Napokon belül Oroszországba toloncolják azt az apát, akit a lánya háborúellenes rajza miatt ítéltek börtönre

2023. március 31. – 05:52

Másolás

Vágólapra másolva

Belaruszban fogták el az orosz apát, akit a lánya háborúellenes rajza és a saját háborúellenes közösségi médiás bejegyzései miatt ítéltek két év büntetőtáborra március 28-án. A férfi az ítélethirdetés előtt megszökött a házi őrizetből, és elmenekült az országból. Minszkben találtak rá, és várhatóan napokon belül hazatoloncolják Oroszországba – írja a Reuters.

Alekszej Moszkaljov egyedülálló szülőként nevelte Mása nevű lányát a Moszkvától 240 kilométerre délre fekvő Jefremovban. A 12 éves lány tavaly áprilisban háborúellenes rajzot készített az iskolában. A tanárnője a rajz láttán értesítette az igazgatót, aki ezután kihívta a rendőröket. Az apa ellen ezután rendőrségi eljárás indult, és kiderült, maga is több háborúellenes bejegyzést posztolt korábban az interneten, ezért március végén két év büntetőtáborra ítélték „a fegyveres erők lejáratásáért”. A lány március eleje óta árvaházban van, nem találkozhatott az apjával.

A férfit azután foghatták el Minszkben, hogy bekapcsolta a mobiltelefonját.

Dmitrij Zahatov ügyvéd a Reutersnek azt mondta, az 54 éves Moszkaljovot úgy kaphatták el a belarusz fővárosban, hogy óvatlanul bekapcsolta a mobiltelefonját, amivel elárulta a tartózkodási helyét.

Ezt erősítette meg Marina Ovszjannyikova háborúellenes, emigrációban élő orosz újságíró Twitter-bejegyzése is, amit azóta törölt – írja a BBC. Ovszjannyikova azt írta: „Előzetesen figyelmeztették, hogy menekülés előtt kapcsolja ki a mobiltelefonját és vegye ki a SIM-kártyát. De Minszkben Alekszej valamiért úgy döntött, hogy bekapcsolja.”

2022-ben Ovszjannyikova szintén megszökött a házi őrizetből, de sikerült biztonságban elhagynia Oroszországot.

A belarusz külügyminisztérium megerősítette az elfogás hírét. A család jogi képviselője, Vlagyimir Bilijenko szerint várhatóan több napot vesznek igénybe az adminisztrációs folyamatok, utána küldhetik vissza Moszkaljovot Oroszországba.

Bilijenko most azon dolgozik, hogy a lány rokonok felügyelete alá kerüljön. Április 6-án lesz a meghallgatás, amikor megtámadják az árvaházba helyezésről szóló határozatot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!