Az ukránok a britektől frissen kapott nagy hatótávolságú fegyverekkel lőhették Luhankszot

2023. május 13. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este az oroszok által kinevezett helyi tisztviselők azt állították, hogy Ukrajna rakétatámadást indított a luhanszki régió ellen, eltalálva egy ipari komplexumot. Már akkor felmerült, hogy mivel a célpont messze van az ukrán hadállásoktól, az eddigieknél nagyobb hatótávolságú rakétákat használhattak a támadásban.

Szombaton a TASZSZ orosz hírügynökség azt írta, hogy az ukránok két Storm Shadow robotrepülőgépet vetettek be Luhankszban. Épp egy nappal korábban derült ki, hogy a britek küldenek Ukrajnának ebből az Egyesült Királyság és Franciaország által közösen fejlesztett, nagy hatótávolságú fegyverből.

Az állításokat az Ukrajnában a két fél által bevetett fegyverek azonosítára szakosodott, nyílt forrású információkból dolgozó, független Ukraine Weapons Tracker is megerősítette. A Twitteren közzétettek fotókat a becsapódott robotrepülőgépek maradványairól, amelyek alapján valóban beazonosítható, hogy Storm Shadow-król van szó:

Emellett azt is megerősítették, hogy egy, a légvédelmi rendszerek megzavarására – és ezzel például robotrepülőgépek célba juttatásának elősegítésére – használatos, amerikai gyártmányú AGM-160B MALD rakéta maradványai is előkerültek a helyszínről.

Joe Biden amerikai elnök eddig ellenállt a nagy hatótávolságú rakéták küldésére irányuló kéréseknek, mivel attól tart, hogy Ukrajna azokat orosz célpontok ellen vetheti be. Az Egyesült Királyság állítólag biztosítékokat kapott az ukrán kormánytól arra vonatkozóan, hogy a nagy hatótávolságú Storm Shadow-kat Oroszország területén belül nem fogják használni. „A rakéta hatótávolság szempontjából valóban megváltoztatja a játékot” – mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő a CNN-nek.

Moszkva „megfelelő választ” ígért abban az esetben, ha az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú rakétákkal látja el Ukrajnát – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Oroszország korábban jelezte, hogy az ilyen fegyverek biztosítása „vörös vonal” átlépését jelentené.

A TASZSZ által idézett luhanszki jelentések szerint az ukrán támadásban hat gyerek is megsérült.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!