A kormány üzent az EU-nak, hogy kérjük a korábban leszólt uniós hitelt

2023. május 8. – 15:51

A kormány üzent az EU-nak, hogy kérjük a korábban leszólt uniós hitelt
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Navracsics Tibor az atv.hu kérdésére közölte, hogy a magyar kormány üzent az Európai Bizottságnak: igényelni fogja az uniós helyreállítási alap hitelrészét. A területfejlesztési miniszter szerint az uniós testület kérte, „jelezzük, hogy várhatóan fogjuk-e majd kérni vagy nem.

Jeleztük, hogy igényt tartunk rá, folyamodni fogunk. A részletekről pedig nyár végéig kell megállapodnunk.”

Ahogy azt a hitelről szóló korábbi cikkünkben írtuk, a hivatalos kérelemhez indoklás mellett csatolni kellene azt is, hogyan módosítaná a kormány a helyreállítási tervét, azaz hogy kiderüljön, mire és milyen célokhoz, mely „mérföldkövekhez” kötve költené el a megnövelt forrásokat.

A magyar kormány az alap másik, vissza nem térítendő részéből fedezett tervet is csak az utolsó pillanatokban, december közepén tudta elfogadtatni, és még mostanáig sem sikerült teljesítenie a kifizetések megkezdéséhez szükséges „szupermérföldköveket”.

Hol kértük volna, hol nem

2020-ban a magyar kormány még azt hangsúlyozta, hogy a hitel az adósságuk kordában tartására képtelen országoknak való. Később Orbán Viktor „sorosozással” szapulta azt, hogy együtt vegyenek fel kölcsönt a járvány hatásainak kezelésére. Még a költségvetés és a helyreállítási alap megtorpedózását is belengette, bár a korábban indokul használt „magyar ösztönök” helyett önkényes politikai feltételeket emlegetett. Végül egy kompromisszum után átengedte a javaslatot.

Kezdetben úgy tűnt, a magyar kormány is hamar él a hitellehetőséggel, de 2021 áprilisában mégis csak a vissza nem térítendő részt igényelte. Tavaly márciusban jött az újabb fordulat: a miniszterelnök levelet írt az Európai Bizottságnak, hogy mégis kérné a hitelt, méghozzá soron kívüli jóváhagyással. Tavaly novemberben a kormány ott tartott, hogy hivatalosan csak „tárgyal” róla, de még nem döntötte el, kéri-e.

A kéréshez vezető útról, a döntés okának hátteréről és a pénz várható céljairól bővebben ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!