Ukrán fegyveres erők: Bahmut továbbra is Ukrajna ellenőrzése alatt áll

2023. március 4. – 08:53

frissítve

Ukrán fegyveres erők: Bahmut továbbra is Ukrajna ellenőrzése alatt áll
Ukrán katona készül tüzelni gránátvetőjével, Bahmut városában, 2023 március 3-án. Fotó: REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna azt tervezi, hogy az orosz bankoktól lefoglalt több mint 460 millió dollár értékű vagyont az ország újjáépítésére és az ukránok kárpótlására fordítja – mondta Denisz Smihal miniszterelnök szombaton egy Lvivben tartott konferencián.

Az ukrán kormány egy nemzetközi szerződésen alapuló rendszer kidolgozásán dolgozik, amely segít beosztani, milyen formában kapjanak jóvátételt az ukránok. A rendszer magában foglalja majd a háborús veszteségek nemzetközi nyilvántartását, egy bizottságot, amely megvizsgálja a kártérítési kérelmeket, valamint egy pénzügyi alapot, amelyből a kártérítéseket folyósítják.

(CNN)

Oroszországot és Vlagyimir Putyin orosz elnököt felelősségre kell vonni az ukrajnai háború során elkövetett bűncselekményekért – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) létrehozásával kapcsolatban szombaton kiadott közleményében.

Ursula von der Leyen szerint egyre több bizonyíték áll rendelkezésre a polgári lakosság, valamint az energia- és egyéb infrastruktúra elleni közvetlen támadásokra. Azt is bizonyítani lehet, hogy az orosz erők kínzásokat alkalmaztak, szexuális erőszakot követtek el, és kivégzéseket hajtottak végre. Az orosz katonák még a gyerekeket sem kímélték – hívta fel a figyelmet.

„Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy az elkövetőket bíróság elé állítsuk. Az Európai Unió partnereivel együtt továbbra is azon fog dolgozni, hogy Oroszország megfizessen az elkövetett bűncselekményekért” – tette hozzá Ursula von der Leyen.

(MTI)

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítója szombaton közzétett egy videót, amelyen egyenruhás férfiak láthatók, amint fakoporsókat szögelnek össze és pakolnak fel egy teherautóra.

A videón a teljes katonai felszerelésbe öltözött Prigozsin azt mondja: „Újabb szállítmányt küldünk haza az ukrán hadsereg harcosaiból. Bátran harcoltak és elpusztultak. Ezért a következő teherautó visszaviszi őket a szülőföldjükre.” Prigozsin, aki a Bahmut elleni, hónapok óta tartó támadást vezeti, többször méltó ellenfélként említette az ukrán hadsereget.

Szilveszterkor egy Prigozsinhoz köthető csatorna közzétett egy olyan felvételt, amelyen a Wagner-főnök megajándékozza az ukrán hadifoglyokat, és megígéri nekik, hogy a lehető leghamarabb visszamehetnek Ukrajnába fogolycsere útján.

(Reuters)

Oroszország nem vette át az irányítást Bahmut városa felett – közölte szombaton az ukrán fegyveres erők szóvivője a CNN-nel.

„Bahmutban inkább a város szélén zajlanak a harcok, a várost az ukrán védelmi erők irányítják

– mondta Szerhij Cserevatyi, a fegyveres erők keleti csoportjának szóvivője. Állítása szerint az ukrán katonák ellenőrzött, tervezett rotációban váltják egymást Bahmutban. A szóvivő tagadta azokat az értesüléseket, hogy az ukrán csapatok tömeges kivonásába kezdenének.

Romos épület a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban – Fotó: Jevhen Tyitov / MTI / AP
Romos épület a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban – Fotó: Jevhen Tyitov / MTI / AP

Beszámolt továbbá összecsapásokról, amik a Bahmuthoz közeli falvakban zajlanak. Cserevatyi azt mondta, hogy ezen a fronton az utóbbi időben 131 támadást intéztek ellenük. Az ukránok nyilvántartása szerint 150 orosz katona meghalt, 239 megsebesült, három pedig fogságba esett az utóbbi időben.

A kelet-ukrajnai Bahmut bevétele ugyan stratégiailag jelentéktelen lenne az oroszoknak, de politikailag elég fontos ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin sikerként adhassa el otthon. Rácz András Oroszország-szakértővel ebben a cikkben elemeztük a háború aktuális állását.

„Itt van a házam és a munkahelyem, csak akkor megyek el, ha mindkettőt lebombázzák” – a Telex helyszíni beszámolóját arról, hogy milyen most az élet Bahmutban ide kattintva olvashatják.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld oroszbarát vezére súlyos veseelégtelenségben szenved – számolt be a száműzetésben élő Ahmed Zakajev, szakadár csecsen vezető.

Kadirov egészségügyi állapota már korábban is téma volt, mivel nem volt ott Putyin február 21-én tartott beszédén sem, pedig korábban mindig részt vett ezeken az alkalmakon. A Bild azt írja, hogy néhány napja egy orvos érkezett az Egyesült Arab Emírségekből Kadirovhoz, mivel a vezető nem bízik az orosz orvosokban.

Kadirovot tavaly októberben léptette elő Putyin vezérezredessé. „Oroszország elnöke előléptetett vezérezredesi rangra. A rendeletet a 709. szám alatt adták ki. Vlagyimir Vlagyimirovics személyesen tájékoztatott erről és gratulált nekem” – írta akkor az oroszbarát vezető.

(Yahoo News)

Tízre nőtt a zaporizzsjai lakóházat ért orosz támadás áldozatainak száma. Az épületet csütörtökön érte orosz rakétatámadás, de még péntek este is a romok közt kutattak a hatóságok.

Ahogy péntek este a Telex helyszínen tartózkodó kollégái is beszámoltak, egy rakétatámadás helyszínén egy féléves gyerek holtestét is keresték a romok között. A pénteki esti információk szerint öt halottat emeltek ki a tűzoltók a romok alól, de négy további áldozatról tudni.

A helyi hatóságok szombati reggeli beszámolója szerint további áldozatokat találtak meg a romok között, köztük egy gyereket is. Ezzel tízre nőtt a romok közül kiemelt holttestek száma.

A rakétatámadásnak további tizenegy sérültje van, volt, akit a romok alól élve mentettek ki, köztük egy terhes nőt is. A támadás következtében az épület második és ötödik emelete között több mint tíz lakás teljesen megsemmisült.

A Telexnek egy munkálatokban részt vevő katona elmondta, hogy az áldozatok azonosítása bonyolult folyamat, mert előfordul, hogy csak testrészeket találnak meg, így az azonosításhoz DNS-vizsgálatra is szükség van.

(Rai News)

12 év börtönbüntetésre ítéltek egy orosz pilótát, miután bűnösnek találták egy harkivi rádió- és tévéállomás felrobbantásért – közölték az ukrán hatóságok.

Az orosz katona, Makszim Kristop még tavaly mért csapást az állomásra. Azután fogták el, hogy az ukrán nemzeti gárda lelőtte a gépét. A jelentés szerint a katona nyolc FAB-500-as bombával vette célba a tornyot, majd miután találat érte a gépét, katapultált, ekkor tudták elkapni az ukránok.

A polgári feladatokra és nyilvános riasztórendszerként használt adóállomást megsemmisült a támadásban.

„Reméljük, hogy egyre több ilyen eset lesz, és minden orosz katonai bűnöző megkapja, amit megérdemel” – közölték az ukrán hatóságok.

(Sky News)

Volodimir Zelenszkij Ukrajnában találkozott az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával.

Az ukrán elnök egy Telegramon közzétett videója alapján megköszönte Metsolának, hogy az EU továbbra is támogatja országát. Elmondta, hogy az Európai Parlament fontos döntéseket hozott az orosz invázió kezdete óta, többek között határozatot hozott az ország támogatásáról, és lehetővé tette Ukrajna EU-tagjelöltté válását is.

Zelenszkij reméli, hogy még az idén megkezdődnek a tárgyalások a szövetséghez való csatlakozásról.

Az elmúlt 24 órában összesen 38 orosz csapást mértek a donyecki területre – közölte az ukrán rendőrség.

A Telegramon közzétett jelentésükben azt közölték, hogy a keleti régióban legalább 18 terület érintett, a támadások egy része nem messze Bahmuttól történt.

„Az orosz csapatok repülőgépekkel, SZ–300-as légvédelmi rendszerekkel, rakétákkal, tüzérséggel, aknavetőkkel és tankokkal is lecsaptak a polgári lakosságra”

– írták. A jelentés szerint nyolc lakóépület, egy iskola és egy kávézó is megsemmisült a támadásokban, amiknek több halálos áldozata is van – azt egyelőre nem pontosították, hogy mennyi. Donyecket egyébként a háború kezdete óta hevesen támadják. Ahogy a Bahmutért folyó csata egyre komolyabbá vált, úgy lettek egyre gyakoribban ezek a támadások is.

Fotó: Ukrán rendőrség
Fotó: Ukrán rendőrség

(Sky News)

Egyre korlátozottabbak az ukrán utánpótlási útvonalak Bahmutnál. Az oroszok több oldalról is ostromolják a várost – írja az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma napi jelentésében.

A minisztérium azt írja, hogy Kijev igyekszik „elit egységekkel” erősíteni a térségben, és lerombolja a kulcsfontosságú hidakat is, de az orosz erőknek ennek ellenére is sikerül előrehaladniuk. Kiemelik, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik az ukrán védelemre, a városban és a környéken is heves harcok dúlnak.

Égő ház előtt beszélget két férfi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban – Fotó: Jevhen Tyitov / MTI / AP
Égő ház előtt beszélget két férfi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban – Fotó: Jevhen Tyitov / MTI / AP

Az orosz előrenyomulásban a Wagner-csoport erői is fontos szerepet játszanak: a csoport zsoldosai folyton nyomás alatt tartják a város északi külvárosát, ami még ukrán kézen van, de az oroszok három oldalról is támadják.

A Reuters is azt írja, hogy folyton intenzíven támadják az oroszok a Bahmutból nyugatra vezető útvonalakat, amivel az ukrán erők bejutását és kijutását akarják megakadályozni. Ennek ellenére az ukrán katonák a megrongálódott utak helyreállításán dolgoznak, és újabb csapatok indultak a frontvonal felé.

A kelet-ukrajnai Bahmut bevétele ugyan stratégiailag jelentéktelen lenne az oroszoknak, de politikailag elég fontos ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin sikerként adhassa el otthon. Rácz András Oroszország-szakértővel ebben a cikkben elemeztük a háború aktuális állását.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter meglátogatta az egyik haderőcsoport egységének irányítóállását, ahol meghallgatta a parancsnok jelentését a jelenlegi helyzetről – írja a TASZSZ, orosz állami hírügynökség.

Sojgu megköszönte a katonák önzetlenségét és hősiességét, majd kitüntetéseket adott át nekik.

„Megérdemelt kitüntetések ezek. Bátran harcolnak! Sok munka van még hátra. Nagyon remélem, hogy továbbra is hűségesen szolgálják majd hazánkat”

– mondta a védelmi miniszter, és azt kívánta a katonáknak, hogy épségben térjenek haza a frontról. A minisztérium beszámolója szerint Sojgu a csapatok támogatását szervezte, illetve a katonai személyzet biztonságos elhelyezésére összpontosított. A védelmi miniszter ellenőrizte az egészségügyi és logisztikai egységek munkáját is.

A legfontosabb pénteki eseményeket itt tudja visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!