Ők üldözik majd a korrupciót – összeszedtük, mit lehet tudni az Integritás Hatóság vezetőiről

Legfontosabb

2022. november 4. – 20:41

Ők üldözik majd a korrupciót – összeszedtük, mit lehet tudni az Integritás Hatóság vezetőiről
Fotó: Carsten Koall / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kiderült, hogy kik vezethetik a jövőben a korrupcióüldözésre hivatott Integritás Hatóságot. Biró Ferenc lett az elnök, Holbusz Tímea és Dabóczi Kálmán a két alelnök. Forrásaink szerint mindhárman komolyan vehető szakemberek.

Rajtolhat az Integrációs Hatóság, amelynek vezetőiről már döntés született. Mindezt Windisch László, az Állami Számvevőszék vezetője be is jelentette egy közleményben.

Biró Ferenc, az új elnök húsz éve dolgozik integritási területen. A PwC forensic partnere korábban volt nemzetközi gyógyszercégnél (Bristol Myers Squibb), akkor is Magyarországért és több regionális országért felelt compliance, illetve belső ellenőrzés területen, majd a big four tag EY partnere volt. Utána van egy érdekes féléves lyuk az életrajzában (otthonfejlesztés és kertészkedés), majd két éve a teljes senior csapatával átült egy másik big four taghoz, a PwC-hez.

Az átigazolást természetesen nem ugyanúgy élte meg a fogadó és a kényszerűen elengedő fél. A PwC-hez közeli forrásunk úgy fogalmazott, a cég büszke arra, hogy erre a területre saját partnere és dedikált csapata (mintegy 10 fő) van, amely Magyarországért, de az exjugoszláv országokért, valamint Albániáért, Bulgáriáért és Romániáért is felelt.

Az elengedő félnél volt egy kis morgás, hogy a PwC jobban fekszik újabban a kormányzatnál, mint az EY, és ez is szempont lehetett a váltásnál. De Birót senki nem nevezte kormányzati vagy NER-es embernek.

De ki az a forensic partner?

A forensic szó a latin forēnsis kifejezésből származik, a jelentése: a fórum előtt. A római korban a vádemelés azt jelentette, hogy egy adott ügyet a nyilvánosság, valamilyen közterületi fórum elé tártak.

A forensic csapat munkája részben visszaélés-felderítésből és -megelőzésből állt, a forensic mellett a compliance szót használták magukra.

Biró Ferenc – Fotó: PwC
Biró Ferenc – Fotó: PwC

Biró eddigi munkájában tehát akadt csalásfelderítés is, de az utólagos észlelés mellett legalább olyan fontos volt a megelőzés, olyan rendszereket segített kidolgozni a team, amelyek mindenféle visszaéléshez adtak prevenciós segítséget. Birónak volt olyan feladata, amit partnerként csak helyi dolgozókkal vitt a különböző országokban, más munkákat összetett helyi és nemzetközi csapattal végzett. Azt már természetesen nem a tanácsadócégnél hallottuk, hogy

„mindezt persze méregdrágán tette, de mi nem drága egy big four cégnél?”.

A kertészkedés

Biróról azt mondják, valóban minden tisztességtelenség ellen fellépő ember, az etikus viselkedés, a compliance őszinte híve, és az életrajzi kertészkedés is ehhez tartozik. (Természetesen az is lehet, hogy volt egy kötelező, versenyjogi pihenő is a versenytársak között.) Mindenesetre, mint mondták róla, a magánéletben is értékvezérelt, Budapest vonzáskörzetében él, szereti a természetet, a biogazdálkodás a hobbija, állatokat tart.

Azt nem tudtuk meg, hogy munkáltatóját mennyire lepte meg az anonim jelentkezése és a kinevezése, de mint hallottuk,

„gyors folyamat volt, adtunk egy embert a hazának”.

Tapasztalatunk szerint a hazai közbeszerzési gyakorlatokat kritizáló NER-en kívüli közbeszerzők körében annyira eddig nem ismerték a nevét, de akikkel beszéltünk, ők is üdvözölték, hogy Biró esetében túlzott kormányzati befolyásra semmi nem utal, ugyanakkor a kötődéseit a piacnak hitelesebb korrupcióüldözőkkel, civilekkel is vállalta.

Biró részt vett a Transparency International eseményein, vagy mint ezen az InfoRádió-linken meghallgatható, Tóth István János, a Korrupciókutató Központ vezetőjével is beszélgetett.

Windisch László döntése

Az Integritás Hatóság elnöke esetében egybeesett a korábbi alkalmassági bizottság publikus erősorrendje (konkrétan Biró Ferenc neve ekkor nem volt publikus, de ő lett volna az első) és Windisch László döntése. Forrásaink szerint Windisch nem átvette a bizottság sorrendjét, hanem Biró magaslott ki a jelöltek közül, hogy ugyanarra jutott a két zsűri. Úgy tudjuk, hogy az ÁSZ elnökének a folyamatban innentől nincsen már több szerepe, csak annyi, hogy ha esetleg le kell váltani a vezetőket (mert például utólag kiderül valamilyen összeférhetetlenség), azt hivatalosan az ÁSZ elnöke kezdeményezheti.

Windisch László a Telexnek azt mondta, hogy

„a kiválasztás során igyekeztem mindent transzparensen csinálni, minden szóbeli meghallgatásra legalább egy órát szántam, azokat, akik nem nyertek, személyesen értesítettem ki. A leendő vezetői hármas jól ki fogja egészíteni egymást.”

Az elnökhelyettesek

Az elnökhelyettesek bemutatásánál elsőre egy korábbi tévedésünket szeretnénk korrigálni, mert korábbi cikkünkben úgy tüntettük fel, mintha az alkalmassági bizottság egyfajta sorrendet is felállított volna. Mint megtudtuk, ez az elnökök esetében így volt (a bizottság is Biró Ferencet rangsorolta az első helyre), de az elnökhelyetteseket ábécésorrendben ajánlotta csak.

Az egyik elnökhelyettesnél Dabóczi Kálmánnál előny volt, hogy ő épített már fel nagy szervezetet, és a BKK korábbi vezérigazgatójaként volt intézményvezetői tapasztalata is. A szakember számára a BKK-s vezérigazgatói feladat akkor ért véget, amikor 2018 novemberében Tarlós István kezdeményezte a menesztését, mert őt tette felelőssé az e-jegyrendszer elhúzódásáért.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójaként 2016-ban – Fotó: Mohai Balázs / MTI
Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójaként 2016-ban – Fotó: Mohai Balázs / MTI

A másik elnökhelyettes, Holbusz Tímea kapta a magasabb pontszámot. Ő eddig a kormány kötelékében dolgozott, az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóságát vezette.

Mint több forrásból is hallottuk, ez egy olyan hivatal, amelyet az Európai Bizottság is teljes mértékben elfogadott (aki kritikusabb a kormánnyal, ő úgy fogalmazott, egyedül ezt ismerte el a bizottság). Az EUTAF tehát ugyan költségvetési szerv, de állítólag a kormány a szakmai munka tartalmi elemeibe nem szólt bele.

Mindenesetre, aki Holbusz Tímeával tárgyaláson találkozott, vagy uniós ellenőrzésen dogozott vele, jókat mondott róla.

Ami pedig a jövőt illeti, az Integritás Hatóságot innentől az Országgyűlés és az Európai Bizottság felügyeli. Az IH erre a két címre fogja elküldeni az éves jelentését. Az IH költségvetését pedig az elnök és az elnökhelyettesek alkotta 3 fős bizottság határozza meg, vagy legalábbis ők tesznek a saját büdzséjükre javaslatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!