Féléves gyerek holttestét is keresik a romok között az orosz rakétatámadás után

Legfontosabb

2023. március 3. – 21:45

Féléves gyerek holttestét is keresik a romok között az orosz rakétatámadás után
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Második napja kutatnak a holttestek után annál a zaporizzsjai lakóháznál, amelybe egy orosz rakéta csapódott be csütörtök hajnalban. Eddig öt halottat emeltek ki a tűzoltók a romok alól, de négy további áldozatról tudni, akiket egyelőre nem találtak meg.

Az eltűntek között szerepel egy féléves gyerek és huszonéves szülei is, akikről bizonyosra veszik, hogy az éjjeli támadáskor otthon voltak.

„Addig nem hagyjuk abba a romok óvatos elbontását, amíg meg nem találjuk őket” – mondta a Telexnek Olekszij Dubinyin. Az ukrán katasztrófavédelmi szervezet (DSZNSZ) munkatársa szerint vasárnap nagy valószínűséggel megtalálják a holttesteket.

Az áldozatok azonosítása azonban bonyolultabb folyamat lesz: egy, a munkálatokban részt vevő katona elmondta, hogy eddig tíz testrészt találtak meg, így valójában lehet, hogy már öt áldozatnál többre bukkantak, de ehhez DNS-vizsgálatra lesz szükség.

A rakétatámadásnak további tizenegy sérültje van, volt, akit a romok alól élve mentettek ki, köztük egy terhes nőt is.

Az ötszintes épület Zaporizzsja belvárosában, az egyik központi sugárút közelében lévő lakótelepen állt. A helyiek szerint a célpont talán a közelben lévő adótorony lehetett, amelynek környékét katonák őrizték.

„Egy ilyen támadásra nincs bocsánat. Egy SZ–300-as rakéta csapódott be, ez légvédelmi rakéta, nem földi célpontok precíziós megsemmisítésére találták ki” – mondta egy katona. „Aki elindítja, biztosra veheti, hogy egy-kétszáz métert biztosan tévedhet”, azaz pontosan tudja, hogy a torony helyett nagy valószínűséggel lakóházat talál el. Persze az is lehet, hogy úgy vannak vele, hogy akkor legalább pánikot keltenek. Csakhogy ez tévedés, ez csak a dühöt és az ellenállást növeli az orosz támadókkal szemben” – mondta.

Pénteken egy idősebb nő holttestét találták meg, akit azonosítani is tudtak. A vizsgálat egyik résztvevője elmondta, hogy az áldozat korábban már elhagyta Zaporizzsját, Lvivbe menekült, ahonnan a napokban jött vissza a lakásába egy hétre, hogy elintézze hivatali ügyeit.

Oroszország a tavaly február 24-én Ukrajna ellen indított háborúban rendszeresen támad civil célpontokat: a villany-, gáz-, vízhálózatot, hőközpontokat, energiatermelő objektumokat és lakóházakat is. Ez a fajta, a fronttól távolabb lévő településeket célzó támadás különösen október óta intenzív – ez arra az időszakra esik, amikor már egyre több katonai kudarc érte a támadó erőket az ukrán hadsereggel szemben.

Szeptemberben Harkiv megye keleti részét volt kénytelen feladni féléves megszállás után – novemberben Herszon városa is felszabadult az orosz megszállás alól –, októberben pedig a 2018-ban megnyitott kercsi híd rongálódott meg egy robbanás nyomán, amelynek pontos körülményei máig tisztázatlanok, de bizonyosan az ukrán erők álltak mögötte. A híd Oroszország törzsterületét köti össze a 2014-ben elfoglalt Krím félszigettel. Enélkül nehezebbé vált a megszállt – Oroszország által egyoldalúan magához is csatolt – félszigetre az orosz katonai utánpótlás eljuttatása is – vélhetően ennek megtorlása is szerepet játszott abban, hogy az ukrajnai hátországot is intenzív rakétatámadások érik el, olyanok, mint amilyen a pénteki, zaporizzsjai támadás is volt.

A romoknál zajló mentési munkálatok közben is megszólalt a légiriadó, majd két órával később újra, de újabb rakétatámadásról egyelőre nem érkezett hír Zaporizzsjában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!