EP-képviselők szerint a magyar nép a történelem jó oldalán áll, de Orbán Viktor nem

2022. június 14. – 22:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Levelet írt az Európai Parlament 44 képviselője Orbán Viktornak, írja a Szabad Európa. A négy legnagyobb uniós frakció – a kereszténydemokrata Európai Néppárt, a szociáldemokrata S&D, a liberális Renew Europe és a Zöldek – képviselői szerint a magyar miniszterelnöknek jobban számítanak a személyes politikai érdekei, mint az ukránok élete, és folyamatosan lassította a szankciós csomag elfogadását – ezzel megtörve az uniós egységet.

Holott a képviselők szerint a demokratikus világ egységes Ukrajna és az ukrán emberek támogatásában, kivéve Orbán Viktort és a magyar kormányt. Kiemelték, hogy Orbán a végsőkig kardoskodott azért, hogy mentesülhessen az olajembargó alól, így „Magyarország tovább finanszírozza majd az orosz hadsereg háborús bűneit”.

Sőt, a kommunista időkben KGB-ügynökként mozgó Kirill pátriárka bevédésével a vallási vezető tovább buzdíthatja büntetlenül az oroszokat a háborúra, „ártatlan ukrán gyerekek meggyilkolását” is beleértve.

A képviselők szerint az Európai Unió a béke és az együttműködés egysége, ami minden válságból megerősödve jött ki. Szerintük a mostani háború is tovább erősíti majd az EU-t, a szövetség pedig támogatja Ukrajnát.

„Arra kérünk, hogy állj a történelem jó oldalára a magyar emberekkel együtt, akik egyértelműen szolidárisak Ukrajnával. Arra kérünk, hogy viselkedj valódi európaiként”

– írták Orbán Viktornak a képviselők, és arra kérték „a szovjet diktatúra okozta sebekből gyógyuló” Magyarország miniszterelnökét, őrizze meg az európai egységet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!