A német parlament elvenné a magyar uniós támogatás egy részét

2022. november 11. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Támogatta a német parlament a kormánypártok arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt – írja a Dpa német hírügynökség. A Bundestag csütörtök éjjel fogadta el a határozatot.

A Politico még a szavazás előtt megszerezte a javaslatot, amelyben a három német kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) frakciója arra felszólította Olaf Scholz kancellárt, hogy „alaposan vizsgálja meg”, hogy a magyarországi reformoknak „a gyakorlatban fenntartható hatása van-e”.

Miután a javaslatot megszavazták a német parlamentben, a német kormány aligha tudja majd ignorálni saját pártjainak döntését, így az Európai Tanács szavazásán a németek várhatóan a Budapestnek szánt uniós pénzek csökkentésére szavaznak majd.

„Mindig rossz ízű dolog, amikor a németek fenyegetőzni kezdenek” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter csütörtök este Székesfehérváron a fideszes elitképző Mathias Corvinus Collegium rendezvényén, amikor német álláspontról kérdezték.

Az Európai Bizottság szeptemberben javasolt nagy mértékű pénzmegvonást Magyarországgal szemben, a jogállamiság elveinek megsértései miatt, de a döntést az Európai Unió Tanácsára bízták. Így az uniós szakminiszterekből álló Tanács szavazásán dőlhet el, hogy a magyar kormány hozzáférhet-e az országnak járó uniós forrásokhoz. A Bizottság javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt.

Október elején szavazta meg a magyar parlament azt a törvénycsomagot, amivel 17 pontban tesz eleget a kormány az Európai Bizottság kéréseinek. Ezeknek az ígéreteknek a gyakorlati megvalósítása az ára annak, hogy az egyelőre parkolópályán levő 3000 milliárd forintnyi EU-s pénzt megkapja Magyarország.

A Bizottság szerint ha a magyar kormány december közepéig teljesíti a vállalásait, akkor hozzáférhet a teljes összeghez, hiszen védve vannak a források – olyan intézkedéseknek köszönhetően, mint az Integritási Hatóság felállítása, a közhasznú alapítványok szabályozása vagy az egyajánlatos közbeszerzési eljárások csökkentése.Arról, hogy egy újabb hatóság felállítása hozhat-e érdemi változást, miközben továbbra sem esik szó arról, hogy Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez, a korrupciós hatóságról szóló, és az Integritás Hatóság vezetőiről szóló cikkünkben írtunk részletesen.

Orbán Viktor éppen egy hónapja járt Berlinben, ahol találkozott is Olaf Scholzcal, (és előző német kancellárral, Angela Merkellel is), de a Politico forrásai szerint a magyar kormányfő hűvös fogadtatásban részesült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!