Fordulat: Orbán Viktor levélben kérte Von der Leyentől azt az uniós hitelkeretet, amit tavaly visszautasított

2022. március 22. – 17:21

Fordulat: Orbán Viktor levélben kérte Von der Leyentől azt az uniós hitelkeretet, amit tavaly visszautasított
Orbán Viktor és Ursula von der Leyen még 2020 februárjában – Fotó: Francois Walschaerts / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mégis lehívná Magyarország azt az uniós hitelkeretet, amit még tavaly visszautasított – erről elsőként a 444-en írtak kedden napközben, a hírt pedig később a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan is megerősítette az MTI-nek.

A 444 értesülése szerint Orbán Viktor pénteken küldött levelet az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, amiben több pénzt kért Magyarország számára az uniós helyreállítási alapból. A vissza nem térítendő támogatás mellett ugyanis lehívná a kormány azt a piacinál jobb feltételekkel lehívható hitelkeretet is, amit még tavaly nyáron utasítottak vissza – erről itt írtunk korábban részletesen.

A helyreállítási alap eredeti kerete Magyarország számára 5800 milliárd forint volt – ennek 43 százalékát jelentette volna a támogatás, 57 százalékát pedig a kedvezményes hitel. Egyelőre viszont még a támogatások lehívására sem kapott engedélyt az EB-től a magyar kormány, hiszen nem hagyta jóvá a Bizottság a kormány által benyújtott helyreállítási tervet, mert abból hiányoznak azok a reformtervek, amelyekkel hatékonyabban lehetne fellépni a korrupció ellen.

A kormány viszont a 444 értesülése szerint most már kész lenne végrehajtani az EB által előírt, az országspecifikus ajánlásokban szereplő javaslatokat: egyebek mellett

a kormány felajánlotta, hogy észt mintára felállítanának egy korrupciós problémákkal foglalkozó új szervezetet, ami évente számolna be munkájáról a legfőbb ügyésznek, aki pedig évenkénti parlamenti meghallgatásakor tájékoztatná erről a képviselőket.

Korábban megkerestük az Európai Bizottság magyarországi képviseletét is azzal, hogy erősítsék meg a 444 értesülését – ezt viszont előbb megtette a miniszterelnök hivatala:

„Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a magyar kormány döntéséről, mely szerint Magyarország kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását is”

– közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi szerint mivel Magyarország határainál háború dúl, ami miatt csak az elmúlt hetekben közel félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, ezért a háború gazdasági hatásai és a szankciók súlyos terhet jelentenek a magyar gazdaságnak. „A rendkívüli körülmények rendkívüli intézkedéseket követelnek” – idézi az MTI Orbán Viktor levelét Von der Leyen felé.

A miniszterelnök szerint az Ukrajnában dúló háború példátlan kihívás elé állítja az Európai Unió tagállamait: „A biztonsági kockázatokat, a humanitárius válság terheit, a konfliktus gazdasági következményeit és az uniós szankciók negatív hatásait jelentős mértékben az Európai Unió keleti határait védő országok viselik.”

„Ennek jegyében Magyarország csak annyit kér, hogy a lehető leghamarabb és ténylegesen hozzájuthasson a számára előirányzott uniós forrásokhoz, és azokat rugalmasan, a válság kezelésére leginkább alkalmas célokra használhassa fel”

– fogalmazott Orbán Viktor. Azt kérte, hogy az Európai Bizottság „soron kívül hagyja jóvá az Európai Unió keleti határait védő tagállamainak Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terveit, Partnerségi Megállapodásait és operatív programjait”, valamint „az előfinanszírozási, társfinanszírozási és átcsoportosíthatósági korlátok feloldásával tegye lehetővé az uniós költségvetési források gyors, célzott és rugalmas felhasználását”.

A 444 kiemelte, hogy ráadásul Orbán az eredetileg meghatározottnál több pénzre tart igényt, ugyanis a 2021-es, eredetileg a vártnál magasabb gazdasági növekedés miatt 18 százalékkal, azaz 470 milliárd forinttal kevesebb vissza nem térítendő támogatásra lenne csak jogosult az ország.

„Ez elfogadhatatlan”

– írta Orbán, és azt kérte az Európai Bizottság elnökétől, vizsgálják felül az újraelosztási rendszert, és biztosítsák, hogy „a háborús válság terheit leginkább viselő és egyúttal az Európai Unió gazdasági növekedéséhez jelentősen hozzájáruló tagállamok ne veszítsenek uniós forrásokat”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!