolgálták volna.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, aki április végén arról beszélt, hogy a Vatikán is részt vesz egy háború lezárását célzó békemisszióban.

Korábban az ukrán elnök találkozott olasz kollégájával, Sergio Mattarellával, majd Giorgia Meloni miniszterelnökkel is egyeztetett, ezután ment a Vatikánba. Az olasz köztársasági elnök és miniszterelnök is megismételte, hogy Olaszország rövid- és hosszútávon is is támogatja Ukrajnát pénzügyi, humanitárius és újjáépítési segélyekkel is.

„Megadással nem lehet békét elérni”

– mondta Sergio Mattarella. Hangsúlyozta továbbá, hogy Olaszország támogatja Ukrajna uniós tagságát és a NATO partnerség „fokozását” is. Zelenszkij a találkozók után ment a pápához, aki magánaudiencián fogadta az ukrán elnököt. Ferenc pápa magyarországi látogatása után beszélt arról, hogy a Vatikán aktívan dolgozik az orosz–ukrán konfliktus lezárásán. „Hajlandó vagyok bármit megtenni, amit csak kell. Már dolgozunk egy békemisszión, melynek részletei egyelőre titkosak, de ha eljön az ideje, nyilvánosságra fogom hozni őket” – mondta az egyházfő.

Ferenc pápa Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik a Vatikánban – Fotó: Vatican Media
Ferenc pápa Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik a Vatikánban – Fotó: Vatican Media

(Guardian)

Iráni gyártmányú Sahed–136/131-es drónokkal lőtték az oroszok Mikolajiv városát szombat hajnalban. Találat ért többek közt egy lakóépületet, egy kenyérgyárat és egy óvodát is, közölte az Ungvár21 csatorna. Az Ukrinform azt írja, hogy az éjjeli támadásnak három civil sebesültje van, az orosz drónokat végül az ukránok megsemmisítették.

A terület katonai közigazgatási vezetése Telegram-csatornáján azt írta, hogy a támadás éjjel egy óra magasságában történt, a legnagyobb kár egy ötemeletes lakóházban keletkezett.

Egy ismeretlen légi eszköz, feltehetőleg egy megfigyelő léggömb repült be a lengyel légtérbe Belaruszból – közölte szombaton a lengyel nemzetvédelmi tárca hivatalos Twitter-oldalán. Az eszközt a lengyel fegyveres erők légi műveleti központja (COP) észlelte a radarernyőkön. A radarkapcsolat egy idő után megszakadt vele, mégpedig akkor, amikor a tárgy a közép-lengyelországi Rypin község térségébe ért – derül ki a bejegyzésből.

A lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka az önkéntes területvédelmi erők (WOT) ügyeletes erőit vezényelte oda az eszköz felkutatására – közölte a nemzetvédelmi tárca. Witold Sura, a WOT szóvivője a sajtóval közölte: a fegyveres erők műveleti parancsnokságának alárendelt területvédelmi csoport szombat hajnal óta kutató tevékenységet folytat Rypin környékén. (MTI)

Péntek este az oroszok által kinevezett helyi tisztviselők azt állították, hogy Ukrajna rakétatámadást indított a luhanszki régió ellen, eltalálva egy ipari komplexumot. Már akkor felmerült, hogy mivel a célpont messze van az ukrán hadállásoktól, az eddigieknél nagyobb hatótávolságú rakétákat használhattak a támadásban.

Szombaton a TASZSZ orosz hírügynökség azt írta, hogy az ukránok két Storm Shadow robotrepülőgépet vetettek be Luhankszban. Épp egy nappal korábban derült ki, hogy a britek küldenek Ukrajnának ebből az Egyesült Királyság és Franciaország által közösen fejlesztett, nagy hatótávolságú fegyverből.

Az állításokat az Ukrajnában a két fél által bevetett fegyverek azonosítára szakosodott, nyílt forrású információkból dolgozó, független Ukraine Weapons Tracker is megerősítette. A Twitteren közzétettek fotókat a becsapódott robotrepülőgépek maradványairól, amelyek alapján valóban beazonosítható, hogy Storm Shadow-król van szó:

Emellett azt is megerősítették, hogy egy, a légvédelmi rendszerek megzavarására – és ezzel például robotrepülőgépek célba juttatásának elősegítésére – használatos, amerikai gyártmányú AGM-160B MALD rakéta maradványai is előkerültek a helyszínről.

Joe Biden amerikai elnök eddig ellenállt a nagy hatótávolságú rakéták küldésére irányuló kéréseknek, mivel attól tart, hogy Ukrajna azokat orosz célpontok ellen vetheti be. Az Egyesült Királyság állítólag biztosítékokat kapott az ukrán kormánytól arra vonatkozóan, hogy a nagy hatótávolságú Storm Shadow-kat Oroszország területén belül nem fogják használni. „A rakéta hatótávolság szempontjából valóban megváltoztatja a játékot” – mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő a CNN-nek.

Moszkva „megfelelő választ” ígért abban az esetben, ha az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú rakétákkal látja el Ukrajnát – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Oroszország korábban jelezte, hogy az ilyen fegyverek biztosítása „vörös vonal” átlépését jelentené.

A TASZSZ által idézett luhanszki jelentések szerint az ukrán támadásban hat gyerek is megsérült.

Egy ukrán háborús civil szervezet és az Ukrán Katolikus Egyetem kutatása során kiderült, hogy különböző orosz álláskereső oldalakon a havi átlagbér akár több mint a tízszereséért keresnek munkavállalókat a hadseregbe. Amíg az átlagkereset Oroszországban havi 278 ezer forint, egyes állásokat az orosz hadseregben 3 millió forintot fizetnek.

A kutatók szerint ezekkel az álláshirdetésekkel több 10 ezer potenciális katonát tudtak elérni a Headhunter.ru nevű oldalon tavaly augusztus és idén március között. Az viszont problémát okozhat a jövőben, hogy a magas fizetés miatt jobban fognak keresni egyes új katonák, mint más tapasztalt katonatisztek a hadseregnél, ami feszültségeket okozhat. Korábban toborzó propagandavideóban keresett a hadsereg új katonákat, ott havi 900 ezer forintos fizetéssel kecsegtették az újoncokat. (Insider)

Elfogadta a német kormányzat azt az előterjesztést, miszerint 2,7 milliárd eurós fegyverszállítmányt juttassanak az orosz megszállókkal szembeni ellentámadásra készülő ukrán hadseregnek. Ez az orosz–ukrán háború kitörése óta a legnagyobb német fegyverszállítmány Ukrajnába.

A Spiegel tudósítása szerint Boris Pistorius német védelmi miniszter az erről szóló sajtótájékoztatón elmondta, hogy a most zajló háború mihamarabb befejezését sürgetik, de jelenleg erre nem igazán látnak esélyt.

A szállítmányban páncélozott járművek, drónok, légvédelmi rendszerek és nagy mennyiségű lőszer is található. Az ukrán hadsereg a következő hetekben, hónapokban kaphatja meg a szállítmányt.

Rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe Rómában Zelenszkij látogatása miatt

Rendkívüli biztosági intézkedések léptek életbe szombaton Rómában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása miatt, aki az olasz vezetőkkel folytatandó megbeszélései után a Vatikánban a háború kirobbanása óta először találkozik Ferenc pápával.

Az ukrán elnök repülőgépe a Ciampino katonai repülőtérre érkezik, ahol a kormány nevében Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter fogadja, majd találkozik Sergio Mattarella államfővel és Giorgia Meloni miniszterelnökkel is. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettessel viszont nem. Salvini ezt azzal indokolta, hogy közlekedési és infrastrukturális miniszterként nem tölt be diplomáciai szerepet a jelenlegi kormányban, de ahhoz is köze lehet a távolmaradásának, hogy az általa vezetett Liga párt nem támogatja a fegyverszállítást Ukrajnának.

A látogatás miatt Rómában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe: az ukrán elnök érkezése és továbbindulása óráiban lezárják a légteret, ami befolyásolhatja a polgári járatok forgalmát is. A város több részén parkolási tilalom lépett életbe, utcákat zártak le, ezer rendőrrel felügyelik a biztonságot az ukrán elnök konvoja útvonalán, mesterlövészek vannak az elnöki és kormánypalota és a Vatikán közelében.

Ferenc pápa délután fogadja Zelenszkijt. Az időpont a vatikáni protokoll szerint azt jelzi, hogy szigorúan magánlátogatásról van szó. A katolikus egyházfő 2020 februárjában találkozott Zelenszkijjel a Vatikánban, de a háború kitörése óta csak telefonon egyeztettek két alkalommal. Április 27-én viszont a pápa Denisz Smihal ukrán kormányfőt is fogadta a Vatikánban.

(MTI)

Kiadta szokásos napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium, a főbb megállapítások:

  • Az elmúlt négy napban a 72. Különleges Motorizált Lövészdandár nevű orosz hadegység egyes elemei rendezetlen visszavonulást hajthattak végre a Bahmuti környéki hadművelet déli szárnyától, az ukrán csapatok legalább egy kilométeres területet szerezhettek vissza.
  • Ennek a területnek taktikai jelentősége van, mert a Donyec-Donbasz csatorna nyugati oldalán itt volt az orosz hídfőállás.
  • A 72. Önálló Gépesített Lövészdandár annak a 3. Hadtestnek a része, amelyet már korábban is alacsony morállal és korlátozott harci hatékonysággal vádoltak. Az, hogy ezt az egységet egyáltalán bevetették egy ilyen nehéz és fontos területen, a britek szerint arra utal, hogy Oroszország komoly hiányt szenved megbízható katonai egységekből.

  • A nap elején az orosz védelmi minisztérium cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az ukrán erők áttörtek volna a frontvonalak több pontján.
  • Délutánra megváltozott az álláspont, és Moszkva elismerte, hogy ukrán ellentámadásokat vertek vissza, Bahmut közelében pedig visszaszorultak.
  • A kínai külügyminisztérium bejelentette, hogy az eurázsiai ügyekért felelős képviselője hétfőtől Ukrajnába, Lengyelországba, Franciaországba, Németországba és Oroszországba látogat, „a béketárgyalások előmozdítása érdekében”.
  • Az ukrán gyerekek deportálását segítő elnököt is védené az uniós szankcióktól a magyar kormány.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a háborújuk összhangban áll az ENSZ Alapokmányával, mert szerinte Kijev megtámadta őket.
  • Elképesztő, felháborító, botrányos – reagált Szijjártó arra, hogy a kijevi korrupciómegelőzési ügynökség szerint az OTP oroszországi divíziója támogatja a háborút.
  • Videóra vették, hogyan menekült át Bahmutnál az ukránokhoz egy orosz katona.
  • A szakadár területek oroszok által kinevezett tisztségviselői szerint az ukránok rakétázták Luhanszk régiót.

A pénteki történéseket ide kattintva érheti el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!