Az utcákon is megjelentek a szankciókat bombaként ábrázoló plakátok

2022. október 18. – 09:40

Az utcákon is megjelentek a szankciókat bombaként ábrázoló plakátok
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Békéhez erő kell” és „A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket” feliratú plakátok árasztották el az utcákat kedd reggelre. A nemzeti konzultációt népszerűsítő plakátokon a szankciókat egy bombával ábrázolták. A Momentum a plakátok miatt Reklámszövetséghez fordult.

Szombaton jelent meg a kormány hivatalos Facebook-oldalán a szankciókról szóló nemzeti konzultáció kitöltésére buzdító kép. A „brüsszeli” szankciókat vizuálisan bombákkal ábrázolja a kormány, ezekről pedig azt állítja, hogy „tönkretesznek minket”. Az egészen mostanáig nem volt világos, hogy az interneten közzétett borítóképből plakátkampány is lesz.

A konzultációs plakátok mellett korábban nem látott plakátok is megjelentek néhány helyen. Ezeken annyi áll a már megszokott kormányzati kommunikációhoz használt kék háttéren, egy kép mellett: „A békéhez erő kell. Modern hadsereg. Megbecsült katonák.” Alatta pedig a Magyar Honvédség logója látható, aminek felső részében az a felirat áll, hogy „A hazáért”.

Fotó: Norbert / Olvasónk
Fotó: Norbert / Olvasónk

Azt, hogy mennyire ízléses dolog a kormány részéről a plakátokon szereplő asszociáció, annak megítélését olvasóinkra bízzuk. A brutális kommunikáció hátterét ebben a cikkünkben vizsgáltuk meg részletesen.

Hétfőn pedig a kormányzati kommunikáció ellentmondásaival szembesítettük a KDNP szóvivőjét. Megkérdeztük arról is, ízlésesnek találja-e a kormány új plakátját, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy egyenlőség jelet lehet-e tenni szerinte a szankciók és az orosz bombák közé. A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

A plakáton megjelenését követően a Momentum elnöke és országgyűlési képviselője, Gelencsér Ferenc arról számolt be, hogy az „ízléstelen és hazug” plakátok miatt a Magyar Reklámszövetséghez fordul. Gelencsér szerint a szövetség Reklámetikai Kódexe alapján a kihelyezett plakátok etikai szabályokat sértenek, ezért azt kéri, hogy a szövetség vizsgálja meg a reklámot és távolítsa el. „A kommunikációs kampány érzéketlen a megtámadott Ukrajnával és a háború valamennyi áldozatával szemben: mind a megkínzott és megölt ukrán civilekkel és katonákkal, mind az otthonukból elmenekült milliókkal” – írta.

Erről a témáról ide kattintva angol nyelven is olvashat a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!