Nem tudják, hol van Alekszej Navalnij: ismeretlen helyre szállították az orosz ellenzékit

2022. június 14. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul egy ismeretlen helyre szállították át a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt, írja a Guardian.

A politikusra 2,5 éves éves börtönbüntetést szabtak ki még 2021-ben, majd még 9 évet idén márciusban. Ügyvédein keresztül azonban a mai napig tartotta a kapcsolatot a világgal – kedden viszont váratlanul azt közölték Navalnij ügyvédeivel a pokrovi 2. számú büntetőtelepen, hogy nálunk „nincs ilyen nevű elítélt”.

Az orosz ellenzéki sajtósa, Leonyid Volkov azt írta Telegramon, nem tudják, hol van most Navalnij, ahogy azt sem, hogy merre vihetik. Munkatársa, Kira Jarmis pedig arról írt Twitteren, hogy sem Navalnij ügyvédeit, sem a rokonait nem tájékoztatták arról, hogy új helyre viszik a politikust.

„Voltak pletykák arról, hogy a melehovói 6-os számú büntetőtelepre szállítják át, de lehetetlen megtudni, mikorra érne oda – ha egyáltalán megérkezik. Nem csak az a probléma a másik, szigorúan őrzött büntetőteleppel, hogy sokkal félelmetesebb. Amíg ugyanis nem tudjuk, hol van Alekszej, addig csak azzal a rendszerrel áll szemben egy emberként, amely már megpróbálta megölni őt”

írta Twitteren Navalnij szóvivője. Jarmis szerint a legfontosabb feladat most az, hogy minél hamarabb megtalálják a politikust.

Alekszej Navalnij még 2020-ban, amikor megemlékeztek a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus elleni merénylet 5. évfordulójáról – Fotó: Shamil Zhumatov / Reuters
Alekszej Navalnij még 2020-ban, amikor megemlékeztek a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus elleni merénylet 5. évfordulójáról – Fotó: Shamil Zhumatov / Reuters

Az idegméreggel megmérgezett Alekszej Navalnij többször is kritikusan nyilatkozott Putyin ukrajnai háborújáról: az orosz invázió kitörése előtti napokban (munkatársain keresztül) arról twittelt követőinek, hogy „Putyin gyilkol és még többet akar gyilkolni”. A Szaharov-díjas politikus sajtósa, Leonyid Volkov a Telexnek decemberben arról beszélt, Vlagyimir Putyin Oroszországa az elmúlt években a „vegytiszta fasizmus” útjára lépett. Márciusban pedig Budapestre látogatott Kira Jarmis is, aki a Telexnek adott interjújában úgy fogalmazott: a bebörtönzött Navalnij az egyetlen alternatíva Putyinnal szemben, és teljesen biztos abban, hogy az ellenzék nem hivatalos vezéréből egy nap Oroszország elnöke lesz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!