Az ukrán energiahálózatot lövik az oroszok, mégis stabil, és hamarosan érkeznek a napelemek az EU-ból

2023. március 3. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan 5700 napelemet szállítanak Ukrajnába az Európai Unió felajánlását követően, hogy ezzel is segítsék a megtámadott ország elektromosáram-ellátását, jelentette be rövid videóüzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Mint elmondta, a felajánlott napelemeket az olaszországi Cataniában gyártották, és a mostani szállítmány csupán az első lépés abba az irányba, hogy az EU ezen a módon is támogassa Ukrajnát. A napelemek iskolák, kórházak és tűzoltólaktanyák tetejére kerülnek, hogy az ország energiaszükséglete még nagyobb hányadát állíthassa elő saját forrásból.

Közben a Guardian arról számolt be, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök-pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az ország az energiahálózatot érő folyamatos támadások ellenére képes előállítani a működéséhez szükséges mennyiségű elektromos áramot, noha a rakéta- és dróncsapások az infrastruktúra 40-50 százalékát érintették a téli hónapokban. Mint arról mi is több alkalommal beszámoltunk, a légicsapások következtében sokszor milliók maradtak áram nélkül, ám az ukrán hálózati szakemberek hamar elvégezték a helyreállítási munkákat, részben a nyugati szövetségesektől kapott eszközök felhasználásával.

Smihal szerint a következő lépés a kritikus létesítmények, tehát az erőművek és elosztó központok megerősítése a következő időszakra, amely magába foglalja az óvóhelyek kialakítását is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!