Hoppá! Nem akármilyen ukrán dalra buliztak Moszkva közepén

2023. január 1. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőre egy átlagos utcai mulatós felvétel a szilveszteri Moszkvában. Van ott minden, Gyed Moroz, azaz télapó, Sznyegurocska, azaz a télapó krampusznál kellemesebb kísérője, vidámság, vodka-sör, tánc:

Csakhogy ez nem az átlagos szilveszterek világa: Oroszország háborút vív Ukrajna ellen – ezt a háborút az orosz agressziót elindító Oroszországban a törvény lesújtó ereje mellett kizárólag rendkívüli katonai műveletnek lehet nevezni –, és ennek a háborúnak az ismeretében valami olyasmi történik, amire már nem csak a gömbbe néző kremlinológus kapja fel a fejét.

Hát mire ropja a vidám jónép? Sőt, nem csak ropja, de dalolja is!

Nem másra, mint Verka Szergyucska mulatósára, amelynek refrénje az ukrán himnuszból való: Nem halt még meg Ukrajna – eddig a himnusz –, és ha így ropjuk nem is fog,

folytatja az egykor Oroszországban is népszerű Verka Szergyucska, aki egyébként Andrij Danyilko. Ő onnan lehet ismerős, hogy Ukrajnát képviselve megjárta az Eurovíziót, rendszeres meghívott vendége is volt a fesztiválnak, ahol 2007-ben, a második helyre futott be a Lasha Tumbai című angol–német–orosz–ukrán keverék szövegű dallal.

A halandzsa Lasha Tumbai-t sokan már akkor Russia Goodbye-ként dekódolták, amit a szerző visszautasított, azzal, hogy tudomása szerint ez mongol nyelven azt jelenti, tejszínhab. (Google Translate-re épülő mongoltudásom alapján ez egyébként nem igaz.) Így nézett ki a 2007-es fellépés:

Na most Moszkva legeslegszívében, a Forradalom tér metrómegállótól a KGB egykori, az FSZB mai központjának helyt adó Lubjanka térig vezető Nyikolszkaja utca közepén az emberek Ukrajnát éltető dallal köszöntik az új évet, miközben az orosz elnök a háttérben katonákkal – meg katonának beöltözött parlamenti képviselőnővel – az ország szuverenitásáról annak áldozatot követelő védelméről beszélt az ukrajnai „különleges katonai hadműveletet” emlegetve.

Az ukrán softpower rést ütött az orosz ideológiai pajzson, és ez nem vicc, még ha látszólag apróság is. Ezért Oroszországban most eléggé börtönbe lehet kerülni: szeptemberben egy egész násznép ellen indult vizsgálat, a „Cservona kalina” miatt: a Vörös Kányafa ukrán nemzeti dal, a mostani ellenállás egyik jelképe lett. (Hogy mennyire, az ebből Kupjanszkban készült szeptember végi videónkból is látszik, amelynek a végén ezzel üzennek Putyinnak a helyiek.)

A krími násznépből a szervezők egyébként 50 ezer rubel büntetést, 5-15 napos elzárást kaptak a dalért, az éttermet pedig egy időre bezárták.

Jekatyerinburgban is ropták Szergyucska egyik dalára, annak ártatlan a szövege, de ott, ahol fehér lapot felmutatva is fogdába lehet kerülni, ez mindenképp beszédes.

Moszkvában egyébként a rendőrség elég aktív volt, őrizetbe vételek is voltak – arról nincs hír, hogy ez a Szergyucska-dal miatt lett volna, bár ez a felvétel is a belvárosban készült –, és a Vörös teret meg a környékét le is zárták a bulizó tömeg előtt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!