Orbán Viktor: Bravo, Giorgia!

2022. szeptember 26. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 98 százalékos feldolgozottságnál meggyőző fölénnyel vezet a jobboldali koalíció, 44 százalékkal állnak az élen a vasárnapi olasz választáson, míg a baloldali szövetség 26 százalék körül szerepel. Az este 11 órás urnazárás után az exit pollok is a szélsőjobboldali Olasz Testvérek és a pártelnök Giorgia Meloni vezette jobboldali koalíció győzelmét vetítették előre.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délelőtt, nem sokkal fél 11 után posztolta gratulációját. „Több, mint megérdemelt győzelem. Gratulálok!” Közös képükre pedig a „Bravo, Giorgia!” feliratot tették.

A magyar politikusok közül Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója volt a leggyorsabb, a Twitteren üdvözölte a jobboldal győzelmét, ő a megegyező európai víziót és az olasz–magyar barátságot emelte ki.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Nemzetek Ligája csoportelsőségéről döntő hétfő esti Magyarország–Olaszország meccsre utalva azt írta, hogy „ma reggel együtt örülünk az olaszokkal, de azért remélhetőleg este csak mi fogunk örülni”. (Emlékeztetőül: Magyarországnak 10, Olaszországnak 8 pontja van, vagyis ha legalább döntetlen lesz a végeredmény, akkor a labdarúgó-válogatott bejut a négyes döntőbe.)

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Orbán Viktor angolra fordított üzenetét osztotta meg a Twitteren.

Már az exit pollok közlése után az elsők között gratulált Meloninak Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Az MTI szerint Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke azt írta a Twitteren: „az olasz nép úgy döntött egy hazafias és szuverenista kormány megválasztásával, hogy saját kezébe veszi sorsa alakítását. Gratulálok Giorgia Meloninak és Matteo Salvini (Liga-vezetőnek) amiért ellenálltak egy antidemokratikus és arrogáns Európai Unió fenyegetéseinek, és nagy győzelmet arattak a választáson” – írta Le Pen.

Santiago Abascal, a spanyol Vox párt vezetője azt írta: „Giorgia Meloni megmutatta, miként lehetséges kialakítani a szuverén nemzetek büszke és szabad Európáját, amelyben azután azok mindannyiunk biztonságáért és gyarapodásáért együttműködnek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!