Kedden végeznék ki az első nyíltan transznemű elítéltet Amerikában, de még kegyelmet kaphat

2023. január 3. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden végeznék ki a 49 éves Amber McLaughlint az Egyesült Államokbeli Missouri államban. McLaughint 2006-ban ítélték el gyilkosságért, miután 2003-ban halálra késelte volt barátnőjét, de a nő védői a kivégzés előtt Mike Parson republikánus kormányzóhoz fordultak, aki még megkegyelmezhet neki – írja az AP.

Az Egyesült Államokban 1977 óta közel 1600 halálraítéltet végeztek ki, 17 kivételével mindannyian férfiak voltak, és korábban nem volt ismert olyan eset, hogy egy nyíltan transznemű elítéltet végeztek volna ki. A kivégzést ellenzők azzal érvelnek, McLaughlinnak traumatikus gyermekkora és mentális problémái miatt kegyelmet kellene kapnia.

McLaughin 2003-ban, amikor még férfiként élt, randizgatott Beverly Guentherrel. Miután szakítottak, McLaughlin többször megjelent a nő St. Louis külvárosi irodájában, és néha az épületben bujkált, hogy onnan figyelje meg a nőt. Guenther távoltartási végzést szerzett ellene, de időnként így is a rendőröknek kellett az autójához kísérnie munka után.

2003. november 20-án este Guenther szomszédai hívták ki a rendőrséget, miután a nő nem ment haza a megszokott időben. A rendőrök az irodaépülethez mentek, ahol egy törött késnyelet és vérnyomokat találtak a nő autója mellett. Egy nappal később maga McLaughlin vezette el a rendőrséget egy St. Louis-i Mississippi folyó melletti helyre, ahol kidobta a holttestet. A nőt megerőszakolta majd halálra késelte, a gyilkosság elkövetését nem tagadta.

McLaughlint 2006-ban első fokon elítélték gyilkosságért. A bíró azután ítélte halálra, hogy az esküdtszék nem tudott dönteni az ítéletről (az Egyesült Államokban csak Missouri és Indiana államokban ítélhet valakit halálra a bíró az esküdtszék helyett).

McLaughlin védői a most beadott kegyelmi kérvényben a nő traumatikus gyermekkorára és mentális problémáira hivatkozva próbálják elérni, hogy ne végezzék ki.

Példaként hozták fel, hogy az egyik nevelőszülője többször széklettel dörzsölte be az arcát, amikor kisgyerek volt, az örökbefogadó apja pedig rendszeresen sokkolót használt ellene. Többek között ezek miatt Mclaughlinban súlyos depresszió alakult ki, és többször kísérelt meg öngyilkosságot gyerekként és felnőttként is.

A védők a nemi diszfória diagnózisára is hivatkoztak kérvényükben. A nemi diszfória olyan állapot, amely szorongást és egyéb tüneteket okoz, mivel a személy nemi identitása és a születésekor kijelölt neme között eltérés van. Ugyanakkor az ügyvédek hangsúlyozták, hogy McLaughlin nemi identitása „nem a kegyelmi kérelem központi eleme”.

Bár 2016-ban egy St. Louis-i szövetségi bíró új ítélethirdetést rendelt el, McLaughlin peres ügyvédeinek hatékonyságával és az esküdtek hibás utasításaival kapcsolatos aggályokra hivatkozva, 2021-ben egy szövetségi fellebbviteli bírósági testület visszaállította a halálbüntetést. Ezért fordultak most a nő védői a kormányzóhoz, aki az utolsó pillanatig kegyelmet adhat a halálra ítélt raboknak is. A kormányzó szóvivője azt nyilatkozta, Parson megfontolja a döntést.

McLaughlin három évvel ezelőtt coming outolt transzneműként, azt viszont megtiltották neki, hogy a börtönben elkezdje a hormonterápiát. Bár 2018-ban Jessica Hicklin – aki maga is 26 évet töltött börtönben egy kábítószerrel kapcsolatos gyilkosság miatt – pert nyert a Missouri Büntetés-végrehajtási Intézetet ellen, az államban pedig eltörölték a szabályt, ami tiltotta, hogy hormonkezeléshez jussanak azok a rabok, akik a börtönbüntetésük előtt nem kezdték el, McLaughlin azóta sem részesült benne.

Az Igazságügyi Statisztikai Hivatal becslése szerint jelenleg 3200 transznemű rab van az ország börtöneiben. Az amerikai igazságügyi minisztérium 2015-ös döntése értelmében az állami börtönök tisztviselőinek ugyanúgy kell kezelniük egy elítélt nemi identitással kapcsolatos állapotát, mint más orvosi vagy mentális egészségügyi állapotokat, függetlenül attól, hogy mikor történt a diagnózis.

Az egyetlen nő, akit valaha is kivégeztek Missouriban, Bonnie B. Heady volt, akit 1953. december 18-án végeztek ki egy 6 éves kisfiú elrablásáért és megöléséért.

Az Egyesült Államokban 18 embert végeztek ki 2022-ben, köztük kettőt Missouriban. Egy másik Missouri állambeli elítélt, Leonard Taylor kivégzését február 7-re tervezik. Őt a barátnője és három kisgyermeke meggyilkolásáért ítélték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!