Elkezdődött a Matteo Salvini elleni bírósági eljárás

2020. október 3. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt is beidézte meghallgatásra a szicíliai miniszteri bíróság a Liga párt vezetője, Matteo Salvini ellen egy migránscsoport feltartóztatása miatt indított eljárásban, írja az MTI az olasz sajtó jelentése alapján.

Matteo Salvini az első bírósági tárgyalás után azt mondta, kiderült, hogy nem egyedül döntött, és szabályszerűen járt el. Az első előzetes tárgyalás négy órán át tartott, az eljárás a Gregoretti katonai hajóval érkezett menekültek tavaly júliusban történt feltartóztatásának ügyéről szól. A miniszteri bíróság úgy döntött, hogy az ügyben további üléseket tart, és tanúként akarja meghallgatni a miniszterelnök mellett a volt és jelenlegi kormány több tagját, közöttük a Salvini vezette Liga párt volt szövetségese, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjét, Luigi Di Maiót, Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminisztert, valamint Elisabetta Trenta volt védelmi minisztert és Danilo Toninelli volt közlekedésügyi minisztert, aki a kikötőkért volt felelős.

Matteo Salvini 2020. október 3-án Cataniában.Fotós: Alberto Pizzoli/AFP
Matteo Salvini 2020. október 3-án Cataniában.Fotós: Alberto Pizzoli/AFP

Giuseppe Contét, Danilo Toninellit és Elisabetta Trentát november 20-án hallgatják meg; Luciana Lamorgesét, Luigi Di Maiót és az EU-nál akkreditált olasz nagykövet Maurizio Massarit december 4-én. Salvini szerint Olaszország szégyenletes képet nyújt az egész világ előtt azzal, hogy eljárást indított egy kormánydöntéseket végrehajtó miniszterrel szemben. Védőügyvédje, Giulia Bongiorno szerint a bíróság elfogadta a védelem álláspontját, miszerint Salvini belügyminiszterként a kormánynak az Európai Tanáccsal egyeztetett migrációs eljárását követte, amelynek értelmében nem számít kötelezőnek a menekültek azonnali partra szállítása, erre ugyanis két hét áll rendelkezésre.

„Salvini nem hagyta magára a hajót, és nem ejtette túszul a migránsokat” – mondta Bongiorno. A Corriere della Sera napilap szerint a vádemelést civilszervezetek szorgalmazzák, akik a Gregoretti-hajóval érkezett menekülteket képviselik. A La Repubblica szerint nehéz jogilag megmagyarázni, mi a különbség a tavaly nyáron egymás után érkező hajók között, miután egyik esetében vizsgálat indult Salvini ellen, más hajók esetében viszont nem. Salvini a bírósági meghallgatás után csatlakozott az épületnél rendezett, személye melletti szolidaritási tüntetéshez. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke szerint a baloldal politikai perrel támadja Salvinit, akinek védőügyvédje kerekesszékben távozott a bíróságról, miután a régi épület egyik márványdarabja ráesett a lábára. A Liga vezetője iróniával kijelentette, hogy ezért most az igazságügyi miniszter ellen is emeljenek vádat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!