Újranyitják az olasz kikötőket a menekültek előtt

2020. október 6. – 13:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bővítik a menedékkérelmi rendszert, és újra beléphetnek az olasz vizekre a menekülteket szállító hajók, írja az MTI. A balközép római kormány új rendeletei jelentősen fellazítanák a volt belügyminiszter, Matteo Salvini migrációs és biztonsági törvénycsomagját, és egy új, többlépcsős védelmi és integrációs rendszert hoznának létre.

A hétfői kormányülésen kidolgozott rendeletcsomag visszaállította a tavaly eltörölt humanitárius menedékkérelmet és a 2019 előtti befogadórendszert is. Eszerint a menekültek először a kormány által működtetett táborokba kerülnek, majd kisebb csoportokban szétosztják őket az önkormányzatok között, civil szervezetek és más nonprofit egyesületek segítségével.

Aki rendkívüli menekültstátuszt szerez, az bekerül a nemzeti anyakönyvi rendszerbe, és felveszik a társadalombiztosítási és egészségügyi és a munkaközvetítői hálózatba is. Emellett három évre szóló személyi igazolványt is kaphatnak, tartózkodási engedélyükkel pedig munkát is vállalhatnak.

Eltörölték a zárt kikötők politikáját is: megszüntetik a belépési tilalmat a menekülthajók előtt, és nem szankcionálják az őket fenntartó civil szervezeteket sem. Kivételt jelent viszont az, ha a szervezet vagy a hajó nemzetbiztonsági kockázatot jelent, vagy nem működik együtt a hatóságokkal.

Nicola Zingaretti, a baloldali Demokrata Párt főtitkára szerint ezzel megszűntek „Salvini propagandarendeletei”, Paola De Micheli infrastrukturális és közlekedésügyi miniszter szerint pedig egy emberségesebb és biztonságosabb Olaszországot akarnak teremteni, ahol „elsők az emberek jogai, minden emberé”.

Matteo Salvini szerint viszont a rendeletek miatt „visszatérnek az embercsempészek és illegális bevándorlók előtt nyitott kikötők”, a biztonságot pedig „felcserélték az illegális bevándorlókkal”. Salvini ellen egyébként október elején indult bírósági eljárás, egy menekülteket szállító hajó feltartóztatása miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!