„Faszba a háborúval” – skandálta a tömeg egy moszkvai koncerten

2023. április 17. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlan fordulatot vett egy moszkvai koncert vasárnap. Abban az országban, ahol bűncselekmény háborúnak nevezni az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborút a tömeg azt skandálta, hogy „Faszba a háborúval”.

A koncerten a spontán tiltakozást az énekes indította be. A Naiv együttes frontemberének, Alekszandr Ivanovnak ehhez nem is kellett közvetlenül a háborúról beszélnie, elég volt Mása Moszkaljova nevével ellátott pólóban kiállnia, és mondania néhány szót az ügyről.

Moszkvaljova ugyanis az a 12 éves oroszországi kislány, aki még tavaly rajzórán rajzolt egy háborúellenes képet. A rendőrség rászállt az ügyre, a lányt és édesapját is kihallgatták. Később – több háborúellenes posztra hivatkozva – eljárás indult a lányát egyedül nevelő apa ellen, a kislány egy időre gyermekotthonba került, most nevelőcsaládot keresnek neki, miután anyja nem vette magához. A férfit két év börtönre ítélték, ám ez távollétében történt, mivel házi őrizetéből Belaruszba menekült. Ott azonban őrizetbe vették, folyamatban van a kiadatása.

„Barátaim, nem tudok elmenni a történtek mellett” – mondta a koncerten az énekes. „Talán azért, mert az én lányom is egykorú Másával…Guglizzatok rá, hogy mi ez az ügy és szörnyülködjetek, hogy mi történt a lánnyal és a családjával … egy rajzórán készített rajz miatt”. Alekszandr Ivanovnak nem is kellett többet mondania, a közönség pontosan tudta, miről van szó, ekkor zendült fel a „Faszba a háborúval”.

Tavaly február 24. óta csaknem 20 ezer embert állítottak elő. Csak háborúellenes információ terjesztéséért – jellemzően közösségi oldalakon közzétett véleményekért vagy azok megosztásáért – márciusig 136 vádemelés született. Ehhez elég háborúnak nevezni a háborút, amit Oroszországban hivatalosan csak rendkívüli katonai hadműveletként lehet emlegetni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!