Ez történt a háborúban csütörtök este

2022. március 24. – 23:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Ukrajna az elmúlt napokban frissítette az amerikai kormánytól kért katonai segítségnyújtási kívánságlistáját, írta meg a CNN. Sürgősen szükségük lenne napi 500 Stinger légvédelmi rakétára és Javelin páncéltörő rakétára.
  • A harkivi kormányzó szerint orosz rakétacsapás érte egy bevásárlóközpont parkolóját a keleti határhoz közeli városban, hatan meghaltak, tizenöten megsérültek.
  • Az ukrán ombudsman szerint több mint 400 ezer embert vittek el erőszakkal Oroszországba, Mariupol és más ukrán városok lakóit kényszerítették át a határon az orosz erők.
  • Az ukránok szerint lezajlott egy fogolycsere, amiben tíz-tíz ukrán és orosz katonát, valamint civil matrózokat is kicseréltek.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Brüsszelben tárgyaló G7-országok vezetőinek elmondta, hogy szerinte mivel lehetne megállítani az oroszokat, mert ha ez nem sikerül, akkor még komolyabb bajok lesznek. Például az élelmiszerválság.
  • A NATO- és G7-csúcs után sajtótájékoztatókat tartottak a legfontosabb országok vezetői. Vlagyimir Putyin orosz elnök pontosan az ellenkezőjét kapja mindannak, amit képzelt akkor, amikor bevonult Ukrajnába, és nem a szankciók fogják megállítani, hanem az amiatt kialakuló fájdalom, mondta Joe Biden amerikai elnök.
  • Emmanuel Macron francia elnök szerint addig növelik a nyomást Oroszországra a szankciókkal, amíg tűzszünetet nem hirdetnek. Olaf Scholz német kancellár azt mondta, felszólítják az orosz elnököt, hogy haladéktalanul állapodjon meg tűzszünetről. Boris Johnson brit kormányfő szerint pedig a nukleáris fegyverek használatának emlegetése az oroszok részéről figyelemelterelés a hagyományos fegyverek abszolút barbár használatáról Ukrajnában.
  • Vége azoknak az időknek, amikor az energiaellátással lehetett zsarolni minket, mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Von der Leyen azt is kijelentette, hogy nem fogják engedni, hogy Oroszország rubelben kérje az olaj és gáz árát, ez ugyanis a szankciók megkerüléséhez vezethetne.
  • Az ENSZ közgyűlése új, nem kötelező erejű határozatot fogadott el, amely Oroszország ukrajnai háborújának azonnali leállítását, valamint a civilek védelmét és a segélyek útjának biztosítását követeli. 140 ország szavazott igennel, 38 pedig tartózkodott, Oroszország, Szíria, Észak-Korea, Eritrea és Belarusz.
  • A kínai ENSZ-nagykövet arról beszélt, hogy nem szabad senkit arra kényszeríteni, hogy oldalt válasszanak a háborúban, Oroszország pedig megdicsérte India álláspontját az ukrán kérdésben.
  • Az európai műholdak indítására szánt rakétákat mostantól orosz cégek fogják felhasználni, mondta Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezetője. Szerinte Európa „ellehetetlenítette” az együttműködést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!