Az Egyesült Államok 400 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be

2023. március 3. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Bradley páncélozott gyalogsági harcjárművekhez, a korábban felajánlott tarackokhoz és az orosz–ukrán háborúban eddig is kulcsszerepet játszó HIMARS nagy mozgékonyságú, precíziós rakétavetőkhöz is szállít muníciót, illetve alkatrészeket az Egyesült Államok annak a támogatási csomagnak a részeként, amelyet péntek délután jelentett be hivatalosan Antony Blinken külügyminiszter.

A Guardian beszámolója szerint a mintegy 400 millió dollár értékű, átszámítva 142 milliárd forintot meghaladó összegű támogatást Joe Biden az úgynevezett közvetlen elnöki keretből biztosítja az orosz invázióval szemben egy éve harcoló Ukrajnának, így az ukrán hadsereg a kongresszus jóváhagyása nélkül juthat újabb segítséghez. A csomag a felsoroltakon kívül karbantartási és képzési szolgáltatásokat is tartalmaz.

Blinken azzal zárja közleményét, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei egészen addig erősíteni fogják az ukrán hadsereget, amíg Oroszország nem fejezi be a háborút. A külügyminiszter álláspontja szerint csak az Ukrajna melletti egységes kiállás teremthet erős pozíciót a megtámadott ország számára a tárgyalóasztalnál, ha erre sor kerül.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!