Emmanuel Macron: Olyan élelmiszerválság jön az orosz–ukrán háború miatt, amire még nem volt példa

2022. március 24. – 21:50

frissítve

Emmanuel Macron: Olyan élelmiszerválság jön az orosz–ukrán háború miatt, amire még nem volt példa
Emmanuel Macron a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Addig növelik a nyomást Oroszországon, amíg tűzszünetet nem hirdet – erről beszélt csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia elnök a G7-ek találkozója után. Macron szerint nem szabad hagyni, hogy tovább eszkalálódjon az orosz–ukrán konfliktus, hiszen minél tovább tart a háború, annál súlyosabb következményekkel járhat világszerte.

A francia elnök kiemelte a háború miatt várható élelmiszerhiányt, ami miatt külön egyeztetett Macron az Afrikai Unió elnökével is. „Egy olyan élelmiszerválság elé nézünk, amire még nem volt precedens” – mondta Macron.

Oroszország történelmi felelőssége a háború

„Hol állunk egy hónappal Oroszország Ukrajna elleni inváziója után? Az ukrán nép a vezetőjével együtt ellenáll, aláásva az oroszok tervét a gyors győzelemre” – kezdte a tájékoztatóját Macron. „Az európai partnereinkkel együtt folyamatosan segítjük katonai és humanitárius módon is az ukránokat, eddig nem látott módon, eddig nem látott szankciókkal.”

A francia elnök azt mondta, folytatni fogják az eddig megkezdett lépéseiket: „A szankciók nyomását csak tovább fogjuk növelni, mindaddig, amíg el nem érjük a célunkat: a tűzszünetet és a békét.” Szerinte az ENSZ közgyűlése előtt tartott szavazás is jól mutatja, Oroszország mennyire el van szigetelve.

„Oroszországnak történelmi felelőssége van a háború kirobbantásában, éppen ezért neki kell felelnie annak befejezéséért is, olyan hamar, amennyire csak lehet”

– mondta Macron. Hozzátette, mindenképpen el kell kerülni a konfliktus eszkalálódását, és „nem szabad hagyni, hogy Oroszország kiprovokálja ezt”. Ennek érdekében egyhangúlag állapodtak meg a NATO-tagországok az Ukrajnának nyújtandó támogatásról – védekező fegyverekkel és védőfelszerelésekkel.

„Folytatni fogjuk a fegyverek szállítását Ukrajnába – figyelembe véve azt a vörös vonalat, miszerint ne váljunk mi is harcoló féllé, éppen ezért ennek részleteibe nem megyek bele.”

Készek további szankciókra

Macron szerint a hazájának és a NATO-nak is alkalmazkodnia kell az ukrajnai háború okozta körülményekhez: „Franciaországnak biztosítania kell, hogy kiáll mind északi, mind déli, mind keleti szövetségesei mellett.” Ennek jegyében 3200 francia katonát küldenek Norvégiába, Észtországban megerősítik a 350 fős legénységüket, Lengyelországba további légierőt küldenek, valamint Romániába és Bulgáriába is továbbítanak csapatokat.

Macron a kiküldött francia csapatokat mutató térkép előtt – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Macron a kiküldött francia csapatokat mutató térkép előtt – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

„Korábban is kiemeltem az Európai Parlament felé, hogy újra fel kell fegyvereznünk Európát. Erős európai védelemre van szükségünk, és meg kell mutatnunk, hogy Európa tevékeny résztvevője a NATO-nak, és nem csak egy kiegészítője”

– mondta Macron, aki szerint a G7-találkozó csak megerősítette a NATO-csúcs döntéseit – és bebiztosította, hogy ne legyenek az egyes tagországok között kivételek a szankciókban.

„Készek vagyunk további szankciókat életbe léptetni, ahol szükséges. És biztosítottuk, hogy azok az országok, amelyek ugyan nem a G7 tagjai, de részei a NATO-nak vagy az EU-nak, ne tudják kisegíteni semmilyen módon a szankciókkal szemben Oroszországot.”

Macron szerint rendkívüli kihívást okoz a menekültválság: közel 6,5-7 millió ember vált otthontalanná Ukrajnában, közülük 3,5 millióan menekültek eddig az EU-ba. „Ez az egyik legnagyobb kihívás, amivel az Európai Unió országainak szembesülniük kell a második világháború óta” – mondta a francia elnök. Kiemelte, hogy ki kell segíteni azokat az országokat is, amelyek nem részei semelyik nyugati szövetségnek – ilyen például Moldova, ahol Franciaország segít otthont találni az ukrán menekülteknek.

„Meg kell gátolnunk az emberkereskedelmet, és védelmet kell adnunk azoknak a nőknek és gyermekeknek, akik rendkívül kiszolgáltatott helyzetben találták most magukat”

– emelte ki Macron.

Példátlan élelmiszerválság jön

A francia elnök szerint lépni kell az energiaellátás területén is: „Európa az egyik legnagyobb energiavásárlója Oroszországnak, nagyban függünk az onnan érkező földgáztól és kőolajtól.” Macron célja, hogy egyszerre tartsák alacsonyan a fogyasztói árakat – és közben diverzifikálják az energiaforrásokat: „Csökkentenünk kell az energiavásárlást Oroszországtól, fel kell számolnunk a kőolaj- és földgázfüggőségünket.

Természetesen a megoldás a fosszilis energiahordozók felszámolása lenne, ez összhangban lenne a klímastratégiánkkal is – azonban ehhez idő kell.”

Kiemelte Macron emellett a háború miatt felmerülő élelmiszerválság problémáját is: „Szolidaritást kell mutatnunk az élelmiszeripar területén, Ukrajna és Oroszország ugyanis jelentős szereplői a gabonaiparnak – ezért kell felkészítenünk magunkat az ellátmányok drágulására. Egy olyan élelmiszerválság elé nézünk, amire még nem volt precedens.”

„Nemcsak Európa, de Afrika és a Közel-Kelet élelmezése is nagyban függ az orosz és az ukrán élelmiszerexporttól, ezért súlyos válságra számítunk a következő 12-18 hónapban. Nem maradhatunk erőtlenek, lépnünk kell ezeken a területeken.” – mondta a francia elnök. Macron kiemelte, hogy a napokban tárgyalt az Afrikai Unió elnökével is, hogyan reagáljon a kontinens a várható élelmiszerválságra – elsősorban azzal, hogy erősítsék meg a helyi élelmiszertermelést.

Végül a francia államfő kiemelte: „Hirdessen azonnal fegyverszünetet Putyin, mert Oroszország nem okozhat éhezést a világban.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!