Navracsics: November 19-től feláll az Integritás Hatóság

2022. október 27. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

November 19-én megkezdheti a működését az Integritás Hatóság

– jelentette be a területfejlesztési miniszter csütörtökön Vácon az MTI tudósítása szerint.

Navracsics azt mondta: az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások befejeztével az év végére visszatérhetünk ahhoz a normális menetrendhez, amely szerint az operatív programok és a helyreállítási alap forrásai újra rendszeresen érkezhetnek Magyarországra.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a bizottságnak tett 17 vállalás ügyében, amelyekről a jogállamisági feltételeknek történő megfelelés érdekében döntött a kormány és terjesztette be ezeket az Országgyűlésnek, az év végéig meghosszabbított határidőig megszülethet a megegyezés az Európai Bizottsággal.

A vállalások egyike az autonóm államigazgatási szervként létrejövő Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálására.

Jóval a december közepéig meghosszabbított határidő lejárta előtt teljesítheti Magyarország az uniós források kifizetéséhez szabott feltételeket, de nemcsak utánkövetésre lehet számítani az Európai Bizottság részéről, hanem felmerülhetnek újabb uniós követelések is – mondta Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán.

Ahogy arról korábban írtunk, a NER-es korrupció ellen aligha lesz orvosság egy újabb állami intézmény, valódi eredményt attól várhatnánk, ha az ország csatlakozna az Európai Ügyészséghez, erről azonban továbbra sem esik szó. Így továbbra is izgalmas kérdés, hogy az Európai Bizottságnak elég lesz-e egy ekkora gesztus.

Az Európai Bizottság szeptemberben javasolta 3000 milliárd forint EU-s forrás elvonását Magyarországtól, az eljárásról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől