Orbán: Biden túl messzire ment, Trump a béke reménye

2022. október 11. – 11:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai háborúban a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni – mondta Orbán Viktor kedden Berlinben a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) pódiumbeszélgetésen Alexander Marguierrel, a Cicero című politikai magazin főszerkesztőjével (b) és Hölger Friedrichhel, a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával (j) Berlinben – Fotó: Fischer Zoltán / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök (k) pódiumbeszélgetésen Alexander Marguierrel, a Cicero című politikai magazin főszerkesztőjével (b) és Hölger Friedrichhel, a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával (j) Berlinben – Fotó: Fischer Zoltán / MTI

A miniszterelnök azt mondta, hogy a háborúnak az erőforrások adják a lényegét, és miközben az oroszoknak szinte korlátlan erőforrásaik vannak energia, katonák és emberi erőforrás terén, Ukrajnának csak azért van elegendő forrása, mert a Nyugat és az Egyesült Államok segíti.

Orbán azt is mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A béke reménye ezért szerinte Donald Trump korábbi amerikai elnök.

A miniszterelnök azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus kapcsán elsősorban a magyar érdekeket nézi, márpedig az ország az ukrajnai háború közvetlen hatósugarában él, emiatt erős fenyegetettségérzése is van. Úgy fogalmazott, hogy miközben Magyarország mindent megtesz a béke érdekében, nem hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben tönkreteszi a magyarokat.

A magyar kormány azt gondolja a háborúról, amit az EU mond

Orbán szerint a nemzetközi vita túlságosan Putyinra koncentrál, de őt Putyin egyáltalán nem érdekli, „Magyarország és Európa érdekel, az, hogy mi a háború következménye ránk nézve”. Orbán egyértelművé tette azt is, hogy a magyar kormány azt gondolja a háborúról, amit az EU mond: ez egy agresszió, hiszen Oroszország megsértette a nemzetközi jogot.

Az MTI beszámolója szerint elsősorban a szervező sajtóorgánumok vezetői tettek fel kérdéseket Orbánnak, aki azt mondta, hogy Magyarország a béketáborhoz tartozik, „az azonnali tűzszünet és az azonnali béketárgyalások híve vagyok”.

Orbán Berlinben beszélt arról is, hogy Magyarország már elvesztette körülbelül 200 állampolgárát, akik besorozott katonaként meghaltak a fronton. Nagy bajnak nevezte, hogy a krímivel ellentétben ezúttal nem sikerült elszigetelni a konfliktust. Hibának mondta, hogy miközben ő a háború előtt békemisszión járt Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, a nyugati oldalon senki nem érezte úgy, hogy tárgyalni kell.

A miniszterelnök szerint a krími válságból azért nem lett háború, mert a németek, élükön Angela Merkel akkori kancellárral azonnal tárgyalásra hívták a feleket. A Deutsche Welle helyszíni videója szerint Orbán meg is köszönte Merkelnek az akkori helytállást.

Kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofális a szankciós politika Orbán szerint

A magyar miniszterelnök kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofálisnak nevezte Brüsszel Oroszországgal szembeni szankciós politikáját, hangsúlyozta, hogy ha megfelelően alakították volna a szankciókat, akkor nem lenne az „egekben” az energia ára, és nem fenyegetné az európai gazdaságokat az, hogy „tönkremennek”.

Orbán Viktor azt mondta, hogy szankciót csak „intelligensen” szabad kivetni. Ezzel szemben az EU Oroszországgal szembeni politikája azt mutatja, hogy „egy törpe szankcióz egy óriást”, és ebbe „a törpe belehal”. Szerinte újra kell gondolni a szankciók politikáját, és olyan energiaellátási rendszert kell kialakítani, amelyben az EU nem csupán „gazdát cserél”, vagyis az orosz függőséget lecseréli az amerikaira – amely ugyan politikailag „kényelmes, de nem jó” –, hanem függetlenségre tesz szert.

A magyar miniszterelnök nem először használja a törpe és az óriás hasonlatát az EU és Oroszország viszonylatában, a parlament szeptember 26-ai ülésén is így bírálta Brüsszelt a magas inflációért.

A berlini pódiumbeszélgetés után új értelmet nyer Orbán Viktor Twitter-posztja is, amit még a beszélgetés előtt tett ki, és amiben azt írta, „A Twitteren töltött első napom után csak egy kérdés jár a fejemben, hol van a barátom, Donald Trump?”

Donald Trump egyébként márciusban azt mondta, hogy ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke, akkor nukleáris tengeralattjárókat küldene Oroszország partjaihoz, hogy így gyakoroljon nyomást Putyinra.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!