470 milliárd forinttal kevesebb jut az EU helyreállítási alapjából Magyarországnak

2022. február 18. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az előre jelzettnél jóval magasabb gazdasági növekedés miatt Magyarország kevesebb vissza nem térítendő támogatásra lesz jogosult az Európai Unió helyreállítási alapjából, mint azt korábban tervezték – írta a Népszava, és a lap azt is megállapítja, hogy Magyarország várhatóan a harmadik lesz a legtöbb forrást elveszítő tagországok listáján Belgium és Hollandia után.

2511 helyett 2050 milliárd érkezhet majd gazdaságélénkítésre, ami 18 százalékos csökkenés.

Varga Mihály pénzügyminiszter is nagyjából ennyivel számolt. Mindez azért fordulhatott elő, mert a gazdaság jobban teljesített, és 2021-ben az eredetileg prognosztizált 4 százalékos növekedés helyett 6,5 százalékkal bővült.

Hogy ehhez a pénzhez hozzá lehessen jutni, a magyar kormánynak meg kell állapodnia az Európai Bizottsággal, hogy mire használja fel 2026-ig, eddig azonban a tárgyalások nem vezettek eredményre.

Darvas Zsolt, a brüsszeli székhelyű Bruegel kutatóintézet vezető szakértője nagyon jó hírnek tartja a magyar gazdaság erősödését, és összességében Magyarországon három év alatt jóval nagyobb többlet-adóbevétel keletkezhet, mint amennyit elveszít az EU felzárkózási alapjából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!