Egyre többször lövöldöznek ismeretlenek az amerikai elektromos hálózat fontos létesítményeire

2022. december 10. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre többször támadják meg ismeretlen fegyveresek az amerikai áramhálózat infrastruktúráját, elsősorban alállomásokat. Már legalább hat támadás történt a közelmúltban, ezzel problémákat okozva az elektromos hálózatban, írja a Guardian.

Támadások voltak többek között Észak-Karolinában, Oregonban és Washingtonban is. Volt, hogy a támadók lőfegyvereket is használtak, és az észak-karolinai támadás után 40 ezer ember maradt áram nélkül.

A támadások amellett, hogy riadalmat keltenek, rávilágítottak egy fontos problémára:

az amerikai elektromos hálózat sebezhetőségére.

Bár azt egyelőre nem tudni, ki áll a támadások mögött, szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy szélsőségeseknek célja lehet megzavarni az ország elektromos hálózatát. Több cég már az FBI segítségét kérte.

„Valaki nyilvánvalóan meg akarta rongálni a berendezéseket”

„Valaki nyilvánvalóan meg akarta rongálni a berendezéseket, és esetleg áramkimaradást akart okozni”

– mondta John Lahti, egy közműszolgáltató cég alelnöke egy támadás után.

A BPA szerint, amely a Csendes-óceán észak-nyugati partvidékén szállítja a vízerőművekből előállított áramot, bármilyen támadás az elektromos infrastruktúra ellen potenciálisan veszélyezteti a lakosság és a dolgozói biztonságát.

Keith Taylor, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint is valós fenyegetést jelentenek ezek a támadások, mert az áramellátás „nagyon sebezhető”. A kutató azt mondta: „Egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy ez megtörtént, csak az lepett meg, hogy ilyen sokára.”

Granger Morgan, a Carnegie Mellon Egyetem mérnökprofesszora a CBS-nek azt mondta, hogy az elektromos hálózat fizikai kockázatai már évtizedek óta ismertek. „Némi előrelépést tettünk, de a rendszer még mindig eléggé sebezhető.”

A Puget Sound Energy, egy washingtoni energiaszolgáltató cég még optimistábbnak tűnik: „Semmi nem utal arra, hogy ezek a vandál kísérletek nagyobb kockázatot jelentenének a működésünkre nézve.” Közleményükben azt írják, hogy felügyelik, és megpróbálják minimalizálni a kockázatokat.

Már korábban is voltak fenyegetések

Nem a mostaniak az első esetek, mikor az amerikai energiahálózatot fenyegetik. Három férfi, akiket a bűnüldöző szervek a Boogaloo mozgalom tagjaiként azonosítottak, állítólag 2020-ban azt tervezték, hogy megtámadnak egy nevadai állomást. Ezzel a rendőrség figyelmét akarták elterelni, és ez után lázadást szítani.

Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma (DHS) figyelmeztetett is arra, hogy belföldi szélsőségesek legalább 2020 óta „hiteles, konkrét terveket” dolgoznak ki a villamosenergia-infrastruktúra megtámadására.

A DHS egy, a szélsőségesek által használt Telegram-csatornán megosztott dokumentumot idézett,

amely egy fehér fajgyűlölő útmutatót tartalmazott az elektromos hálózat lőfegyverekkel történő megtámadásáról.

Egyszer már több millió dolláros kárt okoztak

Lassan tíz éve, 2013-ban ismeretlen támadók már komoly károkat is okoztak, mikor elvágták az optikai telefonvonalakat, és egy mesterlövész segítségével lövéseket adtak le egy San Jose melletti Pacific Gas & Electric állomásra. A támadás több millió dolláros kárt okozott.

„Tudták, hogy mit csinálnak. Konkrét céljuk volt.” – mondta Jon Wellinghoff, a Ferc akkori elnöke a 60 Minutesnek, hozzátéve, hogy a támadás „az egész Szilícium-völgyet romba dönthette volna”.

A 2013-as kaliforniai támadás után a Ferc elemzése szerint a támadók az Egyesült Államok 55 ezer alállomásából csak kilencet kiiktatva is képesek lennének áramkimaradást okozni.

Az amerikai elektromos hálózat hatalmas és kiterjedt, az 55 ezer alállomás mellett 6400 erőmű működik. Az erőművek és az alállomások az országban szétszórva vannak, és olyan távvezetékek kötik össze őket, amelyek mezőgazdasági területeken, erdőkön és mocsarakon keresztül szállítják az áramot.

Tehát a támadóknak nem feltétlenül kell közel kerülniük az erőművekhez ahhoz, hogy jelentős károkat okozzanak.

„Egy központosított rendszerben, ha ki akarok kapcsolni egy széntüzelésű erőművet, még az erőművet sem kell kiiktatnom, csak a távvezetéket kell kiiktatnom” – mondta Taylor, a Kaliforniai Egyetem professzora.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!