Az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú rakétákat küld Ukrajnának

2023. május 11. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britannia arra készül, hogy nagy hatótávolságú, Storm Shadow rakétákat küldjön Ukrajnának – írja a CNN. Moszkva „megfelelő választ” ígér.

A Storm Shadow egy nagy hatótávolságú, lopakodó képességekkel rendelkező rakéta, amit az Egyesült Királyság és Franciaország közösen fejlesztett ki.

Az Egyesült Királyság állítólag biztosítékokat kapott az ukrán kormánytól arra vonatkozóan, hogy ezeket a rakétákat Oroszország területén belül nem fogják használni. „A rakéta hatótávolság szempontjából valóban megváltoztatja a játékot” – mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő a CNN-nek. Joe Biden eddig ellenállt a nagy hatótávolságú rakéták küldésére irányuló kéréseknek, mivel attól tart, hogy Ukrajna azokat orosz célpontok ellen vetheti be.

Moszkva „megfelelő választ” ígért abban az esetben, ha az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú rakétákkal látja el Ukrajnát – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Oroszország korábban jelezte, hogy az ilyen fegyverek biztosítása „vörös vonal” átlépését jelentené.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!