Az ISW elemzői bizonytalan Putyinról, komoly orosz lőszerhiányról, a támadások lassulásáról írnak

2023. január 1. – 18:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Putyin beszédét és a háború közeljövőben várható történéseit boncolgatták az Institute for the Study of War elemzői, ebből idézünk:

Vlagyimir Putyin szilveszteri beszéde ismét azt mutatta, hogy az orosz elnök továbbra is a háború jogosságát és annak elszálló költségeit próbája igazolni az oroszok előtt. Többször utalt úgy a háborúra, mint ami mindenképpen szükséges az ország függetlenségéhez és szuverenitásához, igyekezett a győzelmet Oroszország létezéséhez nélkülözhetetlennek beállítani.

Ezzel valószínűleg megpróbálta azt a háborút támogató ultranacionalista tábort megszólítani, amely rendszeresen az elcsatolt területek védelmére hivatkozva jelölne ki egyre agresszívebb célokat az ukrajnai területeken. Ugyanakkor a beszéd azt is jelzi, hogy Putyin továbbra sem hajlandó az általa indított háború békés megoldását komolyabban fontolóra venni, ragaszkodik azokhoz a feltételekhez, amiket ő maga Ukrajnának és a Nyugatnak diktált. Putyin valószínűleg nem fog belemenni semmilyen kompromisszumba, hacsak Ukrajna a Nyugat támogatásával nem mér további, súlyos vereségeket az orosz erőkre, és nem szabadítja fel a megszállt területek nagyobb részét.

Putyin egy szót sem szólt beszédében az ukrajnai kudarcokról, azok megoldásáról. Az ISW szerint ez azt jelzi, hogy az elnök bizonytalan abban, hogyan kezelje az egyre gyakoribb kritikákat.

Putyin a Déli Katonai Körzet főhadiszállásán mondta el beszédét, ami arra utal, hogy olyan aktív vezetőként szeretné láttatni magát, aki maga irányítja a háborús műveleteket. Putyin kitüntette Szurovikin hadseregtábornokot, ezzel jelezve töretlen bizalmát „Armageddon tábornok”-ban annak ellenére, hogy tevékenységének ideje alatt nem sikerült jelentősebb területeket elfoglalni, sőt a Szurovikin által javasolt és előkészített, ukrán infrastruktúra elleni széles körű, szándékos támadások sem vitték közelebb Oroszországot a győzelemhez.

Putyin gratulál Surovikinnek – Fotó: Sputnik / Reuters
Putyin gratulál Surovikinnek – Fotó: Sputnik / Reuters

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter újévi ünnepi beszédében démonizálta Ukrajnát, azt állítva, hogy az orosz győzelem olyan elkerülhetetlen, „mint az új év eljövetele”. Sojgu a háborút a neonácizmus, a terrorizmus és a háborús bűnösöket bálványozók elleni küzdelemnek állította be az oroszok előtt.

Az orosz haderő azonban valószínűleg lassan tüzérségi lőszerkészletei végére ér, emiatt nehezen tudják majd fenntartani a jelenlegi ütemet az ukrajnai frontvonal egyes részein. Az ukrán hadsereg vezetése szerint az oroszok korábban napi 60 ezer tüzérségi lövedéket használtak fel, ez mostanra már harmadára csökkent. Feltételezéseik szerint az oroszok még a belarusz katonai raktárakból is kivitték az összes lőszert.

Az ISW értékelése szerint a lőszerfelhasználással kapcsolatos korlátozások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az oroszok rövid távon nem tudják fenntartani támadásaika jelenlegi ütemét Bahmut térségében. Az az ukrán jelentés, miszerint az oroszok már kimerítették a belarusz lőszerkészleteket is, arra utal, hogy kicsi a valószínűsége egy Belaruszból indítandó nagyszabású orosz offenzívának.

Az orosz erők december 31-én ugyan újabb rakétacsapásokat mértek az ukrán infrastruktúrára, de ez a korábbiakhoz képest jóval kisebb intenzitású volt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!