Zelenszkij a Vatikánban találkozott Ferenc pápával

2023. május 13. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, aki április végén arról beszélt, hogy a Vatikán is részt vesz egy háború lezárását célzó békemisszióban.

Korábban az ukrán elnök találkozott olasz kollégájával, Sergio Mattarellával, majd Giorgia Meloni miniszterelnökkel is egyeztetett, ezután ment a Vatikánba. Az olasz köztársasági elnök és miniszterelnök is megismételte, hogy Olaszország rövid- és hosszútávon is is támogatja Ukrajnát pénzügyi, humanitárius és újjáépítési segélyekkel is.

„Megadással nem lehet békét elérni”

– mondta Sergio Mattarella. Hangsúlyozta továbbá, hogy Olaszország támogatja Ukrajna uniós tagságát és a NATO partnerség „fokozását” is. Zelenszkij a találkozók után ment a pápához, aki magánaudiencián fogadta az ukrán elnököt. Ferenc pápa magyarországi látogatása után beszélt arról, hogy a Vatikán aktívan dolgozik az orosz–ukrán konfliktus lezárásán. „Hajlandó vagyok bármit megtenni, amit csak kell. Már dolgozunk egy békemisszión, melynek részletei egyelőre titkosak, de ha eljön az ideje, nyilvánosságra fogom hozni őket” – mondta az egyházfő.

Ferenc pápa Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik a Vatikánban – Fotó: Vatican Media
Ferenc pápa Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik a Vatikánban – Fotó: Vatican Media

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!