A lengyel hadsereg elfelejtett szólni tavaly decemberben a kormánynak, hogy feléjük tarthat egy ukrán rakéta

2023. május 11. – 18:04

Másolás

Vágólapra másolva

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter megerősítette, hogy a lengyel hadsereg tudott arról tavaly decemberben, hogy rakéta tarthat az ország felé, de nem tájékoztatta erről a kormányt, írja a Guardian.

Lengyelország készenlétben van az ukrajnai háború miatt, amióta tavaly novemberben két ember meghalt a határ közelében egy, a lengyel határon átlépő rakéta miatt. Varsó később arra a következtetésre jutott, hogy elhibázott ukrán légvédelmi rakéta lehetett az, amelynek a darabjai átlépték az ukrán-lengyel határt. Erről, a novemberi esetről riportunkban itt számoltunk be, az első napokon szinte teljes hírzárlat volt a lengyel oldalon.

Az első találat után aztán idén áprilisban állítólag orosz rakétamaradványokat találtak egy lengyel erdőben, tavaly decemberben pedig a lengyel szolgálatok láttak belépni egy tárgyat a lengyel légtérbe. Blaszczak szerint az általa kért ellenőrzés később kimutatta, hogy az ukrán fegyveres erők utóbbi esetében, december 16-án figyelmeztették az objektumról Lengyelországot, a lengyel hadsereg azonban nem tette meg a szükséges lépéseket. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő úgy fogalmazott, áprilisban hallott először a lengyel erdőben talált katonai tárgy létezéséről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!