A Kreml nekiment egy gyerekrajznak, amivel aztán példátlan tiltakozásba futott bele

Legfontosabb

2023. április 19. – 16:14

A Kreml nekiment egy gyerekrajznak, amivel aztán példátlan tiltakozásba futott bele
Alekszej Moszkaljov a Jefremovban tartott bírósági tárgyaláson 2023. március 27-én – Fotó: Sota / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sorjáznak a háborúellenes bejegyzésekért, megosztásokért, Putyint kritizáló falfirkákért a többéves börtönbüntetések Oroszországban. Moszkva kitart a háború fokozása mellett, ehhez szigorították a behívás szabályait is. Emberek millióit foszthatják meg kiutazási jogától. Növeli a feszültséget az is, hogy a háborút elutasítók ellen a fellépés egyre abszurdabb. Gyerekrajz miatt is indult eljárás, váratlan tiltakozást kiváltva, ami figyelmeztetés a Kremlnek.

Hiába menekült el Oroszországi házi őrizetéből az a férfi, akit két év börtönre ítéltek azután, hogy az iskolai rajzórán háborúellenes rajzot készített kislánya. Alekszej Moszkaljov csak Belaruszig jutott, az ottani hatóságok azonban úgy döntöttek, kiadják őt Oroszországnak.

Aki nem hiszi, annak utánajárnak

Moszkaljovék története az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta nem is számít abszurdnak. 2022. február 24. óta csaknem 20 ezer embert vettek őrizetbe. Csak háborúellenes információ terjesztéséért – jellemzően közösségi oldalakon közzétett véleményekért vagy azok megosztásáért – márciusig 136 vádemelés született. Ehhez elég háborúnak nevezni a háborút, amit Oroszországban hivatalosan csak rendkívüli katonai műveletként lehet emlegetni.

Moszkaljov esetében a kezdetekhez ez sem kellett: 13 éves lánya az iskolában készített háborúellenes rajzot még tavaly áprilisban. Hogy ez a rajz megszületett, arról valójában az orosz propaganda tehet: a tanár ugyanis azt adta ki feladatul, hogy az Ukrajnában tevékenykedő Oroszországot támogassák.

Ez a feladat egyáltalán nem ritka az orosz iskolákban. Oroszország-szerte kiosztottak hasonló feladatokat, hogy rajzokkal és levelekkel támogassák a „haza védelméért Ukrajnában harcoló” katonákat. A félévnyi orosz megszállás után felszabadított területeken, Harkiv körül a Telex is talált több száz olyan levelet, amelyet gyerekekkel írattak meg Oroszországban.

Rakéták a család felé

A Moszkvához közeli Tula megyei Jefremovban élő hatodikos Marija Moszkaljova azonban a kötelező Kreml-kompatibils rajz helyett egy őszintébb verziót választott:
Ukrajna felé repülő orosz rakétákat rajzolt, amelyek elé egy ukrajnai édesanya és lánya áll. (A kép ezzel elég pontos képet adott arról, mivel járnak az orosz rakétatámadások Ukrajnában. Zaporizzsjában egy csecsemő is meghalt egy lakóházat ért találatkor, a városból itt olvashatja helyszíni riportunkat.) A rajzon kétoldalt ukrán és orosz zászló, előbbin „Dicsőség Ukrajnának”, utóbbin „Nem Putyinra és a háborúra” felirat áll.

A tanár ezt azonnal jelentette az igazgatónak, aki értesítette a rendőrséget. „A tanár figyelmeztette is Mását, hogy baj lesz, így, amikor kijöttek a rendőrök az iskola elé, és mindenkitől a nevüket kérdezték, a lányom tudta, mire megy ki a dolog. Így aztán más nevet mondott, és sikerült elslisszannia. Hazafutott és azt mondta: »Apa, majdnem elvittek a rendőrök egy rajzom miatt.« Megígértem nekik, hogy másnap én fogom hazakísérni” – mesélte még márciusban az édesapa az egykor Oroszországban működő, mára külföldre kényszerített Meduza.io portálnak. Ugyanekkor a tanár is nyilatkozott, aki tagadta, hogy egy rajz miatt bárki kihívta volna a rendőröket, de nem tisztázta, hogy akkor miért jöttek ki a rendőrök, és miért keresték épp a rajzot készítő Mását.

A férfi másnap megjelent az iskolánál, mire az igazgató ismét kihívta a rendőrséget. Moszkaljovot kihallgatták, és 32 ezer rubelre büntették, mert az Odnoklassniki.ru közösségi oldalra kitett bejegyzésében azt írta: „Orosz hadsereg. Az erőszaktevők köztünk járnak.” Az ügy ezzel nem zárult le: másnap a kislány iskolába ment, ahonnan elvitte őt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Kihallgatták, majd az apával közölték: rosszul neveli a lányát, akit elvesznek tőle, őt pedig börtönbe zárják.

Végül azonban hazaengedték őket, és fél év csend következett. Újév előtt egy nappal azonban öt rendőrautó jött a házhoz, az FSZB házkutatást tartott Moszkaljovéknál. A lakásból elvittek 125 ezer rubelt és háromezer dollárt, az apát kihallgatásra vitték, a kislányt pedig gyermekotthonba.

Mint kiderült, Marija a másik orosz közösségi portálon, a Vkontakte oldalán kommentelt egy bejegyzést, amely arról szólt, hogy „a fiaink életüket áldozzák fel Ukrajnában”. A 13 éves lány erre azt írta: „Vajon mennyi pénzért halnak meg?”.
Ezzel apaként Moszkaljov már visszaesőnek számított, így a korábbi kihágás után már bűncselekmény miatt indult ellene eljárás.

A férfi házi őrizetbe került, a kislány pedig ismét gyermekotthonba, ezúttal azonban már hosszabb időre.

Az 54 éves apát március végén két év börtönre ítélte a jefremovi bíróság, ám ő nem volt jelen. Moszkaljov ugyanis megszökött a házi őrizetből, és Belaruszba menekült. Az Oroszországgal szoros szövetségben lévő országban azonban az ítélet másnapján őrizetbe vették, és a múlt héten ki is adták Oroszországnak.

A BBC járt Jefremovban, ahol a család mellett sokan kiálltak, volt, aki a bíróságon is tüntetett. Amíg a férfi házi őrizetben volt, sokan élelmiszercsomagokkal segítették őt. Volt, aki nyilatkozott is, kifogásolva, hogy ilyen eljárással kell szembenéznie annak, akinek van véleménye. Mások inkább tartózkodtak a nyilatkozatoktól, nem tagadva azonban, hogy azért, mert félnek a következményektől. A BBC megkeresését az iskola elutasította.

A kislánynak a hatóságok közben már nevelőcsaládot kerestek. Ezt nem más jelentette be, mint az orosz gyerekjogi ombudsman, Marija Lvova-Belova, aki Vlagyimir Putyinnal közösen van rajta azon az elfogatóparancson, amelyet a Nemzetközi Büntetőbíróság adott ki (erről itt írtunk részletesebben). Végül mégis magához vette őt az anyja, aki a kislány hároméves korában elhagyta a családot.

A gyerekrajzzal indult, börtönbüntetésig jutó ügy azonban egyre szélesedő nyilvánosságot kap Oroszországban. Nemcsak a külföldi ügynökökként megbélyegzett, az országból elüldözött médiumok írtak róla, hanem oroszországiak is. Az orosz elnök szóvivője is kommentálta az ügyet, legalábbis a maga módján: Dmitrij Peszkov közölte, hogy a történtek iránt érdeklődik a Kreml, de a gyerek elhelyezése nem az ítélet miatt merült fel, hanem mert a szülő nem tett eleget nevelői feladatainak. A kétéves börtönbüntetésre nem tért ki.

Régóta nem szólt úgy senki, mint a veterán punk

Az ügynek egészen váratlan következménye lett vasárnap: egy moszkvai koncerten a Naiv nevű punkegyüttes énekese Masa Moszkaljova feliratú pólóban lépett fel, és néhány szót mondott az ügyről.

„Barátaim van egy ügy, amely mellett nem tudok elmenni...Masa Moszkaljováé....Talán azért nem megy ki a fejemből, mert az én lányom is egykorú vele. Guglizzátok ki, miről van szó, és szörnyülködjetek, mi történt a kislánnyal és a családjával. Egy rajzórán készült gyerekrajz miatt!”

A veterán punk, Alekszandr „Csacsa” Ivanov ravaszul szólalt fel: egyetlen szóval sem említi a háborút, sem a „rendkívüli katonai műveletet”, Ukrajnát sem. Az Oroszországban egyre nagyobb kockázatot jelentő tiltakozás ismeretében a felszólalás így is példátlan volt, de igazán váratlan reakció csak ezután jött: a közönség azt kezdte skandálni, hogy „Faszba a háborúval”.

Ennyi tökéletesen elég arra, hogy eljárás induljon az érintettekkel szemben. Minél diktatórikusabbak a szabályok, annál könnyebb a hatóság célkeresztjébe kerülni, vagy legalábbis az állami propaganda felháborodását kiváltani, mint legutóbb újévkor, amikor a nyílt utcán a Kreml közelében táncoltak a járókelők az Oroszországban egykor népszerű, ukránsága miatt ma már kánonon kívülre esett Verka Szergyucska halandzsa szövegű dalára, ahol a „Lasa tumbaj” sokak szerint valójában Russia goodbye-t takar.

Az országot újságírók mellett színészek, énekesek tömege is elhagyta, Budapesten járt nemrég Borisz Grebenscsikov is, akivel interjúnkat itt olvashatja.

Röpködnek a bejegyzésekre a börtönbüntetések

De sokasodnak a többéves börtönbüntetések is. Szerencsés esetben csak a vádlott távollétében, mert időben elhagyta az országot. Ilyen Prohor Protaszov zeneszerző, akit Kirovban öt év börtönre ítéltek a bucsai mészárlást elítélő posztjaiért. Az egykori karmester – aki a hírek szerint a város indulóját is szerezte – most Kanadában él.

Jellemző, hogy sok kritikus beállítottságú aktivista el tudta hagyni Oroszországot, ez ugyanis egy ideig a Kreml érdekeit szolgálta:

egyszerűbb volt hagyni elmenni több százezer, politikailag aktív embert, mint börtönbe zárni őket.

Így is akad, akit leültethetnek. Márciusban egy házaspár 6,5 és 7 év letöltendő börtönt kapott háborúellenes posztokért és rongálásnak minősített falfirkákért, köztük olyanokért, mint az „Ukrajna, bocsáss meg!”, „Putler kaput”, „Nem a háborúra”.

Az ítélet előtt csaknem egy éven át előzetes letartóztatásban őrzött házaspárról, Ljudmila Razumováról és Alekszandr Martinovról egyébként az orosz állami hírügynökségek nem írtak, de van olyan, Oroszországban működő portál, amelyik igen, köztük a Forbes orosz verziója is. Részletesebben azonban csak az Oroszországból már elűzött sajtó írt, így a Novaja Gazeta Rigából működtetett oldala. A lap váratlanul lehetőséget kapott, hogy kapcsolatba lépjen a nővel, akinek levele meg is jelent.

Ljudmila Razumova és Alekszandr Martinov – Forrás: a Novaya.media engedélyével
Ljudmila Razumova és Alekszandr Martinov – Forrás: a Novaya.media engedélyével

„Nem vagyok őrült, sejtettem, hogy mivel járhat mindez (a véleménynyilvánítás) a mi időnkben, de a kétségbeesés erősebb volt, mintha elnyomta volna bennem a félelem génjét, amelyet generációról generációra örökítünk át” – írta Razumova, akit fogva tartásának nagy része alatt egyszemélyes cellában őriztek, ezzel is elszigetelve őt a külvilágtól. Az őszinte hangvételű levélben – ahol arra is kitért, hogy a börtönkörülmények nem olyan rosszak, emberi hozzáállást érez fogvatartói részéről – azt is megvallotta, hogy fél éve már elváltak útjaik férjével.

Egy másik esetben hat év börtönt kapott idén februárban egy újságírónő a szibériai Barnaulban. Marija Ponomarenko a Telegramon még tavaly márciusban megosztott egy bejegyzést arról, hogy az orosz erők által szinte teljesen elpusztított Mariupolban találat érte a színházat is, ahol civilek sokasága halt meg. A hivatalos orosz álláspont szerint nem az orosz hadsereg lőtte a színházat, így Ponomarenko ellen a vád álhír terjesztése és a hadsereg elhiteltelenítése volt, amiért az ügyészség ennél több évet kért rá, végül hat évet kapott. Ügyvédje szerint egyébként is szúrta a helyi szervek szemét a korrupcióról, szociális gondokról író Ponomarenko, a „háborús fake news” vádja pedig kapóra jött.

Március közepén hét év börtönt kapott az egykori Parnasz ellenzéki szövetség regionális elnökhelyettese. (A Parnasz a kezdetekkor a Vlagyimir Putyin első elnöki ciklusa alatt elmozdított egykori kormányfő, Mihail Kaszjanov szervezete volt.)
Andrej Balin szintén azzal a váddal került a bíróság elé, hogy álhíreket terjesztett az orosz hadseregről. Balint a büntetésen felül négy, Ponomarenkót öt évre eltiltották attól, hogy bármilyen szájt adminisztrátora legyen.

A fent említett bírósági döntések mind csaknem egy éve indult eljárások után születtek, így várható, hogy ebben a fél évben egyre több hasonló ítéletet hoznak.

Ezért is beszédes, hogy Moszkaljovék ügye ekkora visszhangot váltott ki, miközben a többi ítélet, ha meg is jelent, nem kapott különösebb figyelmet.

180 ezres veszteség, de Moszkva gyerekrajz ellen küzd

A gyerekrajzból indult ügy azonban láthatóan átvitte az ingerküszöböt, ami figyelmeztető jel lehet a Kremlnek, különösen, hogy az Ukrajna ellen indított háborúban Oroszország nem érte el céljait, katonailag óriási veszteségeket szenvedett – becslések szerint akár 180 ezer halottja és súlyos sebesültje van –, ám a háborút a Kreml mindenképp folytatni akarja. Erre utalt az elnöki szóvivő a közelmúltban, kijelentve, hogy a „rendkívüli katonai műveletnek” nincsen alternatívája, céljaikat ezzel látják megvalósíthatónak.

Rohamrendőrök egy tiltakozót vesznek őrizetbe 2022. szeptember 24-én egy háborúellenes tüntetésen Moszkvában. Aznap országszerte 700 tüntetőt tartóztattak le – Fotó: Contributor / Getty Images
Rohamrendőrök egy tiltakozót vesznek őrizetbe 2022. szeptember 24-én egy háborúellenes tüntetésen Moszkvában. Aznap országszerte 700 tüntetőt tartóztattak le – Fotó: Contributor / Getty Images

Ehhez azonban katonák kellenek, akiket az orosz hadsereg csak a mozgósítással tud biztosítani, bár megfelelő kiképzésükhöz így sincsen meg a kellő kapacitás. Az orosz parlament áprilisban elfogadott egy törvénymódosítást is, amely szerint már nem is kell a katonai értesítésről szóló papírt személyesen átadni, az kézbesítettnek minősül elektronikus úton kiküldve is. Ez nemcsak a sorköteles korban lévőkre, de minden hadköteles, potenciálisan mozgósítható személyre érvényes.

Aki nem tesz eleget az így – valójában tehát kézbesítetlenül – kiküldött értesítésnek, annak számos korlátozással kell szembenéznie: nem kaphat hitelt, nem vezethet autót és nem hagyhatja el az országot.

A módosítás a múlt héten lépett életbe, miután az elnök aláírta. A moszkvai koncerten skandált „Faszba a háborúval” így nemcsak a gyerekrajz miatt meghurcolt Moszkaljovék melletti kiállás volt, de közvetlenül Vlagyimir Putyinnak is szólt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!