A kormányzati kommunikáció több ellentmondásával is szembesítettük a KDNP szóvivőjét

2022. október 17. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ki fogja tölteni a nemzeti konzultációt, mert most az a legfontosabb, hogy nemzeti egység legyen a szankciók kérdésében – mondta a Telexnek Nacsa Lőrinc.

A KDNP parlamenti frakciójának szóvivője arra a kérdésünkre, hogy Orbán Viktor megkérte-e őt is arra, tegyen meg mindent azért, hogy Brüsszel vonja vissza a szankciókat, azt mondta:

„Így van.”

A kérdés aktualitását az adta, hogy a miniszterelnök néhány nappal ezelőtt azt mondta Berlinben:

„Még csak azt sem mondom, hogy vonjuk vissza, csak gondoljuk újra, és faragjuk újra a szankciókat.”

Ehhez képest szeptember végén a kormány hivatalos lapjának számító Magyar Nemzetben még azt írták, Orbán arra kérte Balatonalmádiban a fideszes képviselőket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy Brüsszel legkésőbb év végéig vonja vissza a szankciókat.

Erre az ellentmondásra Nacsa azt mondta, 11 ezer szankció van, ezeket pedig három kategóriába lehet osztani. Szerinte vannak, amelyek fájnak az orosz agresszornak és nem ártanak az európai gazdaságnak. Ilyenek a vagyonbefagyasztások és a beutazási tilalmak.

Vannak még olyan szankciók, amelyek Oroszországnak és az Európai Uniónak is fájnak, és olyanok is, amelyek főleg Európát sújtják, ezek az energetikai szankciók. „Ezt az utolsó csoportot kellene felülvizsgálni” – mondta Nacsa.

A politikus szerint hathavonta kell megújítani a szankciókat, egy ilyen lejárati időszak pedig alkalmat ad arra, hogy megnézzék, mely szankciók működnek, és melyek nem.

Megkérdeztük arról is, ízlésesnek találja-e a kormány új plakátját, amelyen az orosz agresszorra kivetett uniós szankciókat bombaként ábrázolják, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy egyenlőség jelet lehet-e tenni szerinte a szankciók és az orosz bombák közé.

„Nézzük meg, milyen eredményei vannak az energetikai szankcióknak, hogy milyen árat kell Európában a családoknak és a kisvállalkozásoknak fizetni”

– mondta a politikus, aki hozzátette: amit ők javasolnak a szankciók ügyében, az szerinte jó egy francia péknek is.

A politikust szembesítettük azzal a kormányzati állítással is, hogy miközben a Fidesz szerint a szankciók jobban fájnak az EU-nak, az eurózóna gazdasága bővül, Oroszország pedig már recesszióban van. A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!