Két év börtönt kapott, de az ítélethirdetés előtt megszökött az orosz apa, akinek a 12 éves kislánya háborúellenes képet rajzolt

2023. március 28. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

Két év büntetőtáborra ítélték azt az orosz apát, akinek a 12 éves kislánya háborúellenes rajzot készített az iskolában még 2022 áprilisában – írja a Reuters az OVD-Info nevű orosz jogvédő csoport közleménye alapján.

Alekszej Moszkaljovot – aki egyedülálló szülőként nevelte Mása nevű kislányát a Moszkvától 240 kilométerre délre fekvő Jefremovban – kedden ítélték el a fegyveres erők lejáratásáért. A 12 éves Mása március elseje óta egy árvaházban van.

A férfi nem volt ott az ítélethirdetésen, hétfő éjszaka ugyanis megszökött a házi őrizetből. A tartózkodási helye ismeretlen.

Moszkaljovot azért ítélték el, mert háborúellenes megjegyzéseket tett az interneten, egy posztjában például az orosz hadsereget „erőszaktevőknek” nevezte. Nyomozás azonban csak azután indult, hogy Mása tanára azt a feladatot adta az osztályának, hogy rajzoljanak képeket az Ukrajnában állomásozó orosz csapatok támogatására. Mása ehelyett egy orosz zászlót rajzolt, rajta a felirattal: „Nemet a háborúra!”, egy ukrán zászlóra pedig azt írta, hogy „Dicsőséget Ukrajnának!”. A zászlók alatt egy ukrán család állt, amire záporoztak az orosz rakéták. A tanárnő a rajz láttán értesítette az igazgatót, aki ezután kihívta a rendőröket.

A rendőrség ezután kezdte el vizsgálni Moszkaljov közösségi médiás tevékenységét, és kezdetben 35 000 rubel (160 000 forint) bírságot szabtak ki rá az orosz hadsereget bíráló megjegyzései miatt. Decemberben a nyomozók újabb eljárást indítottak ellene a fegyveres erők lejáratásának gyanújával, ezúttal egy júniusi közösségi média-bejegyzése alapján.

A család ügyvédje kedden meglátogatta a kislányt az árvaházban, aki több rajzot is készített az apjának, akit március eleje óta nem láthatott. Az egyikre azt írta: „Apa, te vagy az én hősöm”.

Röviddel Ukrajna lerohanása után Oroszország törvényt hozott a fegyveres erők lejáratása, és a róluk szóló hamis információk terjesztése ellen, amelynek maximális büntetési tétele 15 év börtön.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!