Letette esküjét a jobboldali fordulatot ígérő olasz kormány, Orbán az elsők között gratulált

2022. október 22. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva


Egy nappal azután, hogy Giorgia Meloni átvette megbízatását, szombaton délelőtt le is tette esküjét Olaszország első női miniszterelnökének kormánya. A szeptember 25-i választás nyomán az Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia) koalíciós partnerei Silvio Berlusconi Forza Italiája (Hajrá, Olaszország – FI) lesz és a Matteo Salvini vezette Liga, amelyek 5-5 miniszteri helyet kapnak a 24 fős kormányban. "Ebben a felállásban pedig Giorgia Meloni Mussolini óta Olaszország első szélsőjobboldali miniszterelnöke lesz – írtuk választás előtti potrénkban az Orbán Viktor által szoros szövetségesnek tekintett, Meloniról. Hogy mi várható a jobboldali kultúrharcos, de a gazdasági realitások korlátai között működő új kormánytól, arról ebben az elemzésünkben olvashat.

Az új kormány jövő héten kér bizalmat a parlamentben.

Meloni még pénteken személyesen olvasta fel sajtónak a miniszteri névsort – írta az MTI. Eszerint a kormány két miniszterelök helyettese is a két szövetségesből kerül ki: az egyik az FI alelnöke, Antonia Tajani lesz, aki a külügyminiszteri posztot is betölti, a másik Salvini, aki a kikötőkért is felelős infrastrukturális tárcát vezeti majd. “Utóbbi jelentős minisztériumnak számít annál is inkább, mivel a pandémia utáni gazdasági helyreállítási források jelentős része infrastrukturális beruházásokat fedez” – írta az MTI.

A kikötők felügyelete Salvini részéről azért is éles fordulat, mert 2019-ben belügyminiszterként ő akadályozta meg egy menekülteket szállító hajó kikötését, amely miatt 2021-ben bíróság elé is állt. A kikötőket két éve megnyitották a menekülteket szállító hajó előtt, akkor Salvini korábbi menekültcsomagba foglalt rendeleteit jelentősen fellazították.

  • A gazdasági minisztérium élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa kerül, aki a korábbi Draghi-kormányban a gazdasági fejlesztésért volt felelős.
  • Az új belügyminiszter Matteo Piantedosi prefektus, aki a volt belügyminiszter Matteo Salvini kabinetfőnöke volt.
  • Védelmi miniszter lett a Giorgia Meloni egyik legközelebbi munkatársaként ismert Guido Crosetto.
  • Szintén az FdI politikusa, Raffaele Fitto EU-ügyi tárca nélküli miniszter lesz, és a kohézióért és a gazdasági helyreállítási források felhasználásáért is felelős lesz.
  • Szakértői kormánytagnak számít Carlo Nordio nyugalmazott ügyész, aki az igazságügyi miniszteri széket kapta meg, és
  • az egészségügyi miniszter, Orazio Schillaci orvos, a római Tor Vergata egyetem rektora.

Több minisztérium hatásköre bővül, újdonságnak számít a születési politikáért is felelős családügyi, valamint a fogyatékosággal élőkért felelős minisztérium. A volt szicíliai kormányzó, Nello Musumeci vezeti a Dél-Olaszország felzárkóztatásáért felelős minisztériumot, amely mostantól a tengeri politika hatáskörét is megkapja. A gazdasági fejlesztési minisztérium új nevében az szerepel, hogy a vállalatokért és az olasz nemzeti termékek védelméért is felelős. A mezőgazdasági minisztérium nevében feltüntetik, hogy a tárca biztosítja az élelmiszerszuverenitást.

"Rövid volt az idő, alig egy hónap telt el a választások óta: a választás eredménye egyértelműnek bizonyult, és gyors kormányalakításra volt szükség a belföldi és nemzetközi helyzet miatt, ami teljes jogú és működőképes kormányt sürgetett" – nyilatkozta Sergio Mattarella, aki köszönetet mondott Mario Draghi távozó kormányfőnek.

Orbán szövetséget kap, de nem teljes az összhang

A Melonival, Salvinivel és annak idején Berlusconival a nyilvánvaló érték- és érdekazonosság miatt sokat kokettáló Orbán Viktor magyar miniszterelnök is új szövetségeseket kap majd az uniós politikában, ahol Angela Merkel visszavonulása és a német konzervatívok bukása óta jóformán csak a lengyelekre számíthatott – az orosz háborúzás pedig ezt a kapcsolatot is meggyötörte.

Orbán Viktor most egy Melonival közös kép kíséretében Twitter-üzenetben üdvözölte az új olasz kormány megalakulását. “Nagy nap ez európai jobboldal számára!”- írta a magyar miniszterelnök.

A választások után a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár Havasi Bertalan ezt írta:

A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között.

Moszkvát illetően azonban a hangsúlyok mások: Meloni egyértelműen kiállt az Oroszország elleni szankciók mellett EU- és NATO-pártiságát hangoztatta – miközben a magyar kormány ezt ellentmondásosan teszi, a NATO ukrajnai fegyverszállításait és az EU-s szankciókat is kifogásolva, igaz, utóbbiban már volt némi elmozdulás a kormányfőnél. Miközben Magyarországon brüsszeli bombákként ábrázolja a kormány a szankciókat tájékoztatúnak mondott plakátjain, Orbán már árnyaltabban beszél a szankciókról, teljes elutasítás helyett felülvizsgálatot javasolva, hogy a gazdasági hatások kevésbé sújtsák az EU-t és benne Magyarországot.

Ugyanakkor amellett is számos érv szól, hogy Meloni és erősen a jobbszélre pozícionált koalíciója nem fogja felforgatni Olaszországot és Európát. A legsúlyosabb ezek közül, hogy Olaszország 190 milliárd euróra jogosult a koronavírus-járvány hatásait enyhíteni hivatott EU-s gazdaságélénkítő csomagból – politikailag vélhetően kifizetődőbb a pénzeső alá állni, mint küzdeni az EU ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!