Őrizetbe vettek két férfit az Egyesült Államokban, mert illegálisan exportáltak technológiát Oroszországba

2023. március 3. – 08:13

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön őrizetbe vettek két amerikai állampolgárt Kansas Cityben, mert a gyanú szerint illegálisan exportáltak technológiát Oroszországba, megkerülve a Moszkvára az ukrajnai támadást követően bevezetett kiviteli törvényeket.

Az amerikai igazságügyi minisztérium beszámolója szerint a két férfi nyugati, a repüléssel kapcsolatos elektronikus berendezéseket szállított orosz cégeknek, és nyújtott javítási szolgáltatásokat orosz gyártású repülőgépekben használt berendezésekhez.

A férfiak úgy játszhatták ki az exporttörvényeket, hogy hamisan tüntették fel az export valódi értékét és végfelhasználóit, valamint harmadik országokon keresztül szállítottak át termékeket. Az egyik esetben például hamis számlát adtak ki, amelyen végcélként Németország szerepelt. Más esetekben repülőgép-elektronikai eszközöket küldtek Örményországon és Cipruson keresztül Oroszországba a szükséges engedélyek beszerzése nélkül.

Az 59 éves Cyril Gregory Buyanovskyt és az 55 éves Douglas Robertsont összeesküvéssel, ellenőrzött áruk engedély nélküli kivitelével, elektronikus exportinformációk meghamisításával és benyújtásának elmulasztásával, valamint az amerikai törvényekkel ellentétes árucsempészettel vádolják. Ha elítélik őket, minden egyes vádpontban öt és húsz év közötti börtönbüntetésre számíthatnak.

(MTI, CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!