Havasi: A megszokott udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán és Meloni között

2022. szeptember 26. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között.

– tájékoztatta hétfőn az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn. Orbán Viktor hétfőn délelőtt – több európai jobboldali populista vezető mellett – nyilvánosan gratulált a választáson győztes Giorgia Meloninak egy régebbi közös kép „Bravo, Giorgia!”-újrafeliratozásával, alatta pedig azzal a szöveggel, hogy „Több, mint megérdemelt győzelem. Gratulálok!”

Olaszországban a vasárnap rendezett választáson a Meloni által vezetett Olasz Testvérek, a Matteo Salvini-féle Liga, illetve Silvio Berlusconi exminiszterelnök Hajrá Olaszországja által alkotott (szélső)jobboldali koalíció a szavazatok összesen 44 százalékával stabil többséghez jutott a törvényhozás mindkét házában.

A választást azután kellett kiírni, hogy júliusban megbukott az Európai Központi Bank korábbi elnöke, Mario Draghi vezette egységkormány. A kormányválság, majd a bukás leginkább a nagykoalícióból kimaradó Olasz Testvéreknek kedvezett (a formáció felemelkedéséről itt olvashat részletesen). Az Olasz Testvérek győzelme pedig azt jelenti, hogy a Benito Mussolini néhai fasiszta diktátort korábban nyíltan dicsérő Giorgia Meloni személyében először lesz női miniszterelnöke Olaszországnak.

Havasi szerint Orbán többek között azt írta a vele már korábban is jó viszonyt ápoló Meloninak, hogy a Fratelli d'Italia párt sikere azon konzervatív-keresztény értékeknek a győzelme, amelyek „együttműködésünk és barátságunk alapját is képezik”.

A miniszterelnök az orosz-ukrán háborút is megemlítette a vele ellentétben az Oroszország elleni szankciókat és az Ukrajnának biztosított katonai segítségnyújtást támogató Meloninak küldött levelében, de csak általánosságok szintjén,

Egy ilyen kihívásokkal teli időszakban a kiszámítható partnerségek jelentősége különösen felértékelődik.

vagy hogy

Várakozással tekintek jövőbeli együttműködésünk elé, országaink és Európa békéjének megőrzése, az európai gazdaság újraindítása és az energiaválság enyhítése érdekében.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor Matteo Salvinivel, a Lega vezetőjével és Silvio Berlusconival, a Forza Italia elnökével is kapcsolatba lépett, mindkettejüknek gratulált az olasz jobboldali pártok választási győzelméhez, és köszönetet mondott nekik az eddigi barátságért és együttműködésért.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!