Zelenszkij a háború óta először találkozik Ferenc pápával, rendkívüli készültség várja Rómában

2023. május 13. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe Rómában Zelenszkij látogatása miatt

Rendkívüli biztosági intézkedések léptek életbe szombaton Rómában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása miatt, aki az olasz vezetőkkel folytatandó megbeszélései után a Vatikánban a háború kirobbanása óta először találkozik Ferenc pápával.

Az ukrán elnök repülőgépe a Ciampino katonai repülőtérre érkezik, ahol a kormány nevében Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter fogadja, majd találkozik Sergio Mattarella államfővel és Giorgia Meloni miniszterelnökkel is. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettessel viszont nem. Salvini ezt azzal indokolta, hogy közlekedési és infrastrukturális miniszterként nem tölt be diplomáciai szerepet a jelenlegi kormányban, de ahhoz is köze lehet a távolmaradásának, hogy az általa vezetett Liga párt nem támogatja a fegyverszállítást Ukrajnának.

A látogatás miatt Rómában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe: az ukrán elnök érkezése és továbbindulása óráiban lezárják a légteret, ami befolyásolhatja a polgári járatok forgalmát is. A város több részén parkolási tilalom lépett életbe, utcákat zártak le, ezer rendőrrel felügyelik a biztonságot az ukrán elnök konvoja útvonalán, mesterlövészek vannak az elnöki és kormánypalota és a Vatikán közelében.

Ferenc pápa délután fogadja Zelenszkijt. Az időpont a vatikáni protokoll szerint azt jelzi, hogy szigorúan magánlátogatásról van szó. A katolikus egyházfő 2020 februárjában találkozott Zelenszkijjel a Vatikánban, de a háború kitörése óta csak telefonon egyeztettek két alkalommal. Április 27-én viszont a pápa Denisz Smihal ukrán kormányfőt is fogadta a Vatikánban.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!