Kijev elrendelte a tavaly visszafoglalt Kupjanszk evakuálását

2023. március 3. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán kormány felszólította az északkeleti Kupjanszkban maradt lakosokat, hogy hagyják el a várost. A harkivi katonai parancsnokság az orosz erők „folyamatos ágyúzása” miatt a családokat, a mozgáskorlátozottakat és időseket szólította fel távozásra – írja a BBC.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara február 24-i beszámolója szerint az oroszok fő erőfeszítései Kupjanszk, Liman, Bahmut, Avdijivka és Sahtarszk tengelyen zajló hadműveletekre összpontosulnak.

Az orosz csapatok az invázió elején foglalták el Kupjanszkot, ami hónapokig fontos utánpótlási csomópontként szolgált számukra, mielőtt az ukrán erők szerptemberben visszafoglalták. A város Bahmuttól 130 km-re északra található. Az elmúlt hetekben Bahmut körül folynak a háború legintenzívebb harcai.

Kupjanszki lakosok a város határában 2022 szeptemberében, miután a ukrán csapatok visszafoglalták a várost – Fotó: Huszti István / Telex
Kupjanszki lakosok a város határában 2022 szeptemberében, miután a ukrán csapatok visszafoglalták a várost – Fotó: Huszti István / Telex

Az ukrán hatóságok közölték, „a bizonytalan biztonsági helyzet” indokolta az evakuálást, és segítséget nyújtanak a várost elhagyóknak, élelmet, orvosi ellátást és szállást is biztosítanak számukra.

Az egykor 27 ezres városban a Telex tudósítói is jártak tavaly szeptemberben, a felszabadítása után, helyszíni riportunkat itt tudja elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!