Trump tanácsadói szerint Rudy Giuliani tökrészegen kiabálta a Fehér Házban, hogy győztek

2022. június 13. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború, az infláció, a 400-as euró és a Tankcsapda videóklipjének szorításában talán fel sem tűnik, de az Egyesült Államok kongresszusában valóságos meghallgatásmaraton zajlik, melyen a 2021. január 6-án az Egyesült Államok törvényhozása elleni roham politikai felelőseire próbál rámutatni a főleg demokrata törvényhozókból álló vizsgálóbizottság (melynek munkájában csak egy-két, saját politikai ambícióival leszámoló republikánus politikus vett részt).

A Capitolium ostromához vezető eseményekről, a megdöbbentő jelenetekről és a történtek politikai utóéletéről ebben a cikkben olvashat részletesen.

Mivel a felkelést/puccskísérlet az elnökválasztás elcsalásáról szóló összeesküvés-elméletekkel megzavart Trump-hívők hajtották végre az elnök nem direkt, de nehezen félre nem érthető utasítására, ezért a bizottság nagy, show-jellegű meghallgatásán kiemelt szerepet kapott a választási csalás – alaptalan – mítoszának kialakulása. A 2020. november 3-i elnökválasztást, illetve az azt követő napok fehér házi történéseit Donald Trump kormányzatának, környezetének tagjai idézték fel – vagy személyesen, vagy pedig a vizsgálóbizottság által lefoglalt és a nyilvánosságnak a meghallgatáson bemutatott felvételeken.

Miután a múlt héten Ivanka Trump, az exelnök saját lánya is azt vallotta, nem hitte el apjának, hogy valóban elcsalták volna a 2020-as elnökválasztást, a meghallgatássorozat hétfői napján pedig Trump tanácsadói kerültek sorra. Jason Miller egykori szóvivő állította,

az elnök tök részeg személyes ügyvédje, Rudy Giuliani deklarálta a választás estéjén a Fehér Házban, hogy győztek, és hiába próbálták Trump stábjából többen árnyalni a helyzetet, az elnök úgy döntött, hogy azonnal bejelenti a győzelmét.

Ez azonban korainak bizonyult, hiszen az elnökválasztás éjszakáján több, Trump győzelmét mutató tagállamban is számítani lehetett arra, hogy a beérkező levélszavazatokkal Joe Biden fordítani fog. Bill Stepien, Trump egyik kampánytanácsadója szerint „lényegében két ellentétes csapat győzködte az elnököt”, és az elnök végül Giuliani hatására bejelentette, hogy „behozhatatlan az előnye”, miközben a levélszavazatok összeszámlálása után kiderült, hogy egyértelműen kikapott a demokrata elnökjelölttől.

A New York keménykezű és kellően pozőr városi ügyészeként, majd a város polgármestereként híressé vált Rudy Giuliani rengeteg kényes ügyben képviselte Donald Trumpot, azonban teljesítményére leginkább a „bizarr” jelző a megfelelő. Ő vezette a választási eredményeket megtámadó jogászcsapatot, melynek központi érve az volt, hogy szavazógépek útján hamisították meg az eredményeket, viszont arra soha nem vette a fáradtságot, hogy a beadványairól döntő bíróságokat bizonyítékokkal győzze meg. Ellenben a Capitolium ostromát megelőző – másképp fogalmazva: az ostromhoz vezető – nagygyűlésen már azt követelte, hogy „döntsék el párviadallal” a választást (Giuliani a középkorban elterjedt, de a XXI. században már csak a Trónok Harcából ismert „trial by combat” kifejezést használta).

És ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy a vizsgálóbizottság előtt vallomást tevő emberek, egytől egyig Trump bizalmasai (vagy azok voltak), akik számtalan kétes ügyben védték teljes mellszélességgel az exelnököt, de a választás valódi eredményének elcsalásában már nem akarták őt követni. Ilyen figura volt Bill Barr egykori igazságügy-miniszter is, aki a 2016-os elnökválasztásra gyakorolt orosz befolyás vizsgálata vagy az elnök elmozdítására tett eljárás idején is fedezte Donald Trumpot. Barr azonban a 2020-as elnökválasztás után újra meg újra lesöpörte a választási csalás vádját hangoztató, Rudy Giuliani vezette klikk „érveit”, és a vizsgálóbizottságának hétfőn azt vallotta, hogy volt főnöke

elszakadt a valóságtól, ha valóban hisz abban, hogy csalással vesztette el a választást.

A Trump-bizalmasok által kimondott valóságtól egyébként Trump híveit is igyekeznek leszakítani. A Twitterről kiebrudalt Donald Trump által gründolt Truth Social nevű közösségi oldal több felhasználója például arra panaszkodott a napokban, hogy kitiltották az oldalról, miután a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság meghallgatásairól posztolt.

A meghallgatás második napját záró prezentációban a bizottság bemutatta, hogyan használta fel a választási csalás konteóját Donald Trump és csapata, hogy egy „Választásvédő Alap”-on keresztül egy hét alatt 100 millió dollárnyi adományt csaljon ki a republikánus szavazókból, akik elhitték az elnöknek, hogy a bíróságok előtt is megálló bizonyítékai vannak a választási csalásra.

(via Axios)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!